KEMER ESNAFI KONUŞUYOR
Antalyanın Kemer ilçesi kış sessizliğini yaşarken, bölge esnafının düşünceleri almak ve geçtiğimiz yıl ile 2015 sezonunda nasıl bir beklenti içerisinde olduklarını öğrenmek üzere yola koyulduk. Sessizlik dedik ya, gezdiğimiz noktalarda birçok dükkânın kapalı olduğunu gözlemlerken, gelecek yıl adına beklenti içinde olan bazı esnafların ise ya dükkânlarını yenilediklerini ya da bu yıl kiraladıkları dükkânlarını düzenlediklerini gördüm. Bu arada gözlerden kaçmayan bir başka ayrıntı ise çok sayıda dükkânın kepenklerini indirmiş olduğu ve üzerilerinde ya devren satılık ya da devren kiralık yazdığıydı.
Kemer Antalyanın en eski turizm merkezlerinden bir tanesi. 1980li yıllarda düzenli bir turizm kenti oluşturulmaya başlanmış olsa da gelinen noktada çarpık yapılaşma, yeterinden fazla dükkan sayısı ve son dönem gelen turist profili Kemerin turizm ligindeki sıralamasını da düşürmüş. Görünen o ki, bir zamanlar Kemer dendiğinde duyulan heyecan her geçen gün kaybolmaya devam ediyor. Bu konuda mutlaka bir şeyler yapılmalı!...
Kemer esnafı gelecek adına bir umutla sezonu beklemeye devam ediyor.
Turizmciler gelecek yılın hesaplarını yaparken fuardan fuara koşmaya devam ediyorlar. Rusyada yaşanan devaulasyon, Ukraynada yaşanan iç savaş, Ortadoğu, İsrail,Irak ve özellikle Suriyede yaşanan çatışmalar ile son olarak da Fransada yaşanan terör saldırısı sonrasında turizmciler bu yılın nasıl şekilleneceğini de merakla bekliyorlar. Tur operatörleri, acenteler ve turizmin diğer paydaşları 2015i en az hasarla atlatmak adına çalışıyorlar. Tüm bu haberleri yakından takip eden Kemer esnafı da gelecek adına bir umutla sezonu beklemeye devam ediyor.
Kemerde dolaştığımız çok sayıda esnaf 2014ten duydukları memnuniyetsizliği dile getirirken, İnşallah 2015 iyi geçer! diyerek, bir umutla gelecek yılı beklediklerini bizlere iletiyorlar. Kemer esnafının da diğer turizm beldelerinde olduğu gibi sorunları çok. Bu sorunların başında Hanutçuluk gelirken, sorunlarının çözümü için yerel yönetimden de ilgi de bekliyorlar. Kemer esnafı, bölgenin turizmi çeşitlendirme konusunda çok avantajları bulunduğuna da dikkat çekerek, özellikle kış döneminde turizmin canlandırılması adına bu konuya önem verilmesini istiyorlar.
Büyüklerimize büyük işler düşüyor.
Kemer esnaflarının düşüncelerini almak üzere çıktığımız yolda ilk durağımız Selahattin Özdemir oluyor. Sigorta işi yapan Özdemire geçen yılı bu yılı sorduğumda her sezonda olduğu gibi bir sonraki sezonu ümitle baktıklarını belirtiyor ve Ancak! diyerek sözlerine devam ediyor:
Dünyadaki son siyasi politikalardaki gelişmelerden dolayı esnafımızda da bunun bir hayal kırıklığı yaşanmaktadır. Bunların aşılması için sayın büyüklerimizden turizm ile ilgili çalışmalar bekliyoruz. İnşallah gelecek sezonumuz daha iyi geçer ümidi ile kış sezonumuz turizmdeki yapılacak olan yeni gelişmelerle daha iyi geçmesi sağlanabilir. Bunun için büyüklerimize büyük işler düşüyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda kış sezonu ile ilgili bu çalışmaları bekliyoruz. Yaz dönemindeki düşük gidişin kışın ayında telafisini sağlamak mümkün! Bunun için ciddi çalışmalar hepimizin beklentisidir. Kemerimiz gerek doğası ile gerek Antalya merkeze yakın olması itibari ile sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığı aşikârdır. Bunun için turizmi çeşitlendirme konusunda çok avantajlarımız bulunmaktadır. Ancak harekete geçirilmesi gerekiyor. Doğa turizmi, treking de olabilir, kanyon geçişleri turizme alternatifler kazandırılmalı. Tabi biz esnafların olarak bu konudaki imkânlarımız kısıtlıdır. Bunun için turizmde faaliyet gösteren büyük firmalara, artı yöneticilerimize büyük işler düşmektedir. Bunların kullanılarak turizmin 12 aya yayılmasını ümit ediyoruz. Esnafımızın bir takım sıkıntıları var. Bunda bütün esnaflar hem fikirdir. Nedir bunlar; gerek taşımacılık olsun, gerek müşterilerin otellerden çıkmaması olsun, bunun için çarşılarımızın cazibe merkezi haline gelmesi beklentilerimiz arasındadır
Hanut konusunda mağaza sahiplerinin ilk önce kendilerini tertip ve düzene almaları lazım!
