BİR TUTAM NOSTALJİ!...'' FAYTONCU ZİYA VE OĞLU TARİHÇİ ALPİN HOCA''

BİR TUTAM NOSTALJİ!...'' FAYTONCU ZİYA VE OĞLU TARİHÇİ ALPİN HOCA''
Gazeteci Halil Öncü, albümlerini kendileri ile paylaşan Işıksal ailesi ile resimler üzerine bol bol bilgi aldı.
 
Nimet Hanım, rahmetli eşi Alpin Bey'in resimlerini görünce duygusal anlar yaşadı.
 

Nalan, Ziya, Nimet Hanım ve Nazan Işıksal albümlere öyle bir daldılar ki, eski günlere dalıp gittiler.


Nimet Hanımın kocası rahmetli Alpin Işıksal ( Alpin Hoca )’ı sormaya başlıyoruz. Ancak Alpin Hoca’dan önce babasının ( Faytoncu Ziya )  o eski siyah beyaz bazı resimlerini görüyoruz albümde.  Alpin Hoca’nın babası Ziya Işıksal Antalya’nın Zerdalilik Mahallesinde doğmuş ve burada büyümüş. Faytoncu Ziya ve eşi Antalya’da Beş mumlu ve Göksel ailesi olarak tanınırlarmış. 1950’li yıllarda da Antalya’nın ilk Faytoncuları arasında yer almış. Adı da buradan geliyormuş. Şimdilerin taksicilik neyse o zamanlar da Antalya’da faytonculuk taksicilik ile eş değer iş yaparmış. Faytoncu Ziya da bölgenin her yerine olduğu kadar, hatırlandığı kadarıyla faytonuyla müşterilerini Korkuteli’ne kadar taşırmış.
 
Faytoncu Ziya ( sağdan sola üçüncü sırada ), o dönem Antalya ziyaretlerinde CHP Genel Başkanı İsmet İnönü ve CHP İl Örgütü üyelerini önce faytonla gezdirmiş sonra da  evinde ağırlamıştı. ( 1950'li yıllar )

İsmet İnönü Faytoncu Ziya’nın evinde…

Faytoncu Ziya ile aynı ismi taşıyan Ziya Işıksal bizlere hatırladığı ve babaannesinin anlattığı kadar dedesini anlatmaya başlıyor; “ Dedem Antalya’nın en ünlü faytoncuları arasındaymış. O dönem Arapların çok sık geldiği Antalya’da onlar hizmet sunarmış. Ayrıca yine babaannemin anlattığı kadarıyla bu tanıdığı Araplar kendisine 2 tane çok özel at getirmişler ve dedeme vermişler. Bu arada dedem o zamanlar CHP’nin de Antalya İl örgütünde görev almış. Hatta dönemin CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün Antalya’ya ziyaretlerinde, İl örgütünü Antalya’da faytonuyla dolaştırırmış.Sonrada evine davet etmiş. İşte bu fotoğrafta da bu görülüyor.”
Faytoncu Ziya, Antalya’da Faytonculuk yaparken eşi Nazlı Işıksal da o dönemlerde terzilik yaparmış. Antalya’da bir hayli tercih edilen Nazlı Hanım yaptığı birbirinden güzel çalışmaları ile de Antalya’da marka olmuş.
 

Faytoncu Ziya, müşterilerini taşırken...Faytoncu Ziya, o dönem yurt dışından ( Araplardan ) 4 arap atı almış ve servetini bu atlata yatırmış.
 
Faytoncu Ziya, halen Vali Konağı olarak kullanılan alanın önünde müşterilerini gezmeye götürmeden önce objektife böyle poz vermiş.
 
Zerdalilik Mahellesi sakini olan Faytoncu Ziya, eski Mezbaha önünde poz veririken, arkada Antalya'nın 50'li yıllardaki hali küçükde olsa bir kesit olarak karşımıza çıkıyor.

Çiftin iki çocukları dünyaya gelmiş. Alpin ve Kemal isminde. Kemal annesinin yaptığı terziliği meslek edinirken, Alpin ise eğitimini sürdürmüş ve Dil tarih coğrafya Fakültesine girmiş burayı da 1959 yılında başarı ile tamamlamış. Eğitim sonrası da soluğu askerde almış. Askerliğini yedek subay olarak Ankara Polatlı da Topçu olarak yapmış. Kemal ise terzi olarak Antalya’da çok büyük bir dükkan açarken, hayvanlara olan merakı nedeniyle dükkanın altını akvaryum, tavanını da kuş kafesleri ile doldurmuş.
 
Alpin Işıksal..( Alpin Hoca )
 
Alpin Hoca askerliği sırasında Kayseri’ye yaptığı bir seyahatte Nimet Hanım’la tanışır.Bu fotoğraf Erzurum Orduevinde çekilmiş. ( 1960'lı yıllar )

Askerliğini yaparken Kayseri’ye giden Alpin Hoca, gönlünü Nimet hanıma kaptırmış.
Alpin Hoca askerliği sırasında Kayseri’ye yaptığı bir seyahatte Nimet Hanım’la tanışır. Birkaç yıl nişanlılığın ardından evlenirler ve soluğu Antalya’da alırlar. Bakın Nimet Hanım bu anı nasıl anlatıyor. “ Alpin ile askerliği sırasında Kayseri’de karşılaştık. Orada tanıştık ve 2 yıla yakın nişanlı kaldık. Sonra evlendik ve Antalya’ya yerleştik. Alpin Bey, çok değerli bir insandı. Her gittiği yerde yenilikleri taşıyan, daima okuyan ve  araştırmaya çok meraklı bir insandı. Onunla evlendiğim ve hayatımı onunla geçirdiğim için çok şanslıyım.”
Antalya’ya gelen Alpin Hoca ( Alpin Işıksal ) o dönem Kaleiçinde yer alan Antalya Kolejinde tarih öğretmeni ve Müdür yardımcısı olarak işe başlar. O yıllarda şairliğe olan merakı nedeniyle, o dönem çok sayıda şiirini kağıda döker. Hatta birçok şiiri o dönem bir kitap haline getirilir.
 
Soldan Sağa: Alpin Hocanın kardeşi İsmail Işıksal, Alpin Işıksal..Altta yer alan çocuklar ise Alpin Hoca'nın dayısı olan Bekir Göksel'in çocukları...Fotoğraf, Konyaaltı sahilinde çekilmiş.
 
Çocuklar, Alpin Hocanın dayısı Bekir Gösel'in çcukları. İsmail Işıksal, Alpin Hoca. Bu fotoğraf o dönem Karalioğlan parkında çekilmiştir.
 
Alpin Hoca ve Kardeşi İsmail Işıksal o dönemin ünlü terzisi ( Çok şık gelinlik dikiyormuş ) anneleri, Nazlı Işıksal ile birlikte..
 
Alpin Işıksal, sayısız şiir yazarken, bunları arşivinde tutmuş. Eşi Nimet hanım çok verdiği bu değerli eserleri evinde saklarken, evlerinde meyadana gelen bir yangın bu arşivin büyük bir bölümünü yok etmiş.İşte o yangından kurtulan ve "Beyaz Özlemi" ve "Deniz " isimli Alpin Işıksal şiirleri...

Kemer Ortaokulunu Kemer’e kazandırdı…

O dönem Antalya ve çevresinde Milli eğitim ile birlikte okul yapımlarında görev alır. Bu dönemlerde tarih ile ilgili olarak araştırma ve kazılar için Phaselis civarlarında kazı heyetinde bulunur. Finike’de görevli iken oğlu Ziya’nın boynunda çıkan bir yara nedeniyle Antalya’ya giderken Kemer’de fırtına ve yağış nedeniyle mola verirler. İşte Alpin Hoca’nın Kemer macerası ve bundan sonra yaşayıp ve gözlerini yumacağı Kemer macerası da bu anlamda başlar. Sonra eşi Nimet Hanıma anlatır Kemer’in güzelliğin ve Kemer’de yaşamaya karar verirler. Kemer’de Kemer Ortaokulunun yapım aşamasından beri görev alırlar bu okulu Kemer’e kazandırırlar. Kemer’in ilk ortaokulu olan helan şu anda Lisenin bulunduğu ve Tadım Börek in olduğu yerde bulunan Ortaokulun açılışında bulunur.. O dönem Muhammet Kayrak okul müdürlüğü yaparken matematik öğretmenliğini Ülker Akman ve Alpin Işıksal Tarih öğretmeni olarak görev alır. Kemer’in denizinden yararlanan ve balıkçılığı çok seven Alpin Hoca aynı zamanda şair özelliği ile de dikkat çekti.
 
Alpin Hoca Kemer'de öğretmenlik ve yöneticilik yaparken kızları ile bu fotoğrafı şu andaki Orient Otelin bulunduğu alnada çektirmiş.
 
Alipin-Nimet çifti kızları Nalan ve Nazlı ile birlikte...

Ahhh o eski Kemer… 

Nimet Hanım Kemer’e geldikleri zamanlarda o eski Kemer’i ise bize şöyle anlatıyor: “ Kemer’e ilk geldiğimiz o eski günlerde Kemer’de sayılı evler vardı. Her yer portakal bahçesiydi. O dönem Orient Otelin bulunduğu alanda kalıyorduk. Alpin o dönem ilk defa Kemer’e Televizyonu getirmişti. Kemer’liler Televizyon izlemek için bizim evi doldururlardı. O günleri hiç unutamam..”
1976 yılında başlayan Kemer serüveni Alpin Hoca’nın 1988 yılında vefat etmesi ile son buldu. Alpin Hoca öğretmenlik ve yöneticilik yaptığı dönemlerde birçok tanınmış Kemer’linin ve Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül’ün de öğretmenliğini yaptı.1988 yılında kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yumdu.
 
Bu arşivi sizlewr ile buluşturmamda katkı sağlayan tüm Işıksal ailesine teşekkürlerimi sunuyorum. ( Araştırma-Yazı: Halil ÖNCÜ )