ANTALYA'DA MISIR ÇARŞISINI YAŞAMAK


İstanbul’daki Mısır Çarşısı sanki Antalya’ya taşınmış.


Öncü, Mısır Çarşısını geserken,izlenimlerini sizler ile paylaştı.

Ramazan ayı öncesi açılan Çarşı, bayramın ikinci günü olmasına rağmen durgun haliyle dikkatlerimizden kaçmıyor. Çarşı gerçekten de Mısır Çarşısı benzeri bir yapı ile inşa edilirken, değişik yapısı ile Antalya’daki alışveriş merkezlerinden hemen farkını fark ettiriyor. Yeni Mısır Çarşısı, Selçuklu kervansarayları ile Osmanlı kapalı çarşısı örnek alınarak inşa edilmiş. Tarihî eser görünümünde inşa edilen Mısır Çarşısındaki 156 dükkan yer alırken, çarşının inşaatında toplam 7 bin 500 ton ağırlığında 60 bin taş parçası kullanılmış. Dış yüzeydeki taşlar Nevşehir`den, iç taşlar ise Çanakkale`den getirilmiş. Yapının dış ve iç tasarımında hatta süslemelerinden Selçuklu-Osmanlı mimarisinin yanında içerideki tavan süslemeleriyse çarşıda göze batıyor.
Çarşıya girdiğimizde istenilen ve beklenilen bir kalabalığın olmadığını görüyoruz. Farklı mimari ise bizleri değişik bir atmosfere götürüyor. Dükkanların oluşumu, çarşının yapısı bizleri çok eskilere götürüyor adeta.


Yapının dış ve iç tasarımında hatta süslemelerinden Selçuklu-Osmanlı mimarisinin yanında içerideki tavan süslemeleriyse çarşıda göze batıyor.


Bu arada çarşı yapısındaki İş Bankası da çarşının hemen girişinde yerini almış.

İçerideki baharat kokuları burnumuzun direğini sızlatıyor. Yine çarşıda çeşit çeşit lokum satıldığına tanık oluyoruz.  Daha boş olan dükkanların yanında, start vermiş diğer dükkanlarda ise yeni yeni bir heyecan oluşmuş bile. Ayrıca aldığım bilgiye göre de Küçük esnafı korumak için çarşıya küresel şirketler ve büyük markalar sokulmayacakmış. Buradaki amacında mevcut büyük alışveriş merkezlerine alternatif oluşturarak Ahi kültürünü canlandırmakmış. Bu konuda Çarşı yönetimini yürekten alkışlıyorum. Yine edindiğim bir diğer bilgiye göre de, AHİ kültüründe önemli bir yer tutan fakat teknolojiye yenik düşen semercilik, bakırcılık, el örgücülüğü, yorgancılık, çömlekçilik, demircilik gibi meslekler çarşıda yeniden canlandırılacakmış. Bu da çok önemli bir gelişme. Gerçekten de kültürümüzde büyük bir yer tutan bu meslekler zamanla yok olurken, burada canlı tutulabilecek ve bu da turizme büyük bir katkı sağlayacaktır.
Yeni açılan çarşıda henüz tam bir hareketliliğin olmadığını söylemiştim. Esnafla ayaküstü yaptığım konuşmalarda, ilerisi için ümitli olduklarını bizlere söylerlerken, yapılacak tanıtımlar ile çarşının Antalya’da çok ciddi bir yer edineceğinden şüpheleri olmadığını bizlere söylüyorlar. Bizde huna katılıyoruz.


İnanıyorum ki, farklı bir mimari anlayışı ile Antalya Turizmine sunulan bu çarşı ileride Antalya2nın bir markası olarak yoluna devam edecektir.

( Halil ÖNCÜ- Antalya Mısır Çarşısı )