RUSYA PAZARINDA KİM KAZANACAK?

Son yıllarda gerileyen Türkiye karşısında Avrupa ülkeleri öne çıkarken, acaba İspanya Rusya’da Türkiye’nin yerini alabilecek mi.

Turizmdatabank tarafından yapılan analize göre, 2016’da İspanya, Rusya pazarında Türkiye’nin yokluğu senaryosunda önemli kazançlar elde edecek.

İspanya’ya talep artıyor

TourSpain tarafından yapılan pazar değerlendirmesinde Rusya’dan İspanya’ya yönelik rezervasyonlarda önemli bir canlanma beklendiği belirtildi. Havayolu ulaştırmasında Rusya’dan İspanya’ya olan koltuk kapasitesi artarken, Türkiye yasağının olduğu dönemde, başta Türk kökenli tur operatörleri de İspanya’ya daha fazla yöneliyor.

İspanya Rusya’da yeniden 1 milyonu yakalama peşinde

2015’te 68 milyon yabancı ziyaretçi çeken İspanya’ya gelen Ruslar’ın geceleme bazında % 57’si Katalonya, % 13’ü Kanarya ve % 10’u da Balear Adalarını tercih etti.

Geçen yıl Rusya’dan İspanya’ya gelenlerin sayısı % 33 dolayında azalarak, 1 milyon 420 binden 955 bine gerilemişti.

Turizmdatabank tarafından yapılan analize göre, 2016’da İspanya, Rusya pazarında Türkiye’nin yokluğu senaryosunda önemli kazançlar elde edecek.

Rekabeti paket tur belirleyecek

Araştırma bulgularına göre, Rusya pazarında birbirine yakın bir turist tipolojisine sahip olan iki ülke rekabetinde, İspanya’nın Türkiye’den alabileceklerinin sınırını paket turlar belirleyecek.

Ancak iki ülkede farklı ziyaret amaçları doğrultusunda hareket eden Ruslar, İspanya’da şehir ve kültür turlarına da yoğun ilgi gösteriyor.

Diğer yandan 2015 yılında her iki ülke de Rusya pazarında büyük kayıplar yaşadı. İspanya’nın kaybı 465 bin olurken, Türkiye de 830 bini buldu. 2016’da ise Türkiye çok büyük kayıp yaşarken İspanya’da ılımlı gelişme devam ediyor.

5 ayda fark açılıyor

Öte yandan 2016 yılı 5 aylık dönemi kesinleşen bulgulara göre; Rusya pazarında Türkiye % 82 gerileme ile 138 bine düştü. İspanya ise % 2 artışla 270 bin Rus turiste ulaştı.

Türkiye’nin yeniden Rusya pazarına açılması ile birlikte bu farkın kapanması ve Türkiye’nin sayı olarak yeniden öne geçmesi öngörülüyor.
 
Türkiye açılıyor

Halen İspanya lehine görülen talep dağılımında önemli bir değişim yaşanacak. Rusya’dan Türkiye’ye charter seferlerinin serbest bırakılması süreci yaklaşıyor. Rusları yeniden Türkiye’ye yönelmesi, İspanya’ya yönelme kararında bulunan bir kısım talebin yeniden Türkiye’ye dönmesine yol açacak.
 
Araştırma bulgularına göre İspanya ile Türkiye’nin benzerlik ve farklılıklar

Turizm değişken ve değerleri


İspanya

Türkiye

Tatil amaçlı geliş gelişler

% 94

% 93

Paket turlarla gelişler

% 39

% 80

Ferdi olarak gelişler

% 60

% 19

Otellerde geceleme oranı

% 70

% 90

Otellerde ortalama kalış süreci*

10-11 gece

8-9 gece


 Kaynak: Turizmdatabank
*Oran turistik bölgelerde 11-12 gece ile başa baş konumdadır