Kemer Atatürk Caddesi üzerinde tekstil işi yapan ve yıllarını bu işe vermiş, Kemerin de yakından tanıdığı Süleyman Mercimek abimizin yanına geliyoruz. Sezonu soruyoruz ve gelecek sezon için beklentilerini alıyoruz. Turizmde bir düşüş olduğunu 2003 yılı 2014 yılını kıyaslayarak bakaın bizlere neler söylüyor:
1991 yılından beri Kemer, Beldibi ve Antalya da ticaret yapıyorum. Turizmde düşüş var. 2008-2009 yıllarındaki global krizlerinden bu yana düşüş hala devam etmektedir. Bundan sonra nasıl olur nasıl gider bilemiyoruz. İnşallah hepimiz için hayırlısı olur. İşler çok kötü.. 2003 yılında şuan ki mağazamı açtım. 2003 yılından bu yana en düşük ciromu 2014 yılında yaptım. Turizmde kalıcı çözümler bulunmalı. Bu shoppinglerin zararı minimuma indirilmeli. Tabi bunu direk olarak tur acenteleri ile yapmak lazım. Bu sıkıntılar sadece yerel yönetim olarak değil, direk olarak yukardan çözülmesi gerekir. Devletin kolluk güçleri var. Yerel yönetimin bir tek zabıtası var. Başka yapacağı hiçbir şeyi yok ama devletin maliyesi var kolluk güçleri var. Turizm acenteleri bu işi bence turist getirirken, turistten para kazanmayı değil shoppingten para kazanmayı düşünüyorlar. İşin en büyük bozuk tarafı bu olmuş oluyor. Hanut konusunda mağaza sahiplerinin ilk önce kendilerini tertip ve düzene almaları lazım. Çalıştırdığı personelin hanut yapmaması lazım. Yaptırmaması lazım. Balık baştan kokar derler bizim de esnafımızın kendinden kokuyor balık. Herkes tuttuğu müşteriyi başka yerlere götürerek hanut yaptırıyor ve müşteriyi bozuyor
Şansımız Rus turistlere kaldı!
Atatürk Caddesinden yolumuzu Liman Caddesine çeviriyoruz. Liman caddesi bomboş haliyle dikkat çekerken, dükkanlarını açan bazı esnafların dükkan önlerinde zaman geçirmek adına tavla ve kağıt oynadıklarına şahit oluyorum. Burada Hıdır Akbulut adlı esnaf arkadaşımızın görüşlerini alıyorum. Kemerin mutlaka Avrupalın turiste ihtiyacının olduğuna dikkat çeken Akbulut, Kemerdeki kiraların da yüksekliğinden şikâyet ediyor.
1990 yılında Kemer e geldim. O zaman işlerimiz çok güzeldi ve kiralar uygundu. O zamanlarda her ülkeden turist gelmekteydi. Maalesef son 10-15 yıl içinde Avrupalı turistler ürktü biraz ve azaldı. Daha sonra Rus turistler gelmeye başladı. Bu durumdan sonra esnafın bir kısmı iş yapıyor bir kısmı yapamaz oldu. Rusların tercihi de genellikle hediyelik eşya yönünde. Ayrıca çanta ve tekstillerde de tercih yapıyorlar. Rus turistler gelince işler biraz değişti. Onun için esnaf arkadaşlarımız aynı işi yapmaya kalkıştılar. Aynı işi yapınca da işler bayağı düştü. Niketim kiralar da gittikçe yükseliyor fakat iş oranı azalıyor. Avrupalı turistler tamamen kesildi. Şansımız Rus turistlere kaldı. Bu yüzden maalesef , esnaf arkadaşlarımız birbirlerinin işlerini yaptığından dolayı, bir de kiraların yükselmesinden dolayı işler bayağı azaldı işler. İşler kötü gidiyor o yüzden çoğu esnaf arkadaşlarımız kirasını çıkartamıyor. Bunun için işler git gide kötüleşiyor. Önümüzdeki yıl daha da kötü olacak. Bu yüzden esnafın kafası bayağı karışık. Bizim elimizden de tabi bir şey gelmiyor. Shoppingler de işimizi etkiliyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Herkes aynı işi yapmasın herkes kendi bildiği işi yapsa, kiralarda yükselmese belki ayakta dururuz. Dediğim gibi önümüzdeki yıl gerçekten kötü olacak . Rublenin yükselmesinden dolayı müşteriyi bayağı etkileyecek
Herkes kendi işini yapsın!
