DOĞA DOSTU YEŞİL TATİLCİLERİN YENİ ROTASI:'AZERBAYCAN'

Her mevsim ayrı güzel ama sonbaharın yeri bir başkadır. Siz de sonbaharda yeni yerler keşfetmek isteyenlerdenseniz doğa dostu, macera ve keşif dolu ekoturizm rotanızı Azerbaycan’a çevirebilirsiniz.Azerbaycan’da ziyaretçileri, maviyle yeşil, efsaneyle tarih, doğayla lezzet beraber karşılıyor.

DOĞA DOSTU YEŞİL TATİLCİLERİN YENİ ROTASI:'AZERBAYCAN'

Korona döneminin hayatımıza kattığı yeni trendlerden biri de doğada tatil anlayışı… Günlük hayatın koşuşturmacasından sıyrılıp sakinleşmek ve tatiline hafif tempo spor katmak isteyen gezginler rotasını yürüyüş parkurları ile çevrilmiş olan doğa alanlarına yöneltiyor.

Son dönemde değişen tatil anlayışına paralel olarak ortaya çıkan bu ekoturizm, çevreye karşı hassas, yerel kültür unsurlarını ön çıkartan ve daha sürdürülebilir bir turizm anlayışı olarak yaygınlaşırken, Azerbaycan’da ekoturizme yönelik çalışmalarını hummalı bir şekilde yürütülüyor. Doğa dostu tatile dünyada olduğu gibi Azerbaycan’da da büyük ilgi bulunuyor.

Şehirlerin kalabalığı ve gürültüsü eşliğinde değil de doğanın ıssızlığı içerisinde, sevdikleriyle baş başa vakit geçirmek, kafa dağıtmak, sakinleşmek isteyen veya spor yapmak isteyen gezginlerin Azerbaycan’da da rotası yürüyüş parkurları ve kamp alanları oluyor.

Doğayla İç İçe…

Kuzey kısmı Büyük Kafkas Dağları ile süslenirken, Küçük Kafkas Dağları Azerbaycan’ın batı ve güneybatısının çoğunu kucaklar. Güneyinde ise görkemli Talış Dağları arasında yer alan bu parkurlar ziyaretçilerini tamamen doğa ile iç içe bir dünyaya götürüyor. Her bir köşesi yemyeşil dağlarla bezenmiş, kültürlerini koruyabilmiş ve birbirinden güzel bu 16 modern yürüyüş parkurlarında doğaseverler için en ince ayrıntılar da düşünülmüş. Yürüyüş parkurlarının başlangıç noktalarına yerleştirilen işaretler, parkurun haritası, zorluk seviyesi ve GPS koordinatları ile doğasever tatilciler için güvenli, konforlu bir deneyim imkânı veriyor. Ayrıca, parkurlardan geçilerek ulaşılan kamp alanlarında da konaklama imkânı sunulurken, doğanın huzurlu atmosferinde bir gece geçirebilirsiniz.

Azerbaycan yürüyüş severler için oldukça geniş bir lokasyon imkânı sunarken, Gence’ye yakın mesafede yer alan Göygöl Milli Parkı’nda misafirlerine unutulmaz anılar ile uğurluyor.  Maviliğin ve yeşilliğin adeta dans ettiği bu yerde bol bol temiz hava alarak piknik yapabilir, yürüyüş parkurlarında gölün tadını çıkarabilirsiniz.

Yürüyüş rotasında Kuzeybatıya gidip Ilısu-Qaşgaçay yolunu tercih eden gezginler, orman ve meraların içinden geçerek Ilısu köyünden yola çıkarak Qaşgaçay nehrinde yolculuğunu tamamlarken, sadece yemyeşil doğanın güzelliğini ve antik tapınakları görme şansı elde etmekle kalmıyor aynı zamanda yakınlardaki antik kent Şeki'ye de ulaşabiliyor.

Yemeden Dönmeyin…

Kafkas dağlarının eteğinde yeşillikler içerisindeki Şeki'de, sadece tarihi mekânları ve doğal güzellikleriyle değil yerel tatlarıyla da ziyaretçilerini memnun ediyor.Şeki şehrinin mutfağından Piti, içinde kuzu eti, domates, patates, nohut ve baharatlar olan, özel güveçte fırında en az  7-8 saat kadar pişirilen, Azerbaycan'a gelirken yenmesi gereken en özel yemeklerden biri.
Yerel halk tarafından akşam yemeği için doyurucu bir kuzu yahnisi olarak tercih edilen Piti yemeği sunumuyla da ilgi çekince kentin simgesel bir lezzeti haline dönüştü. Pitinin sunumu aşamasında kullanılan çömlekler lezzete görsel şölen katıyor. Ayrıca, içinde birçok baharat barındıran Piti yemeğinin suyunu da isterseniz öncesinde çorba olarak tercih edebilir, ardından ana yemekte tercih edeceğiniz Piti ile damağınızda unutulmaz tatlar bırakabilirsiniz.

SlowFood Kültürü İle Farklı Bir Tatil Deneyimi

Ayrıca, çok çeşitli lezzetli yemekleri deneme, cezbedici şarap lezzetlerini keşfetme, küçük bir yerel işletmeyi (businesses) desteklemek için ‘SlowFood Travel’ konseptinde gezginlere çiftçilik ve yemek konusunda da alternatifler sunuluyor. Bu konsept sayesinde  çiftlik evlerinde veya kamp alanlarında kalan ziyaretçiler antik çağlardan gelen çeşitli yiyecek türleri hakkında bilgi alabiliyor, çiftçiler, peynirciler, çobanlar, şarap üreticileri ve diğer yerel üreticilerle de bir araya geliyor.

SlowFood Kültürü ile tatil yapmak isteyenler için de ülkenin kuzey-batı güzergâhında Şamahı, Ismayilli, Kebele, Şeki ve Kah'ta yerel üreticilerin nerede bulunabileceğini gösteren Azerbaycan'da bir harita hazırlanmıştır.