'YASANIN ÇIKMASI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ!'

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm yazarı Halil Öncü’nün sorularını yanıtladı.

'YASANIN ÇIKMASI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ!'

Bakanlıkta bekleyen yasanın çıkmasının çok önemli olduğunu söyleyen Firuz Bağlıkaya, yasanın çıkması adına mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

-Türkiye’yi dolaşarak acenteler ile buluşmaya devam ediyorsunuz. Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

-Çalışmalarımız gayet iyi gidiyor. Arkadaşlarımızın, bildiğimiz sıkıntıları aynen devam ediyor. Bizde bu sıkıntıların çözümünün aslında nerdeyse üç senedir bakanlıkta bekleyen yasanın içinde olduğunu ama mevcut Sayın Bakanın çıkarma ile ilgili negatif tutumunun devam ettiğini, aslında göreve geldiğinde ilk aralık ayında çıkacak dediğimiz, sonra Haziran ayında çıkacak dediği, sonra bu yasa çıkmaz dediği yasadan bahsediyoruz. Böyle bir tavır içine girdi. Dolayısı ile bizde mücadeleyi sürdürmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde kongreden sonra yine tek hedefimiz, amacımız bu yasayı çıkartmak olacak. Çünkü seyahat acentelerinin problemlerini toplasak dört ya da beş tane temel problemi var. Bu temel problemleri yasal düzenlemeler haricinde çözmenin imkansız olduğunu hep beraber biliyoruz. Ama talep ettiğimiz yasa maddelerinin içinde şu anda müdahale edilirse ben bu bakanlığın bu yapısı ile bu yasayı bizim istediğimiz gibi, seyahat acentelerinin talep ettiği yönde çıkartma çabasının da olmayacağından eminim. Yani herhangi bir düzenlemeyi bakan meclise gönderdikten üç gün sonra yasalaşıyor. Böyle bir güçleri var. Böyle bir inisiyatif koysalardı bugüne kadar olurdu. Çıkartmak istemiyorlar yasayı. Çıkartmak istememelerinin nedenini, sebebini, bakan beyin bu yasayı neden çıkartmak istemediğini ben çok iyi biliyorum. Bunu acentelere de anlatıyorum.

-Tekrar seçilirseniz, yasanın çıkması için ne yapacaksınız?

-Biz kongreden güçlü bir şekilde çıkarsak, bu yasanın çıkması için tekrardan siyasi parti ziyaretlerini tekrarlayacağız. Yasanın çıkmasının önünde engel olan tek kişi sayın Bakan. Onun haricinde kimsenin bu yasanın çıkması adına bir itirazı yok. Bakanlıklar arası yazışmaları da olumlu bittiğini biz bakanlık içinden biliyoruz. Tabi sektör şöyle bir tecrübe yaşamış oldu. Sektörün içinde bir bakanın, sektörle ilgili konulara ne kadar, duyarsız olduğu, ne kadar ilgisiz olduğunu da görmüş olduk. Tüm seyahat acenteleri hemen hemen aynı görüşte. Bizimde görüşümüz bu şekilde. Artık seyahat acenteleri sektörden bir bakan istemiyor. Sektördeki bakanın ne kadar sakıncalı olduğu, ne kadar sıkıntılı olduğu, sektöre ne kadar zarar verdiğini hep birlikte gördük. Tarihin en başarısız dönemini geçiriyoruz. Rakamlarla süslemeye çalışsalar da dünya rakamları ile mukayese edildiğinde nerede olduğumuz çok açık. Bunun yanında seyahat acentelerine özel bir muamele var. Yani hiçbir işimiz çözülmediği gibi sürekli zorlaştırılıyor. Bu dönemde sektörde bakanımızın olduğu dönemde iki tane ekstra vergi geldi. İlk defa tarihinde turizmcilere özel vergiler geldi. Kimin zamanında? Sektörden bakanımız olduğu zamanda. Dolayısı ile hiç kimse sektörden bakan istemiyor. Buna hepimiz dahiliz. Siyasetçi olsun.Biz ona gidip derdimizi anlatırız, önyargısı olmaz, geçmişten gelen hesaplaşması olmaz. Hiçbir sıkıntısı olmaz. Tertemiz kendimizi anlatabiliriz.

-Siyaset yapacağınız ve Turizm Bakanı olmak istediğiniz yolunda görüşler var. Ne diyeceksiniz?

-Siyasetle hiç alakam yok. Sayın Mehmet Ersoy Bakan olduğunda gerçekten çok sevinmiştim. Bunu da her yerde her platformda dile getirdim. Bakan olma niyeti, siyaset yapma niyeti falan bunlar çok çocukça şeyler. Anladığım kadarıyla bu tür yönde bir takım söylemler, bir takım dedikodular yayılarak Bakan beyi de etkilemeye çalışmışlar ki, O da öyle davranmaya başladı. Böyle bir çabanın içinde olmak komik bir şey. Böyle de bir hedefim yok. Böyle bir düşüncem yok. Zaten düşüncemiz olsa ne olur, hedefiniz olsa ne olur. Seyahat acenteleri başkanlığını ben kendim alıyorum. Ben kendim çabalıyorum. Bunun haricindekini bir başkası sizi yapabilir ancak. Atanabilirisiniz. Bunun haricinde bu konuda nasıl bir çaba olabilir ki. Gerçekten böyle hiçbir çabam yok. Ama anladığım kadarıyla, bir takım insanlar Bakan beyi bu yönde yönlendiriyorlar. ‘Efendim, bakan olmaya çalışıyor, efendim şöyle yapıyor, efendim böyle yapıyor!’gibi. Sayın Bakan bunlara inanmış itibar etmiş gözüküyor. Bizim böyle bir düşüncemiz yok. Siyaset düşünüyor muyum? Böyle bir teklif hiç gelmedi bana. Geldiği zaman düşünürüm. Biz seyahat acenteleri başkanlığından memnunuz. İşimizi yapıyoruz. İşimizi yapmaya da devam edeceğiz. Mesleğimize faydalı olmaya devam edeceğiz. Siyasetten bir teklif gelmedi. Gelir ise de düşünürüz. Yeni yeni dedikodular çıkıyor. Efendim, şu partiden şu olmuş, bu partiden girecekmiş. Bunu kimse yakıştırmasın. Biz bir şeyi yapıyorsak, delikanlı gibi çıkar söyleriz. Hiçbir şey doğru değil. Yalan söylüyorlar, yalan söylemeye devam ediyorlar. İşimiz var gücümüz var. Mesleğimiz ile ilgili sorunları hallettik de sıra buna mı geldi.

-Kongreye az kaldı. Nasıl bir katılım olacak, neler düşünüyorsunuz?

-İnşallah üyelerimiz ile ilgili teveccüh gösteriri kongreye gelir. Çünkü güçlü kongre, güçlü örgüt yapısı bizim en önemli özelliğimiz. Bunu kongrede katılımla göstermemiz lazım. Ben diğer arkadaşlara da başarılar diliyorum. Herkesin aday olma hakkı var. Hiç kimse ile ilgili söyleyeceğim bir şey yok. Sadece düzgün kongre geçmesini, medeni bize yakışan bir kongre geçmesini istiyorum.  Zaten her kongrede birkaç tane kişi vardır kongrenin huzurunu bozan. Onlar belki yine bozacaktır. Biz elimizden geldiğince sağduyulu huzurlu bir kongre geçirmeyi bekliyoruz. Kim kazanırsa sonuç itibarı ile seyahat acentelerinin menfaati için çalışacaktır. Kim kazanırsa, ona başarılar diliyorum şimdiden, bende dahil olmak üzere…