FİYATLAR DİBE VURDU

Turizmde bir mutsuzluk ve umutsuzluk hakim. Bölgemiz başta olmak üzere işimiz gereği Türkiye’nin dört bir yanını geziyorum. Geçtiğimiz sezon ısrarla yazdığım bir düşüncem vardı. 2017 yılı Antalya içerisinde yer alan bölgelerin destinasyon savaşı olacak diye. Her destinasyon diğer destinasyonlardan müşteri çekebilmek adına çok çalışacak ve bunu başaranda kısmen kazanacak demiştim.

Bu dediklerim gerçekleşiyor dostlar.

Bölgemizde yer alan başta Kemerimiz olmak üzere, Alanya,Side,Belek,Kundu gibi destinasyonlar birbirinden müşteri kapabilmek adına kıyasıya yarış içindeler. Özellikle kış dönemini bu konuda yoğun çalışmalara ayıran Alanya birinci sıraya oturmuş durumda. Uçak krizi sonrası Rusya’dan başlayan turist akını önceliğini Alanya’ya vermiş durumda. Küçük Moskova diye tanımlanan Kemerimiz Rus pazarında gerilere doğru gitmeye devam ediyor.

 Geçtiğimiz günlerde değerli dostum Ulusoy Tatil Köyü Genel Müdürü aynı zamanda KETAV Başkan Yardımcısı Volkan Yorulmaz’ın yanına uğradım. Bir haber yaptık gündemi değerlendiren. Açıklamalarına baktığımızda Alanya’nın birinci sırada tercih edildiği, Side, Belek’den sonra Rus pazarında Kemer maalesef dördüncülüğe gerilemiş. Tabii ki bu düşündürücü.

Bu düşüşün fiyatlar ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Şu anda 12 dolarlar ile 25 dolarlar arasında Rus pazarına fiyat verildiğini öğrendiğimiz Alanya’da bir hareketlilik görülüyor. Bu fiyatlar ile bu son derece normal.  Aynı fiyatlar diğer destinasyonlar için de geçerli. Fiyat konusunda işin tadı kaçtı gibi görünüyor. Hatta bir örnek daha vereyim size. Kemer’de ismini vermeyelim bir otelci dostum acentelerin baskı yaptıklarını ve 5 dolardan oda istediklerini bile söyledi.

Fiyatları indirdikçe gelecek yıllarda bu fiyatları yukarılara taşımak imkansız gibi görünüyor. Bugün 12 dolara sattığı odadan hiçbir şey kazanmayan otelciler acaba gelecek sene bu rakamı yukarılara taşıyabilecekler mi? Çok ama çok zor! Her zaman olduğu gibi yine yanlışlar içerisinde, düşürdüğümüz fiyatlar ile gelen kelle sayısını sayarak, turizmde rekorları kırmaya devam eder ancak gelirde de gerilemeye devam ederiz. Bakın Volkan Yorulmaz bu fiyat konusunda ne diyor?

“Kemer açısından pazarlara baktığımız vakit, Rus pazarının Antalya genelinde Kemer birinci Pazar olması gerekiyordu. Fakat bugünün gerçeklerinde maalesef bunu Alanya’ya kaptırmış durumdayız. Rus’un geldiği sıralamada Alanya, Side, Belek’ten sonra Kemer dördüncü sıraya geriledi. Bunu da Rus Operatörü arkadaşlarımız ile yaptığımız toplantının neticesin de çok net söylüyorum. Bunun tabii ki sebepleri var. Bu konuda benim otelci, arkadaşlardan tek ricam var. Lütfen fiyatları düşmeyin! Abilerim, ablalarım, büyüklerim, küçüklerim rica ediyorum otelinizin hakkı neyse onu alın. Hala duyuyorum beş yıldızlı denize sıfır Side, Alanya’da 10 dolarlar, 15 dolarlar , 25 dolarlar  havada uçuşuyor. Bu fiyatlar bütün piyasayı perişan ediyor”

Bu arada esnaf ise ne yapacağını şaşırmış durumda. Gittiğim her noktada yolum kesiliyor ve bana “Ne olacak abi sezon?” diye soran esnaf dostlar var. Sevgili esnaf kardeşlerim Kemer’de turist olduğunu ancak alışveriş yapmadıklarını iletiyorlar. Dükkanlarını 200- 250 dolar arasında kazanç ile kapattıklarını söyleyen esnaflar var. Sezonun ortasına doğru ilerlerken bu durum da oldukça acı. Tüm esnafların ilk söyledikleri ifade “Kalitesiz Turist” oluyor. Bende diyorum ki, kaliteli, kalitesiz turist olmaz diye. Harcama yapmak istemeyen yada harcayamayan turiste kalitesiz demek bence yanlış olur. Esnaf şimdi gözünü tatile dikti. Okulların tatil olması ile birlikte yaşanacak hareketliliğe ve Bayramda yaşanacak hareketliliğe. Bu arada bazı esnaf dostlarımız bana kızmasınlar ama turistin kalitesine bakarken, biraz da kendi ürün kalitesine dikkat etmeli diye düşünüyorum.

Tüm bu sıkıntılı dönemde aklını fikrini CHP’ye geçişe ve CHP’deki gelişmelere ayırıp işini gücünü unutan, zaten projelerini hayata geçiremeyerek sınıfta kalan Yerel idare de kılını bile kıpırdatmıyor. Kemer’in cazibe merkezi olması adına Kemer’de projeler hayata geçirilmeli. Bu sıkıntılı dönemi fırsata çevirmenin tek yolu bu sıkıntılı dönemde yapılacak ve hayata geçirilecek projelerdir. Yoksa iki asfalt döküp, iki taş söküp, iki elektrik direği dikip iş yaptığını zanneden yerel yönetim ve başındaki Sayın Başkan Mustafa Gül ile bu kadar oluyor demekten başka bir şey söyleyemeyiz. Değişimin şart olduğu Kemer de zaten bunu görüyor.

Her şeye rağmen Turizm bizim can damarımız. Geçmiş yıllarda bize çok ama çok kazandıran Turizmi öldü diyerek gömmek bize yakışmaz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu sıkıntıları hep birlikte aşacağız.