2023'E GELMEDEN TURİZM DEVİ OLMA HEDEFİNE ULAŞACAĞIZ!

Bakan Kurtulmuş: “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, inşallah 2023 hedeflerini aşacağımızı ümit ediyoruz. Yeni dönemle birlikte de çok daha ciddi bir hamle yapacağız ve ilerlemeye devam edeceğiz. 2023’e gelmeden Türkiye 6. sıradan daha yukarılara çıkacak ve dünyanın bir turizm devi olma hedefine yaklaşacaktır.”

Turizm ve seyahat sektörünün devasa bir sektör olduğuna vurgu yapan Bakan Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti: “Son yıllarda, diğer sektörlerle kıyaslandığında son derece hızlı büyüyen bir sektör. Şu an itibariyle dünya ekonomisinin yaklaşık 2.3 trilyon dolarlık büyük bir pastasını oluşturan sektör. Yan etkileriyle birlikte 7.6 trilyon dolarlık devasa bir ekonomiden bahsediyoruz. 108 milyon kişiye istihdam üretiyor ve önümüzdeki dönemde bu istihdam üretmenin 380 milyonlar seviyelerine çıkacağı öngörülüyor. Dünya ekonomisi 2.5 büyürken turizm 3.1 büyüyor. Ayrıca, 10 yıl sonra turizmin 3.9 büyüyerek, diğer sektörler arasında en hızlı büyüyen sektör olması kaçınılmaz görünüyor. İşte bu devasa pastadan Türkiye olarak yeterince pay almak mecburiyetindeyiz. Bugün son yıllarda yaşadığımız her türlü olumsuz gelişmeye rağmen, Türkiye dünya turizminde 6. sırada olan bir ülkedir.



Bu turizm şurasıyla birlikte üçüncü evrede bir seferberlik ruhuyla hareket ederek Türkiye’yi 10 yıl içerisinde  çok daha yüksek bir noktaya getireceklerini ifade eden Bakan Kurtulmuş, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, inşallah 2023 hedeflerini aşacağımızı ümit ediyoruz.

Bu çerçevede, Türkiye’nin geçtiğimiz iki yılda yaşamış olduğu tecrübe önemli ve anlamlıdır. Türkiye son iki yılda bir taraftan Rusya ile aramızdaki uçak krizi, diğer taraftan FET֒nün 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü ve arkasından Avrupa’daki seçimler dolayısıyla, başta Almanya olmak üzere, Türkiye’ye karşı son derece tarafgir ve son derece baskıcı bir takım propagandalara rağmen oluşturulan olumsuz havalara rağmen Türkiye turizmi toparlanmış, yeniden güçlenmeye başlamıştır. Bu da turizm sektörümüzün risklere, kaoslara dayanıklı olduğunu gösteriyor.”

Yeni Dönemle Birlikte Ciddi Bir Hamle Yapacağız

Türkiye’nin ilk 9 ayda ağırladığı ziyaretçi sayılarını ilk kez açıkladıklarını belirten Bakan Kurtulmuş, Türkiye’ye gelen turist sayısının 9 ayda 26 milyonu geçtiğini ve 26 milyon 60 bin seviyesine ulaştığını kaydetti.

Sadece eylül ayında 4 milyon turist geldiğinin altını çizen Bakan Kurtulmuş, “Eylül ayındaki rakamımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 daha yüksektir. 9 ayın ortalaması da yüzde 28,7 oranında daha yüksektir. Bu sektörün toparlanmaya başladığını gösteriyor. Yeni dönemle birlikte de çok daha ciddi bir hamle yapacağız ve ilerlemeye devam edeceğiz.”

Turist Rakamları Artmaya Devam Edecek

Türkiye’ye gelen Rus ve Alman turistlere de konuşmasında değinen Bakan Numan Kurtulmuş, şunları söyledi: “Türkiye’ye gelen turistler arasında Rus turistlerin sayısı ilk 9 ayda 4 milyonu aşmış, Alman turistlerin sayısı da 3 milyona yaklaşmıştır. Geçmiş yıllara göre Alman turistlerin sayısının azaldığı söylenebilir; ancak özellikle Almanya’da bazı politikacıların çok yüksek perdede Türkiye karşıtı politikalarına, neredeyse, ‘Sakın Türkiye’ye gitmeyin, canınız tehlikededir.’ gibi söylemlere rağmen 3 milyon Alman turistin 9 ayda Türkiye’ye gelmesi önemlidir.

Siyasetçiler ne kadar Türkiye karşıtı kampanya yürütürlerse yürütsünler Alman turistler de Türkiye’nin imkânlarını görmüşler, Türkiye’de milletimizin misafirperverliğini tatmışlar, bundan sonra da gelmeye devam edecekler ve bu rakamlar da artmaya devam edecektir.”



Asya Açılımımızı Sürdüreceğiz

3. hamle döneminde önlerinde bazı stratejik hedefler olduğuna vurgu yapan Bakan Kurtulmuş, bunlardan birinin ürün, diğerinin pazar çeşitlendirilmesi olduğunu belirterek, üçüncü stratejik hedeflerinin ise, Türkiye’nin kültürel ve turistik zenginliklerini bir yumuşak güç olarak kullanarak, oluşturulmaya çalışılan İslam ve Türkiye düşmanlığının önüne geçmek olduğunu söyledi.

“Türkiye, şimdiye kadar gelen ülkelerden turist almaya devam ederken, diğer taraftan da Uzