ZİVER KAPLAN, ''KASTAMONU'YA İLGİ HER GEÇEN GÜN DAHA DA ARTIYOR''

Küresel Isınma Turizmde rotayı Karadeniz’e çevirdi.

Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, “ Küresel ısınmanın etkisiyle Karadeniz’e ilgi daha da artmaya başladı. Kastamonu, bunun yanında dokusu bozulmamış, tamamen bakir bir il. Kültür varlığı tescilli 1500’ün üzerinde kültür varlığımız var. Yaylalarımız, mağaralarımız, kanyonlarımız görülmeye değer. Özellikle mağara ve kanyonlarımız dünyada sayılı diyebilirim. Şu anda dünyanın en büyük mağaralarından birisi olan Ilgarini Mağarası Kastamonu sınırları içerisinde. 5 tane kanyonumuz var. Bunlardan en büyüğü Valla kanyonu dünyanın dördüncü büyük kanyonu. İlimizin yaklaşık % 70’i orman dokusuna sahip.  Yine İlimizin tarihi geçmişi son derece eski. İşte bunların her birisini bir araya getirdiğimizde, son yıllardaki küresel ısınmanın da etkisi ile insanlar daha ılık yerleri tercih ediyorlar. Bu nedenle de Kastamonu’ya ilgi son zamanlarda daha da arttı” dedi.

Kastamonu’nun İstiklal yolu, treking adına cazip hale geldi

Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, Kastamonu turizminin en önemli özelliklerinden birisin de İstiklal Yolu olduğunu da ifade ederken, “ Bizim Ulusal Kurtuluş Mücadelesinde, çok önemli yere sahip olan bir İstiklal yolumuz var. Bu ülkemizin kurtuluş mücadelesinde bir mihenk taşı.  Ulu önder Atatürk’ün dediği gibi “Gözüm cephede, kulağım İnebolu’da”  Kurtuluş savaşında cephaneler, İnebolu’ya, İnebolu’dan da kağnılarla Ankara’ya aktartılıyormuş. İşte bu yolu biz işlevsel hale getirdik. Her yıl bu yolda belki de dünyanın en yoğun katılımlı bir yürüyüşünü gerçekleştiriyoruz. Örneğin geçen Haziran ayında 400 kişi, 4 gün boyunca gece çadırlarda konaklayarak bu yürüyüş gerçekleştirdiler. Bu yol treking açısında da oldukça cazip hale geldi. Bunun da Kastamanu’ya ilginin artmasında büyük rolü var” dedi.

Türkiye’nin en eski Lisesi Kastamonu’da

Kastamonu’nun yetiştirdiği çok önemli şahsiyetlerin olduğunu ve ülkemizin en eski lisesinin de Kastomunu’da olduğuna dikkat çeken Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan,“Kastamonu, tarih, kültür edebiyat konusunda önemli şahsiyetlerin yetiştiği bir yerdir. Rıfat Ilgaz, Behçet Necatigil bunların arasında en önemli kişiler olarak göze çarpmaktadır. Yine en eski Liselerden birisi yine Kastomonu’da dır.1885 yılında kurulan bu Lise çok önemli şahsiyetler yetiştirmiştir. Tarihi, kültürel ve doğal dokusu bir araya geldiğinde Kastamonu’ya ilgi her geçen gün daha da artıyor”dedi.
 

 

Kanal B'de daha önce yayınlanmış KASTAMONU tanıtımı...