GÖYNÜK'TE TURİZM DEĞERLENDİRMESİ

GÖYNÜK'TE TURİZM DEĞERLENDİRMESİ
2013 turizm sezonunun iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladığı günlere denk gelen toplantıya Göynük Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, TUROFED Başkanı ve Şampiyon Otel Sahibi Osman Ayık, Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, Selçuk Akıltopu Golden Lotus, Durmuş Şahin Queens Park, Taner Tan Club Phaselis Tatil Köyü, Osman Akkanat Eldar Resort Hotel, Mahmut İçli Rama Otel, Cengiz Sevin Peker Otel, Volkan Yorulmaz Kemer Holiday Club Ulusoy, Murat Kaya Mirada Del Mar, Erdal Tontu Catamaran Hotel, Aziz Dinçer Club Boran Mare Beach, Haydar Çetin Lamer Hotel, Volkan Sar Magic Life Kemer, Tuncay Kilit Crystal Hotels, Çoşkun Ardahan Kilikya Palace, katıldılar.

Toplantı Göynük Belediye Başkanın Necati Topaloğlu’nun katılımcılara teşekkürü ile başladı. Turizmcilere son zamanlarda gündemi meşgul eden GATAB konusunda yaşanan gelişmeleri kanunlar çerçevesinde belgelerle açıklayan Başkan Topaloğlu ‘ belediyemi kapatan yasa alt yapı hizmetlerini ve katı atık bertaraf etme hizmetini Büyükşehirin yetkisine bırakmıştır. Gatab’ın varlık sebebine en çok inanan biziz. Gatab’ın hizmetlerine devam edebilmesi ya da Kemer bünyesine alınması ile ilgili somut bir şey ortaya koysunlar her türlü mücadeleyi birlikte yapalım. Esas sorun kurumun iyi yönetilip yönetilmediğidir. Kurumun yapı itibariyle bölgede rakibi yok. Dolayısıyla reklama da ihtiyacı olamaz. Önemli bir gelire sahip, faizde nakdi olan bir kurum bu gün 5.000.000. TL elektrik borcunu ödeyemeyip 2015 yılına kadar yapılandırmak durumunda bırakılmıştır.’ Şeklinde konuşan Başkan Topaloğlu Gatab’ın en ucuz suyu kullandırdığı şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını yine belgelerle açıkladı.

2013 turizm sezonu için gün sayılmaya başlanması toplantının ana konusunu 2013 turizm sezonu beklentilerine yoğunlaştırdı. Turizmcilerden ilk olarak konuşmasını yapan TUROFED Başkanı Osman Ayık sektörde yaşanan gelişmeleri istatiksel verilerle açıklayarak ‘ Berlin ITB fuarı tamamlandı. 2012 yılında yakaladığımız trend % 5 civarında bir artışla devam edecek. Geçmiş yıllarda yaşadığımız bazı sorunlar bu yıl gözükmüyor. Genel klasmanda ülke turizmi İspanya ve İtalya’nın ardından üçüncü sırada. % 5 bir artış sağlayabilirsek İtalya’yı yakalarız. Arap Baharı olarak bilinen gelişmelerin ülke turizmi üzerinde ki olumlu etkileri devam ediyor. Yollarımızın tamamlanması ile avantajlı bir konuma yükseleceğiz. Antalya’ya gelen turislerin % 60’ı Avrupalı. Bu gerçeği bundan sonra yapacağımız planlamalarda göz önününe almak ve Avrupa Pazarına daha çok önem vermekte fayda var.’ Diyerek 2013 turizm sezonundan beklentiler konusunda ki olumlu havayı paylaştı.

KETOB Başkanı Tayyar Gül ise ‘ fuarda açılan standımız Dünya’nın en iyisi seçildi. Bölgemizin önemli sorunlarından kıyı kenar çizgisi konusunda ki görüşmelerimiz devam ediyor. Ancak henüz çok net bir sonuç alamadık. Bu yıl Kemer-Kiriş Bölgesi için istatiksel bir çalışma başlattık. Bu yıl çalışmayı tüm bölgemize yayacağız.’ Dedi.

