EROL KARABULUT YAZDI: 'ARTIK BAŞKA ÖLÇÜ BULALIM!'

Dünya turizmine; kaçıncı sırada olduğumuz, hele hele süper lige çıktığımız gibi söylemleri artık kullanmayalım. Önerim: turist profilimiz şöyle gelişti, yatakların şu kadarını dolduruyoruz, turizm çalışanlarının durumu şöyle iyileşti vb’lerini konuşmaktır. Çünkü kimse Türkiye’yi tahtından alamaz. Tahtta oturan müşteri-konaktur.

EROL KARABULUT YAZDI: 'ARTIK BAŞKA ÖLÇÜ BULALIM!'

Bakanlar, başkanlıklar geçicidir (Bazıları hariç). Esas olan kurumsallıktır. Çok şükür ki, bazı egolar halen sürse de, Ertuğrul Günay’ı bakan Ersoy kurumsal anlamda izlemektedir. Turizm dernek ve birliklerinin çeyrek asırlık başkanları ve asırlık fikirleri de gelişmektedir. Gençler daha fazla rol alsa daha iyidir.

Turis sayısında ve bu yaplanma ile konaklatılabilecek konukta sınıra geldik. Bir İzmir, Kapadokya, Nemrut, velhasıl Anadolu’yu büyütmenin zamanıdır. Yapmazsak geri düşeriz.

5 şehre bile yayılamayan sezonluk turizmle nereye kadar?

Bu yıl İspanya öbür yıl İtalya fiyat kırar veya düşürür turist sayısı yön değiştirir. Bant, artık belli. Biz 50 milyonun, İspanya da 70 milyonun altına düşmez. Korkmayalım.

Korkulacak olan, yeni kuşaklara ne sunacağımızdır.

Yığında korku yoktur*. Bakın10 aylık verlere!

Ülkelere gelen yabanı ziyaretçi, milyon (Ocak-Ekim 2024)

Yabancı Turist GB-Yabancı** Toplam Gelen
FRANSA 92,0 30,4 122,4
İSPANYA 82,9 37,3 120,1
İTALYA 52,5 11,4 63,8
TÜRKİYE** 47,3 1,6 48,9
YUNANİSTAN 35,7 4,8 40,5

**AB ülkelerinde GB sayısı yüksek oranda tahmindir. Türkiye’de GB sayısı yalnız gemi yolcusudur ve daha az görünmekte, turiste dahildir.

*İşte sınır: Turistin geliş amacı,%

  TATİL Vb
ABD 55,0
FRANSA 43,0
İTALYA 65,9
İSPANYA 53,8
YUNANİSTAN 71,1
TÜRKİYE 73,9