Taşbaşı, Tanıtma Genel Müdürü oldu

Cumhur Güven Taşbaşı Kimdir?

1955 yılında Erzurum’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Gazi Lisesi’ni bitirdikten sonra 1975 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesine girdi. 1979 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Maliye Bölümünü bitirdi. 1980 yılında İçişleri Bakanlığı APK Dairesinde uzman olarak çalıştı. 1981 yılında kaymakamlık sınavını kazandıktan sonra Edirne Kaymakam adayı  olarak atandı. Sırasıyla Meriç, Muratlı, Bozcaada kaymakam vekilliklerinde bulundu. Göksun, Ardanuç, Pınarhisar, Kandıra, Banaz ve Bodrum kaymakamlıklarından sonra  2002 yılında İstanbul Vali Yardımcılığı görevine atandı. Halen aynı görevi yürütmektedir. 1990 yılında İçişleri Bakanlığınca İngiltere’ye gönderilip 1 yıl boyunca eğitim aldı.1996 yılında 1,5 ay süreyle ABD davetlisi olarak 7 eyalette incelemelerde bulundu.

Türk İdareciler Derneği İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyeliği, Mülkiyeliler Birliği üyeliği,Vilayetler Birliği Turizm A.Ş. yönetim kurulu üyeliği, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkentliği yürütme kurulu üyeliği, İstanbul ilinde kültür varlıklarının korunması ve envanterine ilişkin tespit bürosu sorumluluğu, Müzekent Projesi temsilciler kurulu üyeliği, ICVB İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Yönetim Kurulu üyeliği, İstanbul Turizm Platformu Başkan yardımcılığı, Turizm Yatırımcılar Derneği, Skal ve Rehberler Birliği onur üyeliği, Afet Derneği Başkanlığı, İstanbul Trafik Vakfı sorumluluğu görevlerini yürüttü. 

Evli ve iki çocuk babası olup İngilizce bilmektedir.

Göreve geldiği 2002 tarihinden beri İstanbul Kültür ve Turizm işlerine baktı. Görevde bulunduğu sırada 30’a yakın eski eser restorasyonu yapıldı. 15 trilyon gibi bir para harcandı. Bundan dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Valiliği’ne 2006 Mimarlık ödüllerinden olan Restorasyon Destek ödülünü vermiştir. Mülkiyeliler  Birliği İstanbul şubesi tarafından 2006 yılı Vefik Kitapçıgil Kamu Hizmet ödülüne ve Skal Internatıonal İstanbul tarafından Skalite 2006 Turizm özel ödülüne layık görüldü.

2010 Avrupa Kültür Başkenti girişim grubu temsilcisi olarak 2002 yılından bu yana aktif olarak , bütün çalışmalar içerisinde yer aldı. Avrupa Birliği Kültür Komisyonu’na sunulan müracaat dosyasının hazırlanmasında İstanbul Valiliği’ni temsilen görev aldı. Avrupa’nın çeşitli   şehirlerindeki kültür amaçlı toplantılara katılarak İstanbul ‘un Kültür Başkenti seçilebilmesi için oluşturulan komitelerle birlikte çalışmalar yaptı. Nisan 2006 yılında Avrupa Birliği Kültür Komisyonu jürisinin kültür başkentlerini açıklayacağı toplantıya katılarak İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinde rol aldı.

Özellikle kamu kesimi ile sivil toplum örgütleri arasında iletişim ve işbirliğinin sağlanmasında çaba göstermiş,2006 yılı sonuna kadar kamu ile ilgili tüm iş ve işlemler tarafından takip edilmiştir. Bu konudaki hazırlanan resmi protokoller ile 2010 Avrupa Kültür Başkenti ile ilgili yasa tasarısının hazırlanmasında görev almış, 2010 Avrupa Kültür Başkenti tanıtımı ile ilgili İl Özel İdaresi , İl Genel Meclisi, Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Kaymakamlar, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile ilgili toplantıları organize ederek bilfiil konuşmacı olarak bu toplantılarda görev almıştır.

Unesco Dünya Miras listesinde bulunan İstanbul’a ek süre verilmesini sağlayan Vilinus’taki toplantıda 12 kişilik Türk Heyeti’nin başkanlığını yaptı. Bu toplantı sonucunda İstanbul’un Dünya Miras Listesinde tehlikeli alan denilen bölgeye düşmesi önlenmiş ve İstanbul’a 2008 yılına kadar 2 yıllık bir ek süre alındı.