Club Boran Mare Beach Oteli Sahibi ve İşletmecisi Aziz Dinçer ‘ Avrupa Pazarı konusunda ki olumlu görüşleri paylaşmıyorum. Bölgemizin birinci pazarımız Rus Pazarı. Bu yıl bu pazarda sadece % 6 bir artış söz konusu. Hindistan ve Tayland önemli bir artış yakaladı ve ileride bize ciddi bir rakip olarak gözüküyor. Geçtiğimiz yıl İspanya ve Yunanistan’ın fiyat indirimine gidişiyle yakaladığı artışı bu yıl iyi izlemek gerekiyor. Turizm Fuarları dışında misafirlerimizin memnuniyetlerin artırarak en etkin tanıtımı yapabiliriz. Dünya’da internet üzerinde forum siteleri ile çok önemli bir paylaşım gerçekleşiyor. Müşteri memnuniyetlerinin artmasının ülke turizmine etkileri bu şekilde daha etkili olacaktır.’ Diyerek Rus Pazarına ve hizmet kalitesine vurgu yaptı.

Crystal Hotellerini temsilen toplantıya katılan Tuncay Kilit ‘ 1988 yılından itibaren turizm sektöründeyiz. 2005 yılından itibaren de işletmeci olarak faaliyet gösteriyoruz. Bizim Sokak gibi önemli yapının oluşmasından dolayı Belediye Başkanımızı ve turizmcileri kutluyorum. Antalya bölgesinde birçok turizm merkezinde işletme yapıyoruz. Fakat doğası ve denizinin kalitesi itibariyle en güzel yer Kemer Bölgesi. Kemer Bölgesine çok inanıyor ve önem veriyoruz. Bu özelliği olumlu değerlendirirsek Kemer bölgesi zirve yapar.’ Dedi.

Peker Otel Cengiz Sayın ‘ Gatab’ın siyasi yönünün biz turizmcilerce bir tavrı olamaz. Bölgemiz için önemli bir kurum. Avrupa Pazarın da bir artış söz konusu. Rus Pazarı ağırlık çalışan bizi tesisimize bile Avrupa Pazarından talep gelmeye başlaması sevindirici. Arap Baharının olumlu etkileri devam ediyor. Bu yıl geçtiğimiz yıldan daha iyi olacak.’ Diyerek sözlerini tamamladı.

Eldar Otel Osman Akkanat ‘ bölgemiz % 95 Rus Pazarı ağırlıklı çalışıyor. Bizim tesisimizde bu yıl çok ciddi bir artış var. Ancak temel maliyetlerimiz içerisinde önemli bir yer tutan alkol girdilerinde özellikle birada geçtiğimiz yıla göre % 35 artış var. Kalitemizden ödün vermeden neler yapabiliriz. Bu maliyetler işletmeleri zorlar hale geldi.’ Dedi.

Ev sahibi olarak son sözü alan Durmuş Şahin bu yıl rezervasyonların çok iyi olduğu müjdesini vererek ‘ Avrupa Pazarı diyoruz ama Rus Pazarının Haziran Ayı fiyatı bile Avrupa Pazarının en yüksek fiyatından fazla. Avrupa Pazarının şartları daha ağır. Ekstra talepleri daha fazla oluyor. Rus pazarında bir sıkıntı yaşanmaz. Çünkü verdiğimiz hizmet kalitesinde Ruslara hizmet verecek başka bir ülke yok. Maliyetlerden kısarak değil, kaliteyi arttırarak kazancımızı arttırabiliriz. Şu anda rezervasyonlarımız çok iyi. En iyi sezonumuz olan 2011 yılının iki katına ulaştık. 2013 yılı kesinlikle çok iyi bir sezon olacak.’ Diyerek turizm sezonundan beklentisi olanların yüreğine serpti.