BEŞBARMAG KUŞ CENNETİ

Azerbaycan kuş cennetinin kış misafirleri gelmeye başladı. Beşbarmag Dağı’ndaki “kuş cenneti”nde son baharın gelişiyle sayıları artan göçmen kuşların görsel şöleni ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

BEŞBARMAG KUŞ CENNETİ

Azerbaycan’da Kafkas Dağlarının Bakü’nün kuzeyindeki Deveci bölgesinde Hazar Denizine yaklaştığı yerde doğaüstü güzelliğiyle turizm en can alıcı noktaları arasında yer alan Beşbarmag Dağları kuş göçlerine yaptığı ev sahibiyle de dikkat çekiyor.

Ortolan Kiraz Kuşları, Mavi Yanaklı Arı Kuşu, Levant'ın Atmaca Güvesi, Dalmaçyalı Pelikan ve Akbabalar gibi enfes türlere ev sahipliği yapan bölgede, sonbaharın gelişiyle kuş sayılarında artış gözlendi.Öte yandan kış aylarında Azerbaycan’da kaç tür ve sayıda kuş bulunduğunun belirlenmesi için Azerbaycan Turizm Ajansı, Azerbaycan Turizm Kurulu ve kuş gözlem derneği tarafından da sayım çalışması başlatıldı.

Çalışma kapsamında Beşbarmag Dağı’nda bulunan Kuş Cenneti’nde kuş türleri ve sayıları belirlendi.Gözlemlerde 90’dan fazla  kuş türüne ve 220.000’den fazla kuşa rastlandı.

Kışın Habercisi “Büyük Karabaş Martısı ve Kale Kuşları” Bölgeye Geldi

Ayrıca yapılan gözlemlerde, Roller ve Terns kuş türlerindeki azalmayla yazın sona ermeye başladığının işaretleri görülürken, Büyük Karabaş Martı ve artan sayıda Kale kuş türleri de yaklaşan kışın habercileri olarak kendini bölgede göstermeye başladı.

Bölgede sayıları 13.000’e ulaşan Terns kuşlarının yanı sıra ilk kez güneye hareket eden kırmızı gagalı dağ kargası Coughs da dâhil olmak üzere bazı yeni türler de sayaçlar tarafından kaydedildi.

1 Eylül’de başlayan sayımlar Kasım ayı sonuna kadar devam ederken bölge her türlü ziyaretçiler tarafından da büyük ilgi görüyor.Beşbarmag Dağı’nda yer alan ve adeta bir açık hava müzesini andıran bu "kuş cenneti" doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemcileri için ideal ortam sunarken, gezginler de şehrin gürültüsünden uzak sadece kuş sesleri ve şahane manzara eşliğinde keyifli dakikalar geçirip piknik yapabiliyor.