ANTALYA'NIN TARİHİNİ BİN YIL GERİYE ÇEKEN DEV PROJE

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği toplantıyla Doğu Garajı ve Nekropol Alanı Projesi’ni anlattı. Türel, Doğu Garajı’ndaki inşaat çalışmaları sırasında bir tarihi toplu mezarlık (nekropol) alanı keşfedildiğini belirterek bulguların milattan önce 2 bin yıl öncesine dayandığı sanılan Antalya’nın tarihini bin yıl daha geriye çektiğine dikkat çekti. Türel, “Antalya’ya yeni bir cazibe merkezi kazandırmak için 10 senelik bir çalışmayla bu projeyi ortaya koyduk” dedi.


 
“Petrol bulmuş kadar sevindik”

Başkan Türel, “Seçimden sonra göreve gelir gelmez, bir arpa boyu yol almayan projelere el attık. Bu projeleri, Antalya'ya yeniden kazandırmak için çok hızlı bir çalışma ortaya koyduk” dedi. Projenin 2005 yılında Mimarlar Odası ile gerçekleştirdikleri yarışma sonucunda ortaya çıktığını ifade eden Türel, Antalya’nın geleneksel çarşı ve pazar kültürünü yaşatmaya yönelik projenin inşaat çalışmalarında tarihi toplu mezarlarla karşılaştıklarını belirtti.

Tarihi mezarlıkları gördüğünde petrol bulmuş kadar sevindiğini anlatan Menderes Türel, “Oradaki manzarayı gördüğümde inanılmaz heyecanlandım. Antalya’ya yeni bir cazibe merkezi kazandırmak için ortaya koyduğumuz projede karşımızda binlerce yıl öncesinden miras kalan tarihi bir mezarlık adeta capcanlı şekilde duruyordu. Birçok iskelet, mezar oyukları, içinde orijinal eserler vardı. Bu nekropol alanının ortaya çıkması Doğu Garajı’nın cazibesini çok daha artıracaktı” dedi.


 
Kazı alanından çıkan eserler korumaya alındı

Başkan Türel, nekropol alanındaki bulgularla kent tarihinin milattan önce 3'üncü yüzyıla indiğini vurguladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Müze Müdürlüğü arkeologlarının titiz çalışmalarıyla çıkarılan eserlerin korumaya alındığını ifade eden Türel, proje hayata geçtiğinde orijinal kopyalarını sergileyeceklerini söyledi. Türel, geçmişteki Doğu Garajı’ndaki çarşı esnafının ilkel şartlardaki ticaretinin, yeni çarşı projesiyle son derece modern ve çağdaş görünüme kavuşacağını sözlerine ekledi. Doğu Garajı Projesi mimarı Emre Erkal da proje ile bugüne kadar Türkiye’de görülmeyen bir şeyi yaptıklarını ve arkeolojik yapıları bulunduğu yerde sergilediklerini söyledi. Projeyi bir anti alışveriş merkezi olarak nitelendiren Erkal, “Kapalı bir kutu değil. Sokağın içeriye çekildiği, doğal hava akışının olduğu bir proje” dedi.