Kemerdeki esnafın ortak söylemi, herkesin kendi işini yapması yönünde. Bu konuda en büyük sıkıntıyı yaşadıklarını belirten ve baharat işi yapan Mehmet Zengin kardeşimizin dükkânına geliyoruz. 20 yıldır Kemerde esnaflık yaptığını belirten Mehmet kardeşimiz, bir dükkân açıp bir ruhsat altında çok sayıda iş yapanların olduğuna dikkat çekerek bu konuda gerekenin yapılmasını istiyor ve ayrıca pazarların da kaldırılmasını istiyor ve ekliyor:
20 yıldır Kemerdeyim.10 yıldır kendi dükkânımı işletiyorum. Birincisi herkesin kendi işini yapmasını istiyorum. Bir dükkân açıp bir ruhsat altında her ürünün satılmasına karşıyım. İkincisi; pazarın kaldırılmasını istiyorum. Çünkü önüne gelen lokum ve baharat işi yapmakta. Hediyelikçi de lokum koyuyor, markette lokum ve baharat koyuyor. Bunda esnaf olarak duyarlı olunmasını istiyorum. Kendi çarşımızda kendi pazarımızı yapalım. Halk günü olsun. Örneğin; salı günü Pazar değil de kendi caddemiz önünde herkes uygun bir standı olsun, kendine uygun olan malları koyup satmasını isterim. Hanutçuluğun önüne geçilmesini öncelikle istiyorum. Çünkü müşteri hangi dükkana girerse girsin direk sana ne lazım sorusu soruluyor. Buna da karşıyım. Bunun önce esnafın yanında çalıştırdığı elemanın önüne geçmesi lazım. Esnaftan birlik beraberlik istiyoruz
Bu hafta ulaşabildiğimiz kadarı ile Kemer esnafının görüşlerine yer vermeye çalıştık. 2014ü çok iyi geçirmeyen ancak 2015de daha da sıkıntılı bir dönemin görüldüğü yeni sezonda Kemer esnaflarımız ve bölgemizdeki diğer tüm esnaflarımıza bol kazanç diliyoruz. Görüşlerini sunmak ve fikirlerini iletmek olan tüm esnaflarımız bizlerie ulaşarak değerli görüşlerini bizler ile paylaşabilirler.
Kemer esnaflarının düşüncelerini almak üzere çıktığımız yolda ilk durağımız Selahattin Özdemir oluyor. Sigorta işi yapan Özdemire geçen yılı bu yılı sorduğumda her sezonda olduğu gibi bir sonraki sezonu ümitle baktıklarını belirtiyor ve Ancak! diyerek sözlerine devam ediyor:
Kemer Atatürk Caddesi üzerinde tekstil işi yapan ve yıllarını bu işe vermiş, Kemerin de yakından tanıdığı Süleyman Mercimek abimizin yanına geliyoruz. Sezonu soruyoruz ve gelecek sezon için beklentilerini alıyoruz. Turizmde bir düşüş olduğunu 2003 yılı 2014 yılını kıyaslayarak bakaın bizlere neler söylüyor:
Şansımız Rus turistlere kaldı!
Atatürk Caddesinden yolumuzu Liman Caddesine çeviriyoruz. Liman caddesi bomboş haliyle dikkat çekerken, dükkanlarını açan bazı esnafların dükkan önlerinde zaman geçirmek adına tavla ve kağıt oynadıklarına şahit oluyorum. Burada Hıdır Akbulut adlı esnaf arkadaşımızın görüşlerini alıyorum. Kemerin mutlaka Avrupalın turiste ihtiyacının olduğuna dikkat çeken Akbulut, Kemerdeki kiraların da yüksekliğinden şikâyet ediyor.
Herkes kendi işini yapsın!