ALMANLARIN DESTİNASYON TERCİHLERİ DEĞİŞİYOR

ALMANLARIN DESTİNASYON TERCİHLERİ DEĞİŞİYOR
Uzun yıllar Türkiye’nin turizmde birinci pazarı olduktan sonra bu unvanı haziran ayında Rusya’ya kaptıran Almanya’daki durgunluk ve gerileme 2014 yılı boyunca kendini sayılarda da gösterdi.

Çeşitli turizm bölgelerinde hafif artışlar gözlenen Alman pazarında hafif düşüşlere de rastlandı.

Yılın ocak-ağustos ayını kapsayan 8 aylık diliminde Rusya Federasyonu 3 milyon 506 bin 84 ziyaretçi ile Türkiye’ye ziyaretçi gönderen ülkeler arasında birinci olurken, Almanya 3 milyon 445 bin 366 ziyaretçi ile ikinci sırada yer aldı.

Son olarak 9 aylık ziyaretçi rakamlarını açıklayan Antalya ve İzmir’de de Alman pazarındaki durgunluk ve gerileme rakamlara yansıdı.

Antalya’da da artık taht Ruslara geçti

Uzun yıllar turizmde adları Antalya ile özdeşleşen Almanlar artık Antalya’da da ikinci sırada yer alıyorlar. Yılın 9 aylık diliminde Antalya’ya gelen yabancı ziyaretçi sayısında Ruslar yüzde 8,3’lük artış ve 3 milyon 307 bin 209 ziyaretçi ile birinci olurken, Almanlar, yüzde 4,5’luk artışa rağmen 2 milyon 290 bin 762 ziyaretçi ile ikinci sırada yer aldılar.

Genel olarak ziyaretçi sayısında kan kaybı yaşayan İzmir’de de Almanlar ilk 9 ayda birinci sırada bulunmalarına rağmen, bu dilimde Almanya’dan, İzmir’e gelen ziyaretçi sayısı yüzde 0,29’luk düşüşle 271 bin 887 oldu.

Farklı destinasyonlara yöneliyorlar

Buna karşılık, giderek Antalya’dan uzaklaşan Almanların İstanbul, Bodrum gibi farklı destinasyonlara da yöneldikleri dikkat çekiyor. Zira, İstanbul’un 8 aylık ziyaretçi verilerinde Almanların yüzde 0,9’luk artışla birinci sırada yer almaları dikkat çekti. Geçtiğimiz yılın 8 ayında İstanbul girişlerinde yüzde 11,7’lik artış kaydedilen Almanya pazarında bu yılki hafif artışa karşın, Almanya birinci pazar olma özelliğini korudu.

Almanların Bodrum ve benzeri destinasyonları da alternatif olarak seçtikleri, Muğla’nın ziyaretçi rakamlarına da yansıdı. Yılın 8 aylık diliminde Muğla’ya gelen yabancı ziyaretçi sayılarında Almanya’nın yüzde 3’e yaklaşan artışla İngiltere, Rusya ve Hollanda’nın ardından dördüncü sıraya oturması da Almanya’daki durgunluk ve pazar kaymasının bir diğer göstergesi niteliğinde.

İlk 10 destinasyonda ilginç sonuç

Nitekim, internet üzerinden karşılaştırmalı seyahat olanakları sunan İskoçya merkezli Skyscanner sitesinin kendi verileri üzerinden Almanların 2014 yazında en çok tercih ettikleri ilk 10 destinasyon sıralaması da bu gelişmeyi destekleyen bir sonuç ortaya koyuyor. Skyscanner’in Almanların ilk 10 yaz destinasyonu sıralamasında, ilk sıradaki Mayorka’yı Antalya’nın değil de İstanbul’un izliyor olması ve Antalya’nın ise 7. sırada yer alması dikkat çekiyor.

Almanların 2014 yazında en çok tercih ettikleri destinasyonlar (ilk 10)

1- Mayorka
2- İstanbul
3- New York
4- Londra
5- Bangkok
6- Barselona
7- Antalya
8- Lizbon
9- Selanik
10- Roma