SİNAN AKYILDIZ'DAN TURİZMDEKİ SON DURUM DEĞERLENDİRMESİ

Summer Tur Side Kontrat Müdürü Kemal Sinan Akyıldız, son dönemde Avrupa’da ile yaşanan krizlerden sonra turizmde de ciddi anlamda bir olumsuzluk yaşandığını söyledi. Avrupalıların ülkemiz hakkındaki düşüncelerinde elle tutulur bir değişiklik olmadığını kaydeden Akyıldız, “Maalesef ülkemizi hala güvensiz ülke olarak görüyorlar. Terör olayları ve can güvenliği konusundaki çekincelerinde bir değişiklik yaşanmadı. Bunun yanında biz turizmcilere göre çok önemli bir konu var. Oda şudur; 2-3 önce özellikle Almanya, Avusturya ve Hollanda’ya karşı yapılanlar ve söylenen sözler ne yazık ki hala unutulmadı. O ülkelerin vatandaşlarına yapılan suçlamalar kolay unutulacak gibi de değil. Bu da maalesef bize olumsuz yansıyor. Yani bizim ülke olarak denizimiz, plajımız, doğamız ve tarihimiz çok güzelmiş bunların hepsi hikaye. Avrupalı insanlar çok liberal. Bu insanların geçmişlerine, kişiliklerine hakaret ettiğin zaman insanlar bunu senin önüne tepki olarak koyuyorlar” dedi.

YUNANİSTAN’I ZENGİN ETTİK!

Ülkemizin Avrupa’da kötüleşen imajının bir an önce düzeltilme i gerektiğini ifade eden Akyıldız, “Avrupalılar çok çekingen. Yarın ülkemizde ne olacağını bilmiyorlar ve her adımlarını şüpheyle atıyorlar. Böyle olunca yatırım da yapmak istemiyorlar. Çünkü ‘Acaba Türkiye yarın bizim hakkımızda ne diyecek ya da acaba yarın Türkiye’de ne olacak?’ diye bir beklenti var. Dolayısıyla bu olaylar nedeniyle adeta Yunanistan’ın kendimiz zengin ettik. Bu ülkenin otelleri doldu taştı, neredeyse boş yatakları kalmadı. İspanya hayatında alamayacağı kadar rezervasyon aldı.  Dolayısıyla ülke olarak üzerimizdeki ölü toprağını atamız ve zaman içinde kötüleşen imajımız bir an önce düzeltmek zorundayız” diye konuştu.

“O İKİ KELİME” BİZİ BİTİRDİ

Türkiye’nin yıllardır devam eden turizmdeki müthiş başarısının son dönemdeki yanlış politikalarla kötü yönetildiğini vurgulayan Akyıldız, şöyle konuştu: “Türkiye 2010, 2011 yılında Avrupa’da Yunanistan ve İspanya’yı sollamıştı. Müthiş bir başarı vardı ve turizmin yükselen yıldızıydınız. O dönemde Yunanistan ve İspanya’nın turizm kurmayları bir araya gelseler, o iki kelimeyle bizim yaptığınız düşüşü sağlayamazdı. Yani biz ülke olarak en önemli silahımız olan turizm konusunda yabancılarla çok rahat rekabet ederken, hatta onlara nal toplatırken bu şekilde adeta kendi ayağımıza sıktık. Onların bize yapamadığını biz kendi kendimize yaptık. Burada tabi terörizmin çok büyük fonksiyonu var. Bir de Alman gazetesi Die Welt'in tutuklanan Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in hala içeride olmasını hala algılayamıyorlar. Bu gazeteci için ‘PKK propagandası yaptı diyorlar ama Türkiye’de PKK ile masaya oturarak yaptı bunu’ diyorlar. Bunu kesinlikle içlerine sindiremiyorlar. Çünkü onların basınında inanılmaz bir özgürlük var.”

SEZON SONU İFLASLAR YAŞANIR!

Summer Tur Side Kontrat Müdürü Kemal Sinan Akyıldız, turizmdeki kriz nedeniyle sezon sonu birçok insanın iflas edeceğini de iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim normale dönüşümüz ancak 2019 yılını bulur. O da eğer 2-3 aydır ülkemizde olan sükûnet sağlanır, terör olayları tekrar patlak vermez ve insanlara tekrar hakaret edilmezse gerçekleşir. Ama benim şöyle bir kötü öngörüm var. Bu sene kışa doğru insanların nasıl battığını hep birlikte şahit olacağız. Çünkü turizmciler bu sene para kazanamayacak. “ ( Haber: Kubilay ELDEMİRCİ )