OSMAN AYIK ' İÇ PAZARDA CİDDİ BİR SIÇRAMA GÖSTERDİK'

Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (KONYSİAD) geleneksel kahvaltılı toplantısı Rixos Downtown’da yapıldı. KONYSİAD’ın konuşmacı konukları TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TUI Oteller Head Off Prucurment Burak Berberoğlu ve Beldibi’nde bulunan Catamaran Oteli işletmecisi Kaan Tontu turizm hakkındaki görüşlerini aktardı, soruları cevaplandırdı.

Toplantıda konuşan Osman Ayık, turizm sektörünün en büyük sıkıntılarından birinin kamu ve siyasetçilerin arasında çok ağlayan bir sektör olarak görülmesi olduğuna işaret ederek, “Ancak turizm sektörü Türkiye’nin yarattığı en önemli sektördür. Bu sektör için 85 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. Bu sayede konaklama, alt yapı ve havaalanları yapıldı. Biz ülke olarak bu yatırımlarla turizm sektöründe çevremizdeki ülkelere göre 20-25 yıl öndeyiz” dedi.

Türkiye’nin 150 Milyar Dolar ihracatı olduğunu anlatan Ayık, ancak bu ihracatın büyük kısmının ithal edilen ürünlerle yapıldığını ama turizm sektöründe elde edilen dövizin yüzde 95’inin yerli sermaye ile elde edildiğini kaydetti. Kamu ve siyasetin turizm sektörünü bu açıdan görmediğinden yakınan Ayık, bu nedenle çoğu zaman sektörün hak ettiği şekilde değerlendirilemediğini, bu yapılan yatırımların değerini korumak ve sürdürülebilirliği sağlamak gerektiğini ifade etti.

2014 yılının Türkiye’nin turizmdeki en iyi yılı olduğunun altını çizen Ayık, şunları söyledi: “2014 yılında Türkiye’ye 40 milyona yakın turist geldi ve 32 Milyar Dolar gelir elde edildi. Dünyada ise 1.2 Milyar insan seyahatte 1.4 Trilyon Dolar harcadı. 2015 ve 2016 yılları kayıp yıllar oldu. 2017 yılı bizim için bir çıkış yılı olmalıydı. Ancak Reina saldırısı, referandumun bizde ve Avrupa’daki  yarattığı gerginlik, Bölgemizdeki sorunlar, Rusya ile ilişkiler düzeldi ama ilişkiler inişli çıkışlı gidiyor.

İç pazarda ciddi bir sıçrama gösterdik. İç pazarı daha da motive etmeye çalışıyoruz. Geçen yıl iç pazarda 6 milyonun üzerinde bir hareketlilik oldu. Bu yılda geçen yılki benzer uygulamalarla iç pazarı ayağa kaldırmak istiyoruz. Hedefimiz iç pazarda 10 milyon rakamını yakalamak. Ancak bunu hemen yapmak zor. Bizim turizmde rekabet ettiğimiz Avrupa ülkelerinde iç Pazar oranı yüzde 25 civarında. Bizde yüzde 15’i aşamadık. Bizde yüzde 25 oranına gelmeliyiz.

Dünyada 285 milyon kişi turizm sektöründe çalışıyor. Türkiye’de ise doğrudan 1 milyon, dolaylı olarak da 2.5 milyon kişi turizm sektöründe istihdam ediliyor. Turizm sektörünün bu anlamda da önemi ortaya çıkıyor. Geçen yıl Antalya’ya 6.3 milyon turist geldi. 2017 yılında bu rakamın üzerine çıkacağımıza inanıyoruz.

Bizler turizmde hep son sürat soldan gitmeye alıştık. Biz hep turizm iyi gidecek diye hareket ettik. Özellikle de yatırımcılar kötüyü akıllarına getirmedi. Fiyat hizmet konusunda bizimle rekabet edecek ne bölgemizde ne de dünyada bir ülke var.”

Booking.com’un Türkiye için önemli olduğunun altını çizen Ayık, ‘’Online tur operatörlüğü klasik tur operatörlerinin en çok korktuğu konudur. Booking.com’un Türkiye’de 13 bin, Dünyada ise 1.3 milyon işletme ile rezervasyon yapıyor. Online işletmelerin dünyada yarattığı hacim 600 Milyar Dolardır. Bunu yasaklamak mümkün değil. Bizim TÜRSAB ile çatıştığımız konu bu. Booking.com’un yaptığı faaliyet seyahat acentesi faaliyeti değildir. Devletin vergi kaybı yoktur. Booking.com gibi mecralarla tesisler erişe bilirliklerini artırıyor. Bu tip işletmeler yaşatılmalı. Belki bunlar disipline altına alınabilir. Mahkeme siteyi kapatmadı. Ara karar verdi. Türkiye’den erişimi durdurdu. Türkiye’den Türkiye’deki otellere erişim sağlanamıyor. Avrupa veya diğer ülkelere erişim sağlanabiliyor’’ diye konuştu.

