ÇANAKKALE'DE ŞEHİTLİK TURİZMİ

İşte Çanakkale’nin özetle her şeyi buralar. Bizde tatilimizin büyük bir bölümünü burada doğduğumuz, büyüdüğümüz şehir olan Çanakkale’de geçiriyoruz. Özellikle son yıllarda Çanakkale turizmi istediği payı sanki alır gibi. Şehitlikleri ziyarete gelen binlerce kişi Çanakkale’ye adeta akın ediyor.


Kilitbahir Kalesi Kültür Bakanlığı tahsisli olup Çimenlik kalesinin karşısında Rumeli yakasında bulunmaktadır. 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir.


Şehitlik turları büyük ilgi görürüken, vapurlar dolup taşıyor.


Namazgah Tabyasında hala savaşın izleri görülüyor.


Sabah erken saatlerde Kordon boyunda Çanakkale-Kilitbahir arasında sefer yapan Alınteri Feribotuna biniyoruz. Karşıdan karşıya geçmek isteyen araçlı yada araçsız kişiler ya Arabalı Vapurlarını yada bizim gibi tercihini Alınteri Feribotlarını kullanarak gideriyorlar. Alınteri Feribotları ile karşıya geçmek taksiler için sadece 16.50 Tl. iken Arabalı Vapurları ile ise bu rakam 24 TL. Amacımız Çanakkale Savaşlarının yaşandığı alanları gezerek son durumlarını yerinde görmek.
Her zaman olduğu gibi yine Çanakkale’nin meşhur rüzgarı bizi boğazda karşılıyor. Yaklaşık 15 dakikalık bir sefer sonrası kendimizi Kilitbahir’de buluyoruz. Burada Çanakkale’deki Çimenlik kalesinin hemen karşı yakasında bulunan Kilitbahir Kalesine geliyoruz. Bu kaleler zamanında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış. Çok eski olmasına rağmen bu kaleler 1. Dünya Savaşında da Çanakkale Savaşlarında da önemli rol oynamışlar.


Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Abdurrahman, annesinin ki Emine idi. Seyit, 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alındı. 1912'de Balkan Savaşları'na katıldı. Savaş bitiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde görev aldı. Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı. 18 Mart Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda ayakta kalabilen tek top vardı onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı büyük bir güçle 215 Okkalık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük bir yara almıştı.Seyit Onbaşı 1918 sonbaharında köyüne döndü. sanatı olan ormancılık ve kömürcülüğe devam etti. 1934 tarihinde yürürlüğe konan soyadı yasasıyla "Çabuk" soyadını aldı. 1939 yılında akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle vefat etti.


Hediyelik eşya satan işletmeler, her şehitliğin hemen önünde yer almakta.

Hava sıcak ancak rüzgarlı bir hava var. Çanakkale’nin 365 gününün yaklaşık 340 günü rüzgarlı geçiyor. Bizede bu rüzgarlı günlerden birisi denk geliyor. Kilitbahir kalesinin hemen önünde bulunan ve düne kadar oldukça virane olarak bulunan Namazgah Tabyalarını geziyor ardından Seyit Onbaşı Şehitliğine geçiyoruz. Burada Seyit Onbaşının devasa anıtı önünde saygıyla eğiliyoruz.
Bu arada son dönemde her şehitliğin önünde hediyelik dükkanları, su ve gıda maddesi satan yerler ile karşılıyoruz. Susadığımız için bir su almak ve işlerini sormak için Seyit Onbaşının bulunduğu alandaki Hediyelik dükkanlarına giriyoruz. Son bölümde su satan bir bayandan bir su istiyoruz.Nıormalde yarı fiyatı olan suyun fiyatın 1.50 TL. olduğunu bize söylüyor. Bu fiyatın biraz çok olduğunu kendisine söylerken, bize yüksek sesle “Siz turizmde bu fiyatların böyle olduğunu bilmiyor muzunuz ? “ sözleri ile karşılaşıyorum. Ardından Antalya’da oturduğumu ve Çanakkale’li olduğumu söyleyince” Niye daha önce söylemediniz? Ona göre bir tarife yapardım “ deyince işin niyetinin ortaya çıktığını anlıyorum.Bu kadar da olmaz diyerek oradan uzaklaşıp, gezimizin diğer kısımlarına geçiyorum.


Alçıtepe'deki müzeden top güllelerinin görüntüleri


Şehitler Abidesi'ndeki mezarlar yeni ve bakımlı halleri ile dikkat çekiyor.


Abide alanındaki bir savaş anıtı.



Çanakkale savaşı sırasında bir Anzak askeri tarafından, Gelibolu yarımadasından Avusturalya’ya götürülen, Türk askerinin gömüldüğü şimdiki yeri Abide alanında bulunuyor.


Ardından sırası ile önce Havuzlar Şehitliği, Soğanlıdere Şehitliği, Şahindere Şehitliği ve ardından da Alçıtepe’ye geliyoruz. Uzun yıllar öncesini çok iyi hatırladığım Alçıtepe’nin son dönem özellikle Çanakkale Savaşlarının tarihinin yeniden canlanması ile bu turizmden payını aldığını görüyorum. Burada özel Müzeler ve Lokantalar gelenlere hizmet veriyor. Bizde öğlen yemeğimizi burada şirin mi şirin, ilgilimi ilgili Osman Usta’nın Meydan Lokantasında yiyoruz. Eğer sizinde buraya yolunuz düşerse, eğer karnınızda acıkır bir yemek yiyeceği derseniz bence burada hem ekonomik hemde gzüel bir yemek yiyebilrisniz. Meydan Lokantası Osman Öztürk- Alçıtepe Köyü ( 0 536 674 89 86 )


İlk şehitler anıtı, Seddülbahir'de.



Meydan Lokantasında öğle yemeğimizi yedik. Osman Öztürk- Alçıtepe Köyü ( 0 536 674 89 86 )

Yemeğin ardından tekrar yola koyuluyoruz. Şitler Abdisne geliyoruz. Buraya gelmeden önce de yolumun üsütnde Yabancı şehitlikler ile de karşılaşırken, özellikle Bekldihyelerin organize ettiği Şehitlik truları ile Bölgeye gelen çok sayıda insan ile kaşılaşıyoruz. Yaz tatili oklması nedeniyler kendi arabaları ile Memlektlerine geçen Gurbetçi vatandaşalrın da arabaarının bir hayli yoğun olduğunu görüyoruz.
Hep söylenir di eskilerde. Çanakkale Şehitlerine gereken önem verilimiyor. Yabancıların mezarları güzel, bizimkeiler çok kötü diye. Artık bu tez ortadan kalktı. Son dönem yapılan yatırımlar ile Çanakkale Gelibolu Yrımdasında bulunan Şheitliklerimizi oldukça güzel bir hale getirldi. Bunu gördükçe gururlanmaktayız. Özlleikel Abide bölümünde yenilenen ve mezarların üzerlerinde bulunan isimlerin tek tek yazıldığı şehitliklte her şey düşünülmüş.


57.Alay Şehitliği. Etkilenmemek ve tüylerinizin diken diken olmaması mümkün değil.




Siperler düzenlenmiş ve Savaşların o günkü halini bizlere anlatır gibi.



Atatürk'ün Cokbayırı'nda Gözetleme yeri


Buradan yolumuzu Seddülbahir’e ve burada İlk Şehitler Anıtı ile Tahya Çvuş Şehitliğine çevitiyoptruz. Buralarıda gezdikten ve ziyaret ettikten sonra Kabatepe’ye ve Arıburnu’na  geçiyoruz. Anzak koyu ve Arıburnu2nu nu gördükten sonra 57.Alay Şehitliği, Kemalyeri ve Comkbayırına geçiyoruz. İnsanlar akın akın yollarda ve buraları zşiyaret ediyorlar.
Yakın tarihin en büyük savaşlarından birisi olan Çanakkale savaşları, birinci dünya savaşında İngiltere, Fransa, Rusya’nın oluşturduğu İtilaf devletleri Çanakkale Boğazını geçerek Osmanlı Devletini yenmek ve Rusya’ya destek yolu açmak için büyük bir donanma ile 3 Kasım 1914 yılında Çanakkale Sahillerini bombardımana tutması ile başlamış. Toplam 8 ay 14 gün süren savaşlarda yine toplam 500 bin asker ölürken, yaralıların sayısı ise o kadar r ki hiçbir bu sayı hiçbir zaman tam olarak bilinememiştir. Çok sayıda kayıp askerden bir daha haber alınamamış ve her savaş gibi bu savaşta geride büyük bir acı bırakmıştır.