LBT SERVİCE’TEN İLİMDAR RIZA, BETÜL ÇİÇEK’ İN SORULARINI YANITLADI

Uluslararası Otelciler Derneği (INTHA) turizmin yurt içi ve yurt dışındaki aktörleri ile birlikte turizmin nabzını tutmaya devam ediyor.

LBT SERVİCE’TEN İLİMDAR RIZA, BETÜL ÇİÇEK’ İN SORULARINI YANITLADI

BDT pazarının geçmişten bugüne son yıllarda hızlı bir şekilde ön plana çıkması ile INTHA önderliğinde Yönetim Kurulu Üyesi Betül Çiçek BDT pazarının büyük tur operatörlerinden biri olan Lbt Turizm Service’in üst düzey yöneticisi Ilimdar Rıza ile bir röportaj gerçekleştirdi. Bu röportaj da, Bdt pazarının ülkemiz için olan taleplerinin Covid döneminde nasıl gerçekleştiğini, Lbt Service’in hangi ülkelerden ülkemize potansiyel sağlayabileceği, Bdt pazarı misafirlerinin ülkemiz için konaklama tercihleri nelerdir vb. sorulara da yanıtlar bulacaksınız.

Katılımcılarımıza kendinizi ve LBT Turizm’i kısaca tanıtabilir misiniz?

LBT SERVICE TURIZM (Leisure Business Travel) firma olarak genç ama alanında profesyonel ve birbirine iyi kenetlenmiş ekipten oluşmaktadır. Kurulduktan itibaren hem özel seyahat organizasyonları ve her ölçekte tanıtım, konferans ve şirket toplantı organizasyonları alanında geniş bir hizmet yelpazesi sunuyoruz. Amacımız fiyat rekabeti yerine özgün ve yeni projelerle öne çıkmak. Önceliklerimiz- Güven, istikrar ve iyi hizmet.

Covid-19 periyodunu nasıl geçirdiniz Türkiye talepleri oldu mu? Olduysa hangi şehirler ağırlıklı ve genelde hangi ülkelerden ülkemize gelişler oldu? Ne gibi önlemler aldınız misafirler için satışlarınızı hangi pazarlama stratejisi ile yaptınız?

COVID-19 virüsünün ortaya çıkması ve hızlı yayılması herkes gibi bizim içinde beklenmedik bir gelişmeydi. En öncelikli yaptığımız tabii ki önce sağlık ve ilk günden itibaren ekip olarak uzaktan çalışma sistemine geçtik. Temmuz ayının sonuna kadar yeni rezervasyonlardan ziyade, erken rezervasyon ödemelerinin ve daha önce satın alınmış uçak biletlerinin iade ve değişiklikleri üzerine yoğun çalışmalarımız oldu. Ne mutlu ki bu konuda hiçbir yurt dışı acentelerimizi ve müşterilerimizi mağdur etmeden süreci atlattık. Ağustos ayından itibaren İstanbul, Ege ve Akdeniz bölgesindeki otellere çalıştığımız CIS bölgesinden yoğun talepler aldık. Pazarlama stratejisi diyemeyiz ama bu süreçte acentelerimize doğru ve güncel bilgi vererek,sürekli iletişimde kaldık.Özellikle Türkiye de turizm işletmelerinin güvenli turizm sertifikasyonu hakkında ve acentemizin müşterilerinin güvenli seyahatleri için aldığımız önlemleri partnerlerimizle paylaşmaya çalıştık.

Hangi ülkelerde ofisleriniz var ve operasyonları nasıl yürütüyorsunuz?

Leisure Business Travel olarak şu anda Türkiye dışında Özbekistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Gürcistanda ofislerimiz var. Özbekistanda esas olarak outgoing operatörü olarak faaliyet göstermekteyiz. Ukrayna da ekibimiz ağırlıklı olarak MICE alanında hizmet vermektedir. Azerbaycan ve Gürcüstan da yine BDT bölgesinden gelen misafirlerimize incoming hizmeti vermekteyiz.

Türkiye’nin geçmiş yıllardaki BDT pazarındaki yerini ve günümüzdeki yerini nasıl görüyorsunuz?