Catamaran Oteli işletmecisi Kaan Tontu ise misafirin umduğunu değil bulduğunu yer sözünün sadece eve gelen misafir için geçerli olduğunu belirterek, ‘’Para veren misafirin umduğunu bulması gerekir. Bu nedenle de verilen hizmet önemli. Ancak şu anda kazanılan paralarla bu hizmetin verilmesi imkansız’’ diye konuştu.

KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu ise yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Eşsiz güzelliği ile binlerce yıla tanıklık eden Antalya’mız, bu hafızasını ve eskimeyen doğal güzelliğini bizimle her daim paylaşacak kadar cömert. Dört mevsimin bir güne sığdığı, dağların ormanlarla kucaklaştığı, ırmakların benzersiz güzellikteki şelalelerle denize karıştığı, binlerce yılın, yüzlerce halkın, onlarca kültürün birikimi ile oluşan kent geleneği, uluslararası ödül sahibi marinası ve müzesi, kültür sanat festivalleri, antik kentleri, tarihi eserleri ile birlikte; güneşi ve deniziyle ışıldayan pırıl pırıl bir kent. Böylesi bir “yeryüzü cenneti”nin daimi misafiri olmak bizler için büyük bir şans. Antalya’nın bize cömertçe bahşettiği bu şansı tüm dünyadan ziyaretçilerle paylaşmak, kentimize ve ülkemize sağlayacağı ekonomik katkının yanı sıra, bu güzelliği zenginleştirecektir. Bağımsız devletler topluluğundan Rusya’ya, Almanya’dan İngiltere’ye, Birleşik Arap Emirliklerinden İran’a geniş bir coğrafyadan misafirlerimizin hepsi, kültürümüzün bize öğrettiği misafirperverlik ile eşi bulunmaz bir keşfediş serüveni yaşamaktadır.

Bu nedenlerledir ki Antalya onca olumsuzluğa rağmen 2017 yılı itibari ile dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında 12. sıradadır. Dünya genelinde 35 milyon kişi üzerinde müşteri memnuniyetine dayalı olarak yapılan bir araştırmaya göre dünyanın en iyi 100 oteli arasında Antalya’dan da 15 otel yer almaktadır.

Güzide şehrimizi korumak ve geliştirmek Konysiad’ın yegane amaçları arasındadır.  Dünya üzerinde en çok ziyaret edilen şehirler arasında yer alan Antalya’mızı turizm perspektifinden değerlendirmenin sağlayacağı katkıların bilinciyle bu toplantıyı düzenlemiş bulunmaktayız.

İçinde bulunduğumuz 2017 yılında, oluşması muhtemel yabancı turist açığının kapatılması  için  iç pazarda hareketliliği artırmak amacıyla projelerin hayata geçirilmesi, konaklama  fiyatlarında turizm zincirine zarar vermeden indirim yapılması, erken promosyonlar, daha etkili devlet teşvik ve katkıları teşvik belgelerinin yeni yatırımlar yerine modernizasyon veya yenileme yapan otel işletmelerine verilmesi, turizm sektörüne daha fazla katkı sağlayacağını öngörüyoruz.

Buradan KONYSİAD olarak diyoruz ki, daha modern, daha müreffeh, geleceğin turizm başkenti olacak Antalya’mızı birlik ve beraberlik içinde şekillendirme çabalarında her türlü diyalog ve işbirliğine açık ve hazırız.

Konyaaltı sanayici ve işadamları derneği olarak bizler, ilimize gelen turistlerin şehrimizi ve Konyaaltı’nı keşfetmelerini, bu şehri yaşamalarını istiyor ve bunu ancak turizm sektörünün  katkıları ile gerçekleştirebileceğimizi biliyoruz. inanıyoruz ki, turizm ilçemizle, ilçemiz turizmle kazanacak!

Son olarak belirtmek isterim ki, turizm sektörü, güven ve huzur ister. turizm barış ve dostluğun ilk adımıdır!  2017’nin barış, dostluk ve huzur içinde geçmesi dileğiyle.’’