KEMER TURİZMİNDE ENDİŞELİ BEKLEYİŞ

Çevremizde, komşu ülkelerde yaşanan iç savaş siyasi çekişmeler ve Rusya’daki ekonomik kriz , belli başlı olumsuz senaryonun baş aktörleri, iç pazarda seçim yılı havası ve seçim tarihi yaz dönemi başlangıcı tatil planlarının gecikmesine neden olacak.


Otelci gözüyle Kemer Alkoçlar Otel Müdürü Metin Peltek, Acenteci gözüyle Kemer Oflaz Turizm Sahibi Ozan Güven ve Kemer esnafları adına da KESDER( Kemer Esnafları ve Turizmcileri Derneği ) Başkanı Abdullah Çilengir’in görüşlerini aldık.


Kemerli turizmciler ile 2014 yılının nasıl geçtiğini ve 2015 yılı için beklentilerini konuştuk. 2014 yılında hedefe zorda olsa ulaştıkları mesajını aldıklarını ifade eden Kemerli turizmciler 2015 yılı için Rusya’da yaşanan ekonomik krizin sıkıntılarının yaşandığını ve bu krizin bu yıl “Küçük Moskova” olarak bilinen Kemer’e etkisinin hissedilir derecede olacağını söylediler. Otelci gözüyle Kemer Alkoçlar Otel Müdürü Metin Peltek, Acenteci gözüyle Kemer Oflaz Turizm Sahibi Ozan Güven ve Kemer esnafları adına da KESDER( Kemer Esnafları ve Turizmcileri Derneği ) Başkanı Abdullah Çilengir’in görüşlerini aldık.


2014 yılında hedeflenen doluluklara ulaşıldı fakat karlılık için aynı şeyi söyleyemeyiz.

2014 yılını değerlendiren Kemer Alkoçlar Otel Genel Müdürü Metin Peltek, 2014 yılında hedeflenen dolulukların küçük bir sapmayla yakalandığını söyledi. Peltek, “ 2014 Kötü bir yıldı diyemeyiz. Fakat kötü gelen bir yılın sinyallerini verdi diyebiliriz. Özellikle Eylül ve Ekim ayı Rusya’dan gelen misafir sayısının düşmesi sektörü olumsuz olarak etkiledi. Bir acente Rusya’da devlet memurlarının yurtdışına çıkış yasağı konmasının bu düşüşte önemli bir etken olduğunu belirtti. 2014 yılında hedeflenen doluluklara ulaşıldı fakat karlılık için aynı şeyi söyleyemeyiz. Artan maliyetler karşısında maalesef kur artışı da yeterli olmadı ve gider kalemlerinde artışlar oldu. Sonuç olarak 2014 hedeflerin tutmadığı fakat büyük sapmaların olmadığı bir yıl oldu” diye konuştu.


İyi ürünün her zaman bir alıcısı vardır. Yeter ki işimizi iyi yapalım mutlu misafir yaratalım!

Yeni sezonunu da değerlendiren Peltek, 2015 yılında her türlü olumsuz senaryoya karşı hazır olunması gerektiğini de sözlerine eklerken,“ Çevremizde komşu ülkelerde yaşanan iç savaş siyasi çekişmeler ve Rusya’daki ekonomik kriz belli başlı olumsuz senaryonun baş aktörleri birde iç pazarda seçim yılı havası ve seçim tarihi yaz dönemi başlangıcı tatil planlarının gecikmesine neden olacak. 15 hazirana kadar olan süreç zorlu sonrası sürpriz şekilde iyi de geçebilir. Bugünkü ortamda ne de söylense tam karşılığını bulmuyor biz otelciler ürünümüzü her şekilde pazara hazır bir şekilde çıkartacağız, gerisi nasip kısmet. Fakat şunu unutmayalım her iyi ürünün her zaman bir alıcısı vardır. Yeter ki işimizi iyi yapalım mutlu misafir yaratalım”

Türk turizmi için en önemlisi ; Türkiye'yi Güvenli bir destinasyon haline getirmek ve insanları buna inandırmak!


Kemer’de son dönem yaptığı başarılı çıkış ve çalışmaları ile dikkat çenen Oflaz Turizmin sahibi Ozan Güven ise birçok dünya ülkesinde turizmde çok ciddi adımlar atarken,Türkiye 6-7 yıldır yanlış turizm politikaları ile yerinde saymanın ötesinde geriye doğru bir ivme olduğuna dikkat çekiyor. Ozan Güven 2014 ve 2015 yılını bize şu şekilde değerlendiriyor: “Türk turizminin yıllardır genel hatlarıyla; birinciyiz, şampiyonuz, en iyisi biziz, başka nereye gidecekler ki?, aslansın, paşasın gibi balon demeç ve söylemlerle devam ediyor. Diğer dünya ülkeleri çok ciddi adımlar atarken, Türkiye 6-7 yıldır Yanlış turizm politikaları ile yerinde saymanın ötesinde geriye doğru ivme kazanmış gözüküyor. Bu işlerin sadece uçak indirip kaldırmakla, otel açıp yatak sayısını arttırmakla olmadığını düşünüyorum 2014, yılın ilk aylarındaki kötü beklentilerin ötesinde daha iyi geçti denilebilir. Kurumların stratejilerine göre kazançlar ve kayıplar elbette yaşandı. Kemer acentesi olarak, bölgedeki küçük esnafın bu yıl çok zorlandığına şahit olduk. 2015, turizm ile alakalı herkesin çok dikkat etmesi gereken bir yıl olacak. Zor bir yıl olacağı kanısındayım. Rusya’daki ruble, Ukrayna’daki iç sıkıntılar bu yıl bize daha fazla yansıyacak. Avrupa pazarı için daha etkin bir yıl olacağı kanısındayım. Her hâlükarda; siyasal gelişmelerin ve terörizmin negatif yansıyacağı aşikârdır. Türk turizmi için en önemlisi; Türkiye’yi güvenli bir destinasyon haline getirmek ve insanları buna inandırmak”


Turizmde B planımız hiç olmadı.

KESDER ( Kemer Esnafları ve Turizmcileri Derneği) Başkanı Abdullah Çilengir ise kaygılı bir bekleyiş içinde olduklarını iletirken, özellikle Rusya’da yaşanan ekonomik kriz tüm turizmcileri tedirgin ettiğini söyledi. Çilengir yaptığı açıklamasında, “2015 sezonu öncesi kaygılı bir beklenti var. Bölgemize gelen turistlerin çoğunluğunu Rus misafirlerden oluşması ve yakın geçmişte Rusya’da yaşanan ekonomik kriz tüm turizmcileri tedirgin etti. Bu krizden en çok etkilenecek ilçe maalesef Kemer olacaktır. Çünkü Turizmde B planımız hiç olmadı. Aslında hiç planımız yok. Turizmi sadece acenteler yönetiyor. Bunu söylerken hedefim acenteleri suçlamak değil. Ülke olarak maalesef bir Turizm planlamamız yok ve bu rahmetli Özal’dan sonra gelen tüm Hükümetler ve yönetenler için geçerli. Nur içinde yatsın, hala onun zamanında çıkarılan yasa ile Turizm ayakta durmaya çalışıyor. Ya da kendi kendini yönetiyor. Umarım şu son olaydan Devlet yetkililerimiz bir ders çıkarır da Türk Turizmi yeniden yapılandırılır. Arzumuz ilk günden beri söylediğimiz Turizmin tüm paydaşlarının görüşünün alınarak ve Turizmde başarılı olan Ülkelerde incelemeler yapılarak, turizm deki her bir birimin kendi işini yaparken para kazanabilir hale gelmesi,sadece Turist girdi sayısına bakmayıp, kaliteyi arttırmak,kişi başına gelir seviyesini yükseltmek ve Turizmdeki gelirlerin tabana yayılmasını sağlayacak çözümler üretilmelidir” diye konuştu.

Kriz iyi yönetilirse buradan ilerisi için kazançlı bile çıkabiliriz"

Rusya’da yaşanan ekonomik krizin ,Dünya’da Türkler’le birlikte en kolay para harcayan Rus turistleri de etkileyeceğini söyleyen Başkan Abdullah Çilengir, işin sevindirici tarafının ise bu kriz’in kış aylarında patlak vermesi olduğunu söyledi. Krizin, eğer Mart veya Nisan ayında olsaydı ağır bedeller ödeneceğini de ifade eden Çilengir, “ Şimdi önümüzde az da olsa zaman olması açısından alternatif bulma şansımız yüksek. Kriz iyi yönetilirse buradan ilerisi için kazançlı bile çıkabiliriz. 93 yılını hatırlayanlar bilir, yeter ki sorumlular sorunu iyi tespit edip üzerinde iyi çalışmalar yapsın. Bizim arzumuz elbette Rus misafirlerimiz çok kıymetli ama çeşitlilik her açıdan iyidir. Umarım bu krizi az hasarla atlatırız. Ayrıca Avrupalı Turist sayısının artması sezonlarımızın uzamasını sağlar ve esnaflarımızın en büyük sorunu olan hanutçuluk illeti azalır. Çünkü Avrupalı Turiste aynı muameleyi yapamazlar,onlara köle gibi davranamazlar” diye konuştu.