Hiç şüphesiz ki yaz tatili, kum deniz deyince BDT pazarında Türkiye ilk akla gelen ülkelerden biridir. Tartışmasız olarak aile ile birlikte yaz tatili için Türkiye ye  daha iyi alternatif şu ana kadar yoktur. Türkiye geneline baktığımız zaman maalesef sahil bölgeleri dışında ve Kapadokya ve İstanbul bölgesini bir kenara alırsak, BDT pazarında diğer tarihi, doğa ve gastronomi merkezlerimiz pek bilinmemekte ve iç pazara bağımlı durumdadır. Ayrıca İstanbul şehrinin bile tarihi yarımada ve boğaz bölgesi çok rağbet görmekte olup ve en uzun geceleme ortalaması 2,5 geceyi geçmemektedir.

2021 yılı için BDT pazarından beklentileriniz ne yöndedir? 2021 için nasıl bir aksiyon planı hazırladınız? Acentelerin 2021 satış stratejilerinde ne tür bir değişiklik olabilir? Bireysel, grup turları vb.

2021 yılı için beklentimiz olumlu yönde olup pandemi sürecini iyi takip ederek ilerlemektir. 2021 yılı stratejimiz istikrarlı bir şekilde üst segment misafir portföyümüzün arttırılması ve bununla ilgili İstanbul daki partner otellerimizle bu yönde ortak çalışmalarımız sürmektedir. 2021 yılına acente otomasyon sistemimizi tamamen yenileyerek giriyoruz. Bu yeni sistemimizde acentelerimiz tüm özel ve güncel  ürünlerimizi, hizmetlerimizi online  olarak takip edebilecek ve hazır  paket dışında, kişiye özel olarak,müşterilerine tatil programlarını düzenleyebilecekler. Bunun dışında Türkiye’nin termal ve kaplıca bölgeleri, fitness ve sağlıklı yaşam programları, doğa turları ve gastronomi turları ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.
2021 yılında sadece acentelerin değil ,birçok otellerin de farklı satış politikalarına şahit oluyoruz.Bu konuda fikrimiz, tek taraflı satış stratejilerin yerine havayolu – otel – acenta olarak ortak stratejilerin belirlenmesidir.
En önemli etken tabii ki COVID-19 un ülkemizde kontrol altına alınarak aşı sürecinin hızlı bir şekilde uygulanarak virüs yayılmasını en aza indirilmesidir.

Pandemi sonrasında tüketicinin daha çok kendi tatilini kendisi planlayarak (tailor made concept) satın alımlar yapacağı beklentisi var, siz oluşturduğunuz paketlerinize olan ilgiyi canlı tutmak için neler yapıyorsunuz?

Aslında bu konu son 10-15 yıldır sürekli gündemde olan konu olup yeni değildir. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi sebebi ile iletişim olanakları daha da kolaylaşmıştır. Yalnız BDT pazarındaki turist, ülke bazında farklılık gösterse bile genel olarak daha önceden planlayarak tatil programını yapmakta ve ağırlıklı olarak ailesi ile beraber seyahat yaptıkları için, online olarak satış yapan b2c sistemler yerine, güvendikleri acenteler üzerinden seyahat etmektedirler.

Acenteleriniz üzerinden rezervasyon yapan BDT misafirlerimiz en çok hangi bölgelere ve ne tarz tesislere ilgi gösteriyorlar? Kayak turizmi, deniz turizmi, kültürel geziler vb.

Deniz Turizmi
Kültürel Geziler
Alışveriş
Sağlık
Kayak Turizmi

BDT pazarında Türkiye’ ye rakip olarak en çok tercih edilen 2 ülke hangileridir?

Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve İspanya.

Türk turizmcilere BDT pazarı hakkında tavsiyeniz neler olabilir? Work shop, fam trip vb. etkinlikler düşünüyor musunuz?

LBT SERVICE TURIZM olarak Fam trip lere önem veriyoruz ve bu tür organizasyonları 2021 de de planlıyoruz. 2019 da Özbekistanda başlattığımız ve gerçekleştirdiğimiz Luxury  İstanbul temalı workshop organizasyonların devamı olarak 2021 yılı için  Kazakistan ve Rusya  hazırlıkları devam etmektedir.