YAŞAYAN EFSANE. '' KIZKALESİ! ''


Aracımızla Antalya’dan çıkıyoruz. Alanya, Gazipaşa derken soluğu  dolambaçlı yollardan geçerek Kızkalesi’nde alıyoruz.. Mevsimin kış olmasına rağmen, hafif güneşin etkileri sahillere insanların çıkmasına sebep olmuş. Sahillerde insanlar hem dolaşıyorlar, hem de güneşleniyorlar.
Mersin'in 60 km. batısında bulunan küçük bir ilçe olan Kızkalesi, içinde bulundurduğu tarihi yapıtlarıyla da buradan geçen herkesin ilgisini çekiyor. Bu bölge o kadar çok tarihi yapıya sahip ki anlatmakla bitmiyor. İşte bunlardan bazıları; Kanlıdivane, Cennet ve Cehennem Mağaraları, Narlı Kuyu (Soğuk, temiz denizi ve koydaki lokantalarda lezzetli balıklaryla meşhur.), Silifke'de Silifke Kalesi, Uzuncaburç, Silifke Müzesi, Ayatekla Kilisesi, ve civardeki tarihi kalıntıları…

Tarih ile iç içe…

 
 Kızkalesi Beldesi, tarihi yapılarının yanı sıra  iklimi, görülmeye değer manzarası, geniş kumsalları ve temiz deniziyle ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Bugün bu sahil şeridi, tarihi yerleri ve doğasıyla Akdeniz’in saklı hazinelerinden biri olarak görülüyor. Mersin İli, Erdemli İlçesine bağlı Kızkalesi Beldesi, Mersin iline 60 km Erdemli İlçesine 23 km D-400 karayolunun içerisinden geçtiği ve aynı zamanda Erdemli İlçesinin Silifke ilçesi ile sınırını oluşturan belde. İsmi ise burada bulunan kaleden geliyor.
 

Beldenin resmini iki ortaçağ kalesi olan Korikos Kalesi ve Kızkalesi oluşturmakta. Korikos kalesi yarımadanın ucunda bulunmaktadır. İki hisardan oluşmaktadır. İç avluda küçük kiliseleri ve uzun koridoru görebilirsiniz. Kalenin yapımı Romalılar tarafından başlatılmış ve beş etapta Kıbrıs'lılar tarafından tamamlanmış. Kızkalesi kıyıdan 200 mt. uzaklıkta küçük bir ada üzerine yapılmıştır. Daha önceleri kaleden Korikos'a uzanan bir bağlantı köprüsü kalıntısı denizaltında görülebilmektedir.
 

Aracımızla Kızkalesi’nin bulunduğu sahile çekiyoruz. Mersin’e giderken hemen sağda denize yaklaşık 100 mt. mesafede bulunan Kızkalesi’ni izlemeye koyuluyoruz.
Gelelim Kızkalesi’nin hikayesine. Kızkalesi’nin hikayesi ise oldukça ilginç.

Kızkalesi’nin ilginç hikayesi..

 
Bir zamanlar bölgede yaşayan kralın , çok sevdiği bir kızı varmış.Söylenceye göre bir falcı Krala , kızının yılan sokarak öleceğini kehanetinde bulunmuş..Bunun üzerine Kral kızını koruyabilmek için denizin içinde bir kale yaptırmış.Aradan zaman geçmiş kız kalenin içinde büyümüş..Fakat efsane bu ya kaçınılmaz , prenses için getirilen meyve sepetinin içinden çıkan yılan onu sokarak öldürmüş.Geride ise yalnız bir Kral kalmış.Bu yaşananlar denizdeki kalenin adının Kız kalesi olarak kalmasına neden olmuş.Kızkalesi, Corcyus antik kenti ve kalıntılarından 800-1000 m. aşağıda ve Akdeniz'in içindedir. Korikos sahil kalesinin 200 m. açığında Korikos sahil kalesinin küçük adacık üzerindeki kaleye "Kızkalesi" deniyor.
Büyük bölümü ayakta olan Kızkalesi'nin kuzey ve güney uçları sekiz kuleyle korunmuştur.Kalenin dış çevre uzunluğu 192 m.dir.Kızkalesi ile sahildeki kale denizden bir yolla bağlanmış,denizden gelecek saldırılara karşı önlem alınmıştı.Kıyı ile bağlantısı zamanla M.Ö.IV.yüzyılda Hellenler tarafından kurulan,Roma ve Bizans dönemlerinde gelişen Corcyus,XIII.yüzyılda önemli bir limandı.Kale,denizden gelecek saldırıları engellemek amacıyla yapılmıştı.İçinde bir kilise kalıntısı bulunmaktadır.Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından 1448 yılında onarılan Kızkalesi bugün İçel turizminin sembolü haline gelmiştir.
 

Bizans döneminde, yani 5. ve 6. yüzyıllarda şehir en iyi günlerini yaşamıştır. 1361 yılında
Kıbrıs'lı Lusignen tarafından ele geçirilmiş, daha sonra 1448 yılında Karaman sultanı İbrahim Bey tarafından alınmıştır. Bunun sonunda da 1482 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na dahil edilmiştir.
 Sahilden Kızkalesi’nin görüntülerini alıyoruz. Hemen sağ tarafta bulunan Korikos sahil kalesinin yanına geliyoruz. Girişteki küflenmiş tabeladan burasının ve Kızkalesi’nin tarihini öğrenmeye çalışıyoruz. Ama ne mümkün.
Son olarak şunu söylemek istiyoruz. Turistlerin yoğun ilgisini çeken bu kaleye, kıyıdan balıkçı motorları ile geçiliyor.Eğer sizinde buraya yolunuz düşerse muhakkak  burasını görün.
 
( HABER VE RESİMLER: HALİL ÖNCÜ )