KETAV BAŞKANI YORULMAZ: PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ ÇOK DAHA ÖNEM KAZANDI!


Volkan Yorulmaz turizmdeki gelişmeleri değerlendirdi. İZLEYİN!

Turizmin 2016 yılı için genel durumunun belli olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini ifade eden Volkan Yorulmaz, “  Tekrar tekrar aynı şeyleri konuşmanın pek manası yok. Zor bir yıl geçiriyoruz. Her pazarda sıkıntı var. Diğer pazarlara göre iç Pazar biraz iyi gözüküyor. Ama hem Rus, hem BDT pazarı, hem Avrupa pazarında ciddi sıkıntılar var. Zaten havalimanı verilerinde de ilk dört ayda bunu en iyi şekilde gösteriyor. % 35 oranında pax’da bir gerileme var. Bunların hepsini bir araya getirdiğinizde Kemer turizmcisi için 2016 yılı çok zor bir yıl olacak. Bunu zaten belli tarih itibarı ile öngörüyorduk. Bu sene bir kez daha gördük ki, Pazar çeşitliliği çok daha önem kazandı.  Tabi burada Pazar çeşitliliğinden de öte, Türkiye’nin içinde bulunduğu güvensiz destinasyon imajı da en büyük sıkıntılardan bir tanesi.  Bunun da zamanla düzeleceği heyecanı ve isteği ile ileriye güzel ve umutlu bakıyoruz. Ama bugünün gerçeklerinde sıkıntımız büyük” dedi.

Kemer’de Pazar değişti mi?

Kemer’de Rus krizi ile başlayan süreçte pazarın nasıl değiştiği konusunu da değerlendiren Yorulmaz, “ Kemer’de pazar değişmek zorunda. Kendiliğinden de olsa bu bir şekilde değişmek zorunda. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız tüm röportajlarımızda hep bunu anlattım. Kolay para, basit para… Tabii herkes ticaret yapıyor ama bugün görüyoruz ki, günü kurtarmaktan ziyade uzun soluklu bir projeksiyon ve planlama ile gitmek gerekiyor. Böylece uzun vadede daha stabili, daha organize, daha ayaklarI yere basan bir turizm politikası yaratılabilsin. Bunun da bu sene ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu yaşamış olduk” dedi.

Kemer’in en çok değişim yaşayacağı Pazar Avrupa pazarı olur diye düşünüyorum!

Kemer’in şu anda Rus destinasyonu olarak bilindiğini belirten Volkan Yorulmaz, değişimin şart olduğunu ifade ederek, “ Kemer Rus destinasyonu olarak biliniyor. Ve öyleydi. Ama bugün Rus yok. Al sana değişim. Değişim rüzgarlarında Kemer’in en çok değişim yaşayacağı Pazar Avrupa pazarı olur diye düşünüyorum. Alman pazarı zaten burada var olan bir pazardı. Buradan başladı. Dolayısı ile tekrar bu pazarı buraya çekmek daha kolay. İç pazarı en kolay şekilde hareketlendirebiliriz. Bu da zaten yapılıyor ve rakamlarda da olan artış bunu gösteriyor. En yakın Kemer pazarında olacak değişimler bunlar olur. Kemer olarak biz doğu Avrupa pazarlarını daha önce biz Alanya’ya kaptırdık. Şimdi onları strateji olarak tekrar geri çekmemiz gerekiyor. Kemer doğru destinasyon. Kemer her zaman iş yapar. Yeter ki biz, işi doğru planlayıp, doğru strateji ile pazarda var olduğumuzu gösterebilelim” dedi.


Volkan Yorulmaz, turizm yazarı Halil Öncü'ye konuştu.

Türk misafirler her zaman ihtiyaçtır, yok sayamayız!

İç Pazar misafirlerinin gerek fiyat gerekse de daha çok ilgi beklentilerinin olduğu sorusuna da cevap veren Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) Yönetim Kurulu Başkanı ve Kemer Ulusoy Tatil Köyü Genel Müdürü Volkan Yorulmaz “ İç Pazar her otelin stratejisine göre değişiyor. Bunu genele yansıtmak mümkün değil . Bizim kendi otel gerçeğimizde biz hiçbir sezon % 30’un altında bir iç Pazar tutmadık. Biz bunu hep homojen dağıtmaya çalıştık. Ama bu belki yer yer istediğimiz gibi olmadı. Ama biz hep iç pazarı var saydık. Kemer genelinde belli başlı tesisler de bu problem var. Ben sizi çok eskiye götüreyim. 80’li yıllarda Club Med’e Türk misafir giremezdi. Dolayısıyla biz bugünlere oralardan geldik. Evet böyle bir süreç yaşanmıştır. Türk misafirler her zaman ihtiyaçtır. Yok sayamayız. Biz zaten bunun böyle olmadığını bilen bir tesisiz. Ama Kemer geneli de bu söylediğim noktaya gelmiştir” diye konuştu.

Bugünleri fırsat bilelim!

Son olarak sözlerine kısa bir mesaj vererek son veren Yorulmaz, umutların yitirilmemesi gerektiğini belirterek, “ Çok işimiz var. Umutlarımızı yitirmeyelim. Sonuç itibarı ile bugünlerde geçecek. Zor günlerde geçecek. Dolayısı ile bugünleri fırsat bilelim. Bunu nasıl fırsata çevirir, Kemer’in ileriki yıllarını daha ne kadar güzel bir turizm hayatı, yaşam alanı haline getirebiliriz bunları konuşalım” diye sözlerini noktaladı.
Röportaj VİDEO: https://youtu.be/Z9ppUKnlWJo