TURİZMİN KALBİ PARİS'TE HAYAT DURDU

Fransa’da yapılması planlanan konserler, gösteriler ve etkinlikler iptal edilirken, müzeler, havuzlar, sinemalar, tiyatrolar yeni bir emre kadar kapatıldı. Dünyaca ünlü ‘Les Galeries Lafayette’ dahil olmak üzere birçok mağaza açılmadı. Üniversiteler dahil bütün okullar ise pazartesi günü açılacak.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, terör riskinin artması durumunda sokağa çıkma yasağı uygulanabileceğini duyurdu. Milliyet'in haberine göre Cazeneuve, özellikle ulaşım hatlarında güvenlik kontrollerinin artırıldığını dile getirilirken, metro ve otobüs seferleri aksama yapmadan devam etti. Olağanüstü hal yaşanan Paris’te alınan önlemler dahilinde polise tehdit olarak görülen kişilerin doğrudan mahkemeye çıkarılabileceği yetkisi verildi. Vatandaşlardan da Paris’te gerekmedikçe sokağa çıkmamaları istendi.

Yapılacak bütün basın açıklamaları ve toplu gösterilerde 19 Kasım perşembe gününe kadar Paris Valiliği tarafından yasaklandı. Kararın açıklaması olarak ‘kalabalıkların güvenliğini garanti altına almak’ ve ‘bu görevlerde bir anlık dalgınlığın önceliğimiz olan korej güvenliğini tehlikeye atmaması’ belirtildi.

Saldırının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande 3 günlük yas ilan ederken, tüm ülkeyi bir dakikalık sessizliğe davet etti. 1958’de ilan edilen Fransa’nın 5’inci Cumhuriyeti’nde ilan edilen ilk 3 günlük yas oldu.

Belçika da vatandaşlarını Paris’e gitmemeleri konusunda uyardı. Belçika Başbakanı Charles Michel, Twitter hesabından yaptığı  açıklamada, “Eğer gerekli değilse vatandaşlarımıza Paris’e gitmemeleri çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Başbakan, ülkedeki güvenlik önlemlerinin artırılacağı garantisini de verdi. Saldırılar sonrası bir başka önlem de American Airlines’dan geldi. American Airlines, Paris’e yaptığı bütün uçuşları iptal ettiğini açıklarken, uçuşların yeniden başlayacağı tarih ile ilgili henüz bir açıklama yapamadı.  İngiltere’de Dış İşleri Bakanlığı’da Paris’te kamu alanında bulunmanın tehlikeli olacağını açıkladı.

Dünyaca ünlü İrlandalı müzik grubu U2 dün yaşanan terör olayları sonrası Paris’teki konserlerini iptal ederken, hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı mesajlarını iletti. Facebook’tan paylaşımlar yapan grup üyeleri ‘acınızı paylaşıyoruz’ mesajı verdi.

DİĞER ÖNLEMLER

-  1500 asker bölgeye gönderildi.

-  İstasyonlar ve havaalanlarında güvenlik önlemleri artırıldı.

-  Sınır güvenliği sıkılaştırıldı.

-  Okul etkinlikleri iptal edildi.

Paris’te kapatılan yerler

-  11 metro durağı

-  Marketler, okullar, müzeler, kütüphane, spor salonları ve yüzme havuzları

-  Büyük mağazalar (Les Galeries Lafayette, H&M mağazası)

-  Konser salonları

-  Eyfel Kulesi ve Disneyland ( Kaynak:turizmaktuel )