TURİZMDE KİM, KİME ÇALIŞIYOR?
2019 rekorundan sonra, yaşanan pandemi dönemini çıkarırsak, toplam 2,5-3 yılda % 15 dolayında yani +- 7,5 milyon turist toparlanması yaşadık. Bu artış ise maalesef dengeli dağılmadı. Dünyanın en çok ziyaretçi sayılarından birine ulaştık ama 81 şehirlik ülkemizde bundan ancak 3-5 şehir faydalandı.
Turizmdatabank’ın analizine göre, 2,5-3 yıldaki artışın yaklaşık % 50’si İstanbul ve % 20’si Antalya’da sağlandı. Kalanı da Muğla, İzmir, Edirne, Aydın, Van ve Artvin gibi 5-10 şehre yığıldı.
Şimdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı daha yukarı hedefler koydu. Görünen o ki, sayısal gelişme sürse dahi bu yapıda sınıra gelmiştir.
Antalya ve İstanbul’da bir otelde kalışı (OKS) kısaltmazsak veya üstüste yatırmazsak turist sayımız istendiği kadar artmaz.
O helde sormak lazım: turizmde kim, kime çalışıyor?
Anadolu, 10 kadar şehre mi yoksa bütün oteller birkaç tur operatörüne mi?
2024-2019’da turist artışından paylar, %
| Pay,% | |
| İstanbul | 47,5 |
| Antalya | 16,9 |
| Aydın | 8,6 |
| İzmir | 6,6 |
| Edirne | 6,5 |
| Muğla | 6,1 |
| Van | 4,9 |
| Diğer | 3,0 |







