RECEP YAVUZ YAZDI 'MAALESEF....'

ATAV ( Antalya Tanıtım Vakfı ) Yönetim Kurulu Üyesi, Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı ve NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz Thomas Cook 'un zorunlu tasfiye'si konusundaki gelişmeleri değerlendirdi.İşte o değerlendirme....

RECEP YAVUZ YAZDI 'MAALESEF....'

"Dünyanın en eski (1841) tur operatörü Thomas Cook bu sabaha karşı operasyonlarını durdurdu.

Dünya turizminde otel, uçak, gemi organizasyonları ile önemli bir yeri olan firmanın bünyesinde Türkiye ‘ye de turist getiren Neckermann Reisen, Bucher Last Minute, Öger Tours, Air Marin ve Thomas Cook markalarını barındırıyordu.

105 uçağa sahip filonun 58 tanesi Condor Markası altında Almanya uçuşlarını bütün dünyaya gerçekleştiriyordu.,

Özellikle Neckermann ve Condor’un içine düştüğü mali darlığı aşabilmek için acil olarak 226 milyon Euro krediye ihtiyaç vardı. Hafta sonu yapılan görüşmelerde bu son ümitte boşa çıktı. Şirketin Ceo su Peter Frankhauser üzülerek bu kara günü ilan ediyorum dedi ve herkesten özellikle turistlerden, çalışanlarından ve iş ortaklarından özür diledi.
2012 yılında bankaların yardımı ile büyük bir kriz atlatan Thomas Cook önemli bir borç yükünü yönetmek zorunda kaldı. Piyasadaki fiyat rekabeti ve Brexit belirsizliği bu sonucu getiren faktörler oldu.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Kısa bir süre önce Çinli yatırımcılar ve hatta Anex tour ile ortaklık görüşmeleri yapan Thomas Cook 23 Eylül sabahı dünya genelinde bütün operasyonlarını durdurduğunu duyurdu. Özellikle ortayaş üzeri turistlerin tercih ettiği eylül-ekim dönemi turizm sezonunun önemli bir kısmını oluşturuyor. Halihazırda dünya genelinde 600.000 turistin Thomas Cook ile tatilini yapmakta olduğu biliniyor. Dün Tunus ta olduğu gibi bu panik ile herkes kendi derdine düşebilir. Turist , ‘ ben nasıl geri dönerim?’, otelci ‘ paramı kimden alırım?’ telaşı ile reaksiyonlar verecektir. Alıkoymalar, hizmetin kesilmesi ve fırsat.ılık peşinde olanlar türeyebilir bu süreçte. Antalya bu dönemi ortak bir çalışma ile yönetmeli. Yoksa dünya basınına yansıyacak olumsuz haber ve görüntüler Türk Turizmine zarar verebilir. Zira bütün dünya medyası şu anda mağdur olan turistlerin haberini yapma peşinde...

İngiliz hükümeti ‘Matterhorn’adını verdiği tatilcileri geri getirebilme aksiyonunu dün başlattığını bildirdi. Tatilcinin psikolojisi bozuk.600.000 turist demek 3200 uçuş gerçekleştirmek demektir. Kolay olmayacak.

23 Eylülden itibaren Thomas Cook ile tatil satın alıp tatile gitmek mümkün olmayacak. Bu da çok büyük bir turist kitlesinin ve mali kaybın oluşmasına yol açacaktır.
Özetle dünyada yılda 19 milyon turist üreten turizm efsanesinin bu hazin çöküşü dünya turizmi için büyük bir kayıp yaşatacaktır.

Kartlar yeniden karılacak..."