BAŞKAN TOPBAŞ'TAN TURİZME DOPİNG

Çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Topbaş, "Anemas (Soylular) Zindanı ve Tekfur Sarayı'nda devam eden restorasyon çalışmalarımız büyük bir titizlikle devam ediyor.  İstanbul'daki Osmanlı eserlerinin yanı sıra, Bizans eserleri ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Tekfur Sarayı ve Anemas Zindanları'nın restorasyonları çok önemli çalışmalar olarak öne çıkıyor.  Bu eserler İstanbul turizmine doping etkisi yapacak" diye konuştu.

2014 yılı içinde turizme kazandırılması hedefleniyor

Sinema filmleri ve dizilerin vazgeçilmez mekanları arasında da yer alan Tekfur Sarayı ile Anemas Zindanları'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarında önemli aşamalar kat edildi. Tekfur Sarayı'nın restorasyonunun kısa süre içinde tamamlanması ve 2014 yılı içinde turizme kazandırılması hedefleniyor. Anemas Zindanları'nda ise arkeolojik kazılar sonucu elde edilen yeni bulguların değerlendirilmesi ile birlikte çalışmalara yeni bir boyut kazandırılacak.  Tekfur Sarayı şu an ayakta kalabilmiş tek Bizans Sarayı olarak dikkat çekiyor.  Sarayın iç avlusunun etkinlik alanı olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Anemas Zindanları'nın ise kalıcı ve geçici sergilerle zenginleştirilmiş müze şeklinde değerlendirilmesi hedefleniyor.

Anemas Zindanları ve Tekfur Sarayı Restorasyon Notları:

Soyluların zindanı olarak da ünlenmiş Anemas Zindanları’nın üstüne çıkış için panoramik asansörlerin yapımı planlanıyor. Bizans Dönemi’nin en büyük saray komplekslerinden Blahernai Sarayı’nın bir parçası olan ve adını Arap asıllı bir Bizans askerinden, Mihael Anemas’tan alan Anemas Zindanları, eski sur duvarına bitişik olarak inşa edilmiş 14 hücre odasından ve bu odaların altındaki iki katlı bodrumlardan oluşmaktadır. Anemas Zindanı olarak adlandırılan mahzenler, İstanbul'un Kara Surlarının bitişiğinde Eğrikapı yakınında bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce burada ilk önce, rölöve ve restorasyon projesi doğrultusunda iç temizlik yapılmış ve dolgular (toprak) temizlenmiştir.  Anemas Zindanları ve Tekfur Sarayının Yeni Kullanım ve Çevre Düzenlemesi Projeleri Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü’nce yapılmış olup, restorasyon çalışmaları da Yapı İşleri Müdürlüğü’nce gerçekleştirilmektedir.

Restorasyon işlemleri kapsamında yapılanlar

1.Kurul Onaylı Restorasyon projesi gereğince öngörülen betonarme yapının yıkımı tamamlandı.
2. Belirlenen kazı alanında İstanbul Arkeoloji Müzesi denetiminde arkeolojik kazı yapılarak çıkarılan eserler uzman Arkeologlar tarafından envanteri çıkartılarak müzeye kaldırıldı.
3. Zindan içinde bulunan konsolidasyon amaçlı duvar, kemer, tonoz gibi taşıyıcı elemanların sağlamlaştırılması yapıldı.
4. Zindan içinde bulunan tüm özgün yapı elemanlarının konsolidasyonu tamamlandı.
5.Zindan içi tüm duvar yüzeylerinde kumlama ve tazyikli su ile mekanik temizlik yapıldı.
6.Teras kotunda bulunan ve sergileme için açık bırakılmış alanlar, mermer çerçeve ve cam döşeme ile tanımlandı.
7.Bizans Dönemi’nin ayakta kalan tek saray yapısı olan ve 10-14. yüzyıllar arasında yapılmış olduğu tahmin edilen Tekfur Sarayı’nın restorasyon çalışmaları kapsamında ise; Yapı içi, Batı Kule ve Doğu Payanda içinde araştırma kazıları tamamlanmıştır.
8.Zemin kat kaidelerinin sağlamlaştırması tamamlanmış, özgününe uygun mermer sütun, başlık ve silmeler çelik gergilerle bağlanarak yerleştirilmiştir.
9.Zemin kat tonoz ve kemerleri yapılmış, duvar temizliği ve derz çalışması tamamlanmıştır.
10. Zemin kat ahşap merdiven ve mermer döşeme imalatına devam edilmektedir.
11. Tüm yapı içerisinde ısıtma soğutma sistemi, elektrik tesisatı alt yapısı döşenmiştir.
12.Yapı içinden kule üzerine geçiş duvar onarımı tamamlanmıştır.
13.Tüm yapı pencerelerinin mermer denizlikleri yerleştirilmiş ve söve ve başlıkları, merdiven için taş basamaklar hazırlanmaktadır.
14.Avludaki, orta kapıdaki kazı çalışmaları tamamlanmış, Doğu cepheden avluya giriş kapısının taş kemer, söve ve Horasan sıva imalatı tamamlanmıştır.