TURİZM KENTİ KEMERİ ENDURO SPORU İLE DÜNYAYA TANITIYORLAR

Kemer Enduro Kulübü Başkanı Semih Özdemir ile 2006 yılından bu yana geldikleri noktayı ve gelişmeleri sizler için konuştuk.
Halil ÖNCÜ ( KEMER ) - Kemer Kuzdere mahallesinde 2006 yılında üç beş Motosiklet tutkunu gencin bir araya gelerek amatörce başladıkları Enduro merakı artık Kemeri de, Türkiyeyi de aşarak Avrupaya yayıldı. Önce Kemer Enduro Kulübünü kurdular, sonrasında birbirinden güzel ve ses getiren şampiyonalara imza attılar ve birçok sporcusu ile madalyaları Kemere getirip, Avrupada en çok konuşulan Enduro kulübü oldular. Kuruldukları yıldan bu yana takip ettiğim Kemer Enduro Kulübünün mütevazı ve bir o kadar da başarılı başkanı Semih Özdemir ile bir araya geliyoruz.

Kulübün başarılarını ve 2006 yılından bu yana geldikleri yeri kendisinden öğrenmeye başlıyoruz:
Motosiklet meraklısı elle sayılacak arkadaş grubumuz ile 2006 yılında Enduro heyecanımıza mahallemiz Kuzderede başladık. Bu arkadaşlarımız kendi imkânları ile Antalya ve Bodrumda yarışlara katılmışlardı. Burada da bir yarış olmalı dediler. Benden bu konuda önderlik yapmamı istediler. İlk yarışımızı 2006 yılında Kuzdere parkurunda yaptık. Daha sonra aynı yıl içinde kasım ayı içerisinde Türkiye Motosiklet Federasyonu yetkililerinin de bulunduğu ilk resmi mahalli yarışı yaptık. Bu yarış öncesi 2006 Ekim ayında ben ve Ali Özgül, Arslan Demir, Orhan Serman Özdemir, Cevdet Kaya, Nezih Öget arkadaşlarımızla ile birlikte Kemer Enduro Kulübümüzü kurduk

Kemerli genç Motosiklet tutkunları, federasyon yetkililerini de verdiği olumlu görüş neticesinde 2007 yılında Türkiye Enduro yarışmasının bir ayağını yapmak için başvuruda bulunurlar. Ve başvuruları kabul edilir. Bu başvuru kabulü beklide kulübün bugünkü başarılı noktalara gelmesinde bir dönüm noktası olu.Bu yıldan sonra her yıl Türkiye Enduro Şampiyonasının bir ayağını ve 2008-2009 yılında Akdeniz Enduro Şampiyonasının yine bir ayağı Kemerde organize edilir.
Dayanaklılık isteyen bir spor.
Kemer Enduro Kulübünün Başkanı Semih Özdemire Enduro Sporunun nasıl bir spor olduğunu soruyoruz. Motosiklet ve kıyafet- kask-bot gibi vücut korumaları için yaklaşık 15-20 bin TL. arasında bir bütçe gerektiğini bizlere anlatıyor:
Enduro sporu özel motosiklet ile verilen mesafenin en hızlı şekilde tamamlanması ve zaman karşı yapılan bir yarıştır. Enduro doğada, doğal ortamlarda herhangi bir yapaylık olmayan bir ortamda gerçekleştiriliyor. Dayanaklılık isteyen bir spor. Türkiye şartlarına göre bu sporu merak eden ve bu sporu yapmak isteyen bir kişi motosiklet ve kıyafet- kask-bot gibi vücut korumaları için 15-20 bin TL. Arasında bir bütçe ayırması gerekiyor


Başarımızın en önemli nedenleri arasında, bu sporu öncelikle sevmemiz geliyor
Kemer Enduro Kulübü Türkiyenin en iyi ve en başarılı Enduro kulüplerinden birisi. Başarının en önemli nedenleri arasında, bu sporu öncelikle sevmelerinden başlıyor. Özdemir bu konuda birlik ve beraberliğin önemine değinirken başarıyı ise şöyle yorumluyor:
Başarımızın en önemli nedenleri arasında, bu sporu öncelikle sevmemiz geliyor. Ardından başta yönetim kurulumuz olmak üzere ve kulüp üyesi, arkadaşlarımızın yarış öncesi, sonrası ve her zaman bu konuya çok fazla önem göstermeleri, ayrıca bölgemiz Kemerin coğrafi şartlarının Enduro sporuna çok uygun olması, Kemerin konaklama seçeneklerinin çok olması, turizmcilerin ve yerel yönetimin verdikleri destekler bizim başarımızın en önemli nedenleri arasında
Kemer Enduro Kulübü yaklaşık 8 yıllık periyotta Türkiye ve Uluslararası boyuta ismini duyurmayı başardı. Kemerde en çok konuşulan isimlerin başında geliyor. Birçok kulüp sporcusu yurt içinde sayısız ödül ve madalya ile Kemere dönerken, yine birkaç sporcu da yurt dışındaki değişik ülkelerin zorlu şartlarında yarışma tecrübesi kazanıp, ülkemizi ve Kemeri temsil ettiler.

Kemer ve Kuzderenin coğrafi yapısı başarıyı tetikliyor
Bölgenin coğrafi yapısı da gelen başarılarda bir başka faktör. Bu konuda da Semih Başkan bizlere şunları söylüyor: Bölgemiz coğrafyasının zorlu oluşu ve idmanlarımızı bu zorlu coğrafyada yapmamız bizim başarıdaki diğer faktörümüz. Sporcularımızın Türkiye de elde ettikleri sayısız başarı sonucunda Burak Özdemir ve İsmail Özgül adında ki sporcularımız yurt dışında Extrem Yarışlarında birkaç kez Avusturya ve Romanyadaki yarışlarda mücadele ettiler. Bu arada Burak Özdemir, İsmail Özgül, Mehmet Özdemir, Caner Kaya, Mustafa Güngör, Mehmet Saygın, gibi isimler her yıl Türkiye de düzenlene çok sayıda yarışta madalyalar alarak Kemere döndüler


Yurt dışına gittiklerinde takip ettikleri yarışlar sonrasında ve Türkiyedeki her yarışta gelen başarılı sonuçlar Kemer Enduro Kulübünü Uluslararası yarış yapma konusunda hareketlendirmiş. Hemen çalışmalara başlamışlar. Bugünlerde Kemerde Uluslararası Enduro Yarışlarına ev sahipliği yapan Kulüp çıtayı yükseltmiş ve Türkiyede olduğu kadara Avrupada tanınan bir Kulüp haline gelmiş. Özdemir bu süreci bize şöyle anlatıyor:
Bu amaçla ilk olarak Tahtalı Dağı zirvesini gözümüzü kestirdik. Bunun için deniz seviyesi ile Tahtalı 2365mt. arasını motosikletler ile gidilebileceğini ve bununda bölgemiz tanıtımı açısından büyük katkı sağlayacağını düşündük ve sponsor arayışına geçtik. Birçok takım ve başarılı sporcuya sponsor olan Redbull Türkiye yetkililer i ile bir araya geldik. Yapılan ilk görüşmeler neticesinde bu fikir çok sıcak karşılandı. Daha sonra Redbullun ve dünyanın önemli eksrem Enduro yarışçılarından Chirs Brich Kemere geldi parkuru inceledi ve hayran kaldı. Ve bunun olumlu neticecinde Redbull sponorluğunda yine Olimpos Teleferik, Kemer Belediyesi, Türkiye Motosiklet Federasyonu desteği ile 2010da Redbull Sea To Sky yarışını düzenlemeye başladık. Bu yarışlara yaklaşık 25i yabancı 80 sporcu katıldı. Sporcular deniz seviyesinden 2365mt. ye zorlu bir parkur içerisinde çıktılar. Yine bu yarışlar birçok uluslar arası kanalda da yayınlandı

Dünyadaki buna benzer yarışların hiçbirisi Enduro sporcularına Kemer kadar heyecan vermiyor.
Kemer sporcuların hem konaklama hem de coğrafi açıdan tatmin ediyor. Gelen sporcular burada hem tatil yapıyor hem de yarışıp tanıtım adına katkıda bulunuyorlar. Şu anda bu yıl 5. Sini düzenlenecek Sea To Sky Endoro yarışları için şu anda 20ye yakın ülkeden 170 sporcunun kaydı onaylanmış durumda. Yaklaşık 220 sporcu burada katılım gösterecek. Yarışma 26-27-28 Eylülde üç gün olarak düzenlenecek. Ayrıca düzenlenecek bu şampiyonanın 5. Yıla özel programı için dört kez dünya şampiyonu olmuş David Knight da katılacak. Bunun için geçtiğimiz hafta klip çekimleri için Kemere gelen David Knight Kemere olan hayranlığını ve projenin başarısını ifade etmişti.
Enduro sporunu yapmak için her şeyde olduğu gibi eğitim gerekiyor.

Sadece Kemerde değil, Türkiyede ve Avrupada en çok ses getiren Enduro kulübü oldular.
Son dönem Motosiklet meraklısı gençlerin trafikte yaşanan kazalar sonrası hayatlarını kaybettiklerini hatırlatıyoruz Başkan Semih Özdemire. O da içini çekerek, gençlere çeşitli tavsiyelerde bulunuyor. Hız yerinin pistler olduğunu ve kask ve ekipmansız motosiklete binmenin riskli olduğuna dikkat çeken Başkan bakın bu konuda neler söylüyor:
Enduro sporunu yapmak için her şeyde olduğu gibi eğitim gerekiyor. Bu sporun eğitimsiz yapılması durumunda kaza riski oldukça büyük. Biz kulüp olarak isteyenlere gereken eğitimleri veriyoruz. Bilgi birikimimizi paylaşıyoruz. Gençlerimizin motosiklete olan ilgisini hepimizi biliyoruz. Öncelikle motosiklet kullanan herkese kask takmalarını ve diğer koruyucu ekipmanları kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bizler bu ekipmanlar ve kaskımız sayemizde bu sporu yaptığımız aman zarfından defalarca kazalar yaşamamıza rağmen herhangi bir sakatlık yaşamıyoruz. Ancak trafikte son dönem bu konuda çok ciddi kazalar ve ölüm haberleri alıyoruz. Bunlar bizi çok üzüyor. Öncelikle kendilerini korumalarını, aşırı hız yapamamalarını ve hız yapacaklarsa da bile özel pistleri tercih edip, gerekli tedbirlerini almalarını istiyoruz