ÇANAKKALE'Yİ KEŞFEDİN! İŞTE O 8 ROTA

Çanakkale… Tarihin, doğanın, kültürün şehri. Türkiye’de her iki kıtada birden toprağı olan ve içinden deniz geçen şehir Çanakkale, Ege Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olarak son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görüyor.

ÇANAKKALE'Yİ KEŞFEDİN! İŞTE O 8 ROTA

18 Mart'ta hizmete açılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de bölgeye kattığı dinamizm sayesinde hafta sonu seyahatlerinin vazgeçilmezi olmaya başladı. Çanakkale’nin ilk uluslararası zincir oteli DoubleTree by Hilton Çanakkale, şehirde keşfedilecek 8 rotayı paylaştı.

Troya Antik Kenti

UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı dünyanın en ünlü antik kentlerinden biri olan Troya Antik Kenti, Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alıyor. Çanakkale merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunuyor.

Homeros'un M.Ö. 8. yüzyıla ait İlyada ve Odysseia destanına konu olan Troya şehrinin tarihi kalıntı ve koleksiyonlarına ev sahipliği yapan Troya Müzesi ise 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahip. Büyük boyutta taş lahitlerden, ufak cam iğneler ve altın küpelere kadar farklı nitelik ve ölçeklerde 6 binden fazla arkeolojik eser sergilenen müzede, Troya'nın katmanları arasında bulunan on ayrı kent tanıtılır. Neredeyse 30 bine yakın eserin yer aldığı Troya Müzesi bölgenin tarihine ve sahip olduğu kültüre ait eserleri sergilemesi bakımından mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında gelir.

Assos (Behramkale Köyü)

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü içerisinde bulunan Assos Antik Kenti sebebiyle Assos olarak da bilinir. Tertemiz havası, eşsiz denizi ve huzurlu atmosferiyle insanı tazeleyen köy Çanakkale merkeze yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta.

Antik limanın yukarısındaki Behramkale Köyü, güzel manzarası, eli işi hediyelikleri ve nostaljik sokaklarıyla dikkat çekiyor. Köyün tepesindeki Assos Antik Kenti ise gün batımını izleyebileceğiniz en güzel yerlerden.

Ayvacık ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Behramkale Köyü, Assos olarak da biliniyor ve dünya çapında ünlü Assos Antik Kenti gibi tarihi hazinelerin yanı sıra huzurlu atmosferi, tertemiz havası ve kristal berraklığındaki deniziyle Çanakkale'de mutlaka uğraması gereken yerlerin başında bulunuyor.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Tarihin nabzının attığı, bir milletin kaderinin değiştiği Çanakkale’ye gidince şehitliği de barındıran tarihi milli parkı görmeden olmaz. Çanakkale merkeze 55 dakika uzaklıkta olan şehitlik kapalı bir müze olmadığı için, herhangi bir ziyaret saati bulunmuyor. Tek bir bölge olmayıp geniş bir alanı kapsayan şehitliğin özellikle Kilitbahir Kalesi, Seyit Onbaşı Anıtı ve Mecidiye Tabyaları, Çanakkale Şehitler Abidesi, 57. Alay Şehitliği, Conkbayırı, Atatürk Anıtı ve Siperler bölgelerini önceliklendirmenizi tavsiye ederiz.

Çanakkale Deniz Müzesi

Türk deniz tarihini, deniz büyüklerimizi, Çanakkale Muharebelerini ve Çanakkale Deniz Zaferi’ni bilimsel yöntem ve tekniklerle anlatan müze; Nusret Mayın Gemisi, Çanakkale Savaşları İhtisas Kütüphanesi, Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye), hediyelik eşya binası, resim ve fotoğraf galerisinden oluşur.  Savaş alanında bulunan eşyalar, köyler içerisinde bulunan objeler ve halk tarafından bağışlanan özel eşyaları da barındırır ve kale yapısı sayesinde tarih sevenlerin keyifle gezeceği alanlardan biridir.

Gökçeada Sualtı Milli Parkı

Türkiye'nin ilk sualtı parkı olma unvanına sahip Gökçeada Sualtı Milli Parkı, adanın kuzeydoğusunda Yıldız Koyu ile Çiftlik Koyu arasında yer alır.

Akdeniz ve Karadeniz arasındaki göç yolu üzerinde olduğu için su kaplumbağası, yunus, Akdeniz foku, vatoz, İspermeçet balinası ve zengin balık çeşitlerinin görülebildiği Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nda belirli kurallar dahilinde gezilebilir ve belli izinler alınarak şnorkelle dalış yapılabilir.

Aynalı Çarşı

Üzerine türküler yazılan, kentin en eski alışveriş mekânı Aynalı Çarşı tarihi dokusuyla Çanakkale’ye gelenlerin ziyaret etmesi gereken mekânların başında gelir. Tarihi 1890 senesine uzanan çarşı, Gelibolu Savaşı’nda bombalanıp harabe haline gelse de 1967 yılında yenilenerek bugünkü durumuna gelmiştir. Aynalı Çarşı şehrin merkezinde yer alır ve kendine has atmosferi ve tarihe tanıklık eden yapısıyla dikkat çeker.

Bozcaada

Kuzey Ege’nin en güzel adası Bozcada berrak buz gibi suyu, leziz yemekleri ve kendine has şaraplarıyla Çanakkale’nin son yıllarda en çok ilgi gören turizm rotalarından. Çanakkale merkeze yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta olan adaya feribotla geçiliyor ve sizi tarihi dokusunu kaybetmeyen Rum sokakları karşılıyor.

Bozcaada Kalesi, Ayazma Plajı, Rum Mahallesi, Meryemana Kilisesi, Beylik Koyu ve Bozcaada Müzesi adada görmeden geçmemeniz gereken yerlerden. Gündüz serin sularında kafa dinleyip, akşam kurulan keyifli sofralarda keyif yapmak isterseniz Çanakkale’ye gitmişken Bozcaada’yı görmeden dönmeyin.

Saat Kulesi

Çanakkale’nin merkezinde feribot iskelesinin yakınında bulunan saat kulesi, 1897 yılında Sultan II. Abdülhamid döneminde inşa edilmiştir. Kesme taştan yapılmış olan kule; kare planlı, aşağıdan yukarıya doğru incelen prizma planlıdır. Bir balkon, üç silme ile dört bölüme ayrılmıştır.

Deniz Müzesi ve Aynalı Çarşı’ya yakın mesafede olan kule, akşam ışıklandırmasıyla harika bir görüntü oluşturmaktadır.