3. TÜRSAB TURİZM KONGRESİ TURİZMCİLERİ BULUŞTURDU

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından düzenlenen 3. TÜRSAB Turizm Kongresi, Antalya Belek'te yer alan Gloria Golf Resort’ta sektör profesyonellerinin yoğun katılımıyla başladı. Turizmin geleceğini şekillendiren bu önemli organizasyon, “Eğitim, İletişim ve Dayanışma” mottosuyla dikkat çekiyor.

3. TÜRSAB TURİZM KONGRESİ TURİZMCİLERİ BULUŞTURDU

Kongrede, turizm sektörünün mevcut durumu, yenilikçi yaklaşımlar ve sürdürülebilir turizm politikaları geniş kapsamlı panellerde ele alınıyor. Uzman konuşmacılar, ilham verici deneyimler ve sektörel iş birlikleri ile kongre, katılımcılar için değerli bir bilgi ve networking platformu sunuyor.

Turizm sektörünün en prestijli etkinliklerinden biri olan 3. TÜRSAB Turizm Kongresi, seyahat acentaları, otelciler, turizm yatırımcıları ve akademisyenleri bir araya getirerek sektöre yön veren tartışmalara ev sahipliği yapıyor.

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya: “Mesleğimiz sürekli öğrenmeyi gerekli kılıyor”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmin dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu ve insanları mutlu etme hedefiyle icra edildiğini belirterek, “Biz turizmciler bu zor işi başarmaya çalışıp başkalarını mutlu ederken, onların hayallerini gerçekleştirirken çoğu zaman kendimize zaman ayıramayız. Kendimizi sıkça ihmal ederiz. Halbuki bizim de bilgimizi tazelemeye, trendleri takip etmeye, kendimizi geliştirmeye ihtiyacımız var. Mesleğimiz sürekli öğrenmeyi gerekli kılıyor. Meslek örgütü olarak en önemli görevlerimizden biri de meslektaşlarımızın sektörle ilgili güncel bilgilere ulaşmalarını sağlamaktır. Bu bilinçle yaptığımız çalışmaların en önemlisi de bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz TÜRSAB Turizm Kongresi’dir. Kongremize katıldığınız için burada bizlerle birlikte olduğunuz için hepinize şahsım ve kurumum adına canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.  

Firuz Bağlıkaya: “İnsan merkezli, insan odaklı anlayıştan asla vazgeçmemeliyiz”

Turizmin küresel ve yerel ekonomiden ulusal ve uluslararası siyasete, dönemsel mevsim hareketlerinden çok daha uzun vadeli iklim değişikliklerine, ulaşımdaki gelişmelerden teknolojiyle birlikte farklılaşan tüketici beklentilerine kadar her konudaki gelişmeden etkilendiğine işaret eden Bağlıkaya, etkeni bu kadar çok olan bir sektörde başarıya ulaşmanın yolunun farklı pencerelerden olaylara bakarak fikir dünyamızı zenginleştirmekten geçtiğini kaydetti. Türkiye gibi güçlü bir şekilde turizme odaklanmış ülkelerin sektörü sadece bir ekonomik faaliyet alanı olarak değil aynı zamanda yerel kalkınmanın anahtarı olarak da gördüğünü vurgulayan Bağlıkaya sözlerine şöyle devam etti:

“Turizme sadece ekonomik kazanımlar üzerinden değil, sosyal açıdan da bakmamızda fayda var. Dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerden insanların birbirlerini daha iyi tanıması ve birbirlerini kucaklamasını sağlayan turizm barışı tesis eden yapısıyla da çok özel bir önem taşıyor. İnsan merkezli, insan odaklı anlayıştan asla vazgeçmemeliyiz.” 

Bağlıkaya: “Seyahat acentaları hünerlerini çalışarak gösteriyor”

Sektörün; depremler ve pandemi gibi birçok badire atlattığını hatırlatan Bağlıkaya, “Hepsine direndik ve her musibetten ders çıkarıp daha iyiye daha güzele varmak için yolumuza devam ettik. Biz daha iyisini yapabileceğimizi biliyoruz. Biz ülkemizi dahada iyi bir konuma getirecek turizm sonuçlarını gerçekleştirecek güçteyiz. Bunun için hünerlerimizi hesaplamalar, istatistikler üzerinde değil büyüteceğimiz pazarlarda elimizde çantalarımızla koşturarak gösteririz. Tıpkı bugüne kadar olduğu gibi…” şeklinde konuştu.

Bağlıkaya: “Kongremiz, mesleğimizi yok sayanlara en güzel cevaptır”

Seyahat acentacılığının kamu güvenliği kapsamında bir meslek olduğuna işaret eden Bağlıkaya, şunları kaydetti: “Kongremiz bizim bildiğimiz bu gerçeği bilmeyen ya da kabul etmeyen veyahut yok sayanlara verilen en güzel cevaptır. Yarım asrı aşan süreden bu yana ülkemiz turizminin gelişimi için çalışan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak sektörümüzün geleceğine ışık tutma hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hızla değişen dünyada yeni fırsatlarla birlikte sorumluluklarımızda artıyor. Bizler bu durumun bilincinde ortak aklı öne çıkartacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Günaydın da yaptığı konuşmasında, “Siyasetçisinden filozofuna, tarihçisinden yazarına kadar herkes bizim meslekten bahsediyor. Dalay Lama, ‘senede bir kere bir yere seyahate gidin’ diyor. Bu güzel sözler varken biz hiçbir zaman boşta kalmayacağız. Kriz olduğunda hemen üstesinden geliyoruz. Kriz profesörü olduk” şeklinde konuştu.

'Türkiye’ye gelen turistin yüzde 80’ini seyahat acentaları ve tur operatörleri getiriyor.'

TÜRSAB’ın hayata geçirdiği çalışmaları aktaran Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyadaki bütün stratejileri takip ediyor ona göre çalışmalar yapıyoruz. Sağlık turizminde güzel çalışmalar yapıyoruz, her ili geziyoruz. Uçak bileti ile ilgili sorunları çözmek için çalışıyoruz. Üyelerimize yeşil pasaport için girişimlere başladık. Önümüzdeki günlerde görüşmeler gerçekleştireceğiz. Vizelerle ilgili yaşanılan sorunların çözümü için ilgili mercilerle neredeyse her hafta bir toplantı yaptık. Hala da çalışmalarımız devam ediyor. Ancak biz yurt dışından turist getirirken de vize sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle Hindistan, Irak gibi pazarlarda sorun yaşıyoruz. Bunları aşmaya çalışıyoruz. Türkiye’ye gelen turistin yüzde 80’ini seyahat acentaları ve tur operatörleri getiriyor. Turiste dair bütün sorumluluğu biz alıyoruz. O nedenle sizler Türk turizmine Allah’ın bir lütfusunuz.”

'TÜRSAB sizlerin yanındadır.'

Kongrede konuşan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kongre Koordinatörü Hasan Eker, 4 yıl önce “Eğitim, İletişim, Dayanışma” sloganıyla başlayan TÜRSAB Turizm Kongresine gösterilen ilginin kendilerini çok mutlu olduğuna değinerek, “Kongre, üyelerimize dokunduğumuz, fayda sağladığımız en önemli faaliyetlerimizden biri oldu. Katılım her sene daha da artıyor” dedi.

Kongrede; arzı, talebi, pazarlamayı, ekonomiyi konuşarak geleceği daha iyi öngörmeye çalışacaklarını ifade eden Eker, şunları belirtti: “Üyelerimize yeni misyon ve vizyonlar kazandırarak gelişmeleri için çaba sabrediyoruz. Son yıllarda güçlükleri aşarak bugünlere gelen TÜRSAB sizlerin yanındadır. Kongreye emeği geçenlere ve destek verenlere teşekkür ediyor, verimli bir kongre dileklerimle saygılar sunuyorum.”

 '2023 yılında TTYD’nin projeksiyonu 132 milyar dolar gelir elde edeceğimizi göstermektedir.'

Konuşmasına Bolu’daki yangında hayatını kaybedenlere baş sağlığı dileyerek başlayan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, turizm sektörünün Türkiye ekonomisinin en büyük taşıyıcılarından biri haline geldiğini söyledi. Turizmde sağladığımız sürdürülebilir büyüme ile Türkiye’nin dünyanın önemli oyuncularından biri haline geldiğini hatırlatan Narin, birinci ve ikinci turizm hamlelerinin ardından üçüncü turizm hamlesini gerçekleştirmesi gerektiğini kaydetti. Bunun için yeni bir plan ve program yapılması gerektiğinin altını çizen Narin, şunları kaydetti:

“Suudi Arabistan gibi, Yunanistan gibi rakipler yeni bir vizyona girmemiz gerektiğini hatırlatıyor bize. Pazarlama çalışmalarına önem verilmesi gerekiyor. 2023 yılında TTYD’nin projeksiyonu 132 milyar dolar gelir elde edeceğimizi göstermektedir. Türkiye’nin turizm potansiyelini artırmak ve için daha çok çalışmalıyız. Sizlerin ortaya koyduğunuz vizyon, turizmin geleceğini şekillendirecek. Bu yüzden TTK önemli bir işlev üstleniyor.”

'Hepimiz bu zincirin içinde bir değer oluşturuyoruz'

TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Yağcı ise yaptığı konuşmasında, 'Hepimiz bu zincirin içinde bir değer oluşturuyoruz. Hepimizin ayrı bir rolü var. Bu roller turistin çok daha güvenilir şekilde tatil yapmasına olanak tanıyor. TÜRSAB kanunla kurulan, sektörü temsil eden en önemli kurumlarından biri. 2024 yılında 62 milyon turist, 60 milyar dolar turizm geliri elde etti. Bunlar sektör için çok önemli rakamlar. Türkiye turizminin ne zorluklardan bugünlere geldiğini hepimiz biliyoruz. 40-50 milyonlara çıkmak zor oldu ama 70-80 milyonlara çıkmak daha da zor olacak. Çünkü eskiden Mısır, Tunus rakip setiyle rekabet ederken bugün artık İspanya, İtalya, Yunanistan ile rekabet ediyoruz. Yeni bir rekabet ortamındayız. Yurt dışında Türkiye ile ilgili çıkan her olumsuz haber bizim gündemimizde olmalı. Olumsuz haberlere karşı hep beraber çalışmalıyız. Bu büyüklüğe gelen sektörü yönetmek çok zor. Vizyon, zihniyet değişikliğine gitmemiz gerekiyor." diye konuştu.

TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener de "Turizmin geleceğinde havacılık" konusunda sunum yaptı.

Turizmin Geleceği Paneli Yoğun İlgi Gördü

Kongrede, Ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara, Emekli Başkonsolos Gülru Gezer ve TURSAV Başkanı Faruk Pekin’in katılımıyla düzenlenen "Turizmin Geleceği" konulu panel büyük ilgi gördü. Panelde, turizmin küresel ekonomideki yeri, uluslararası turizm politikaları ve dijitalleşmenin sektöre etkileri gibi konular ele alındı.

Ardından TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Elif Ural’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Sağlık Turizminin Geleceği" panelinde, Ushaş Genel Müdürü Behlül Ünver, OHSAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cengiz Gül ve TOBB Sağlık Meclis Başkanı Doç. Dr. Özgür Öztan sağlık turizminin potansiyeli üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Turizmin Geleceği İçin Önemli Konular Ele Alınıyor

Antalya’nın eşsiz atmosferinde devam eden kongrede, havacılığın turizme etkisi, sağlık turizminin gelişimi, seyahat ve turizmin tarihsel dönüşümü, kültürel miras ve turizmin etkileşimi, turizmde tüketici hakları ve güvenlik, çevrenin turizm ekonomisine etkisi gibi başlıklar ele alınacak.

Ayrıca, kongre boyunca sektörel gelişmeleri destekleyen çeşitli workshoplar ve interaktif oturumlar da düzenlenecek.Turizmin geleceğine ışık tutan bu önemli etkinlik, iki gün boyunca turizm sektörüne yön veren isimleri ağırlamaya devam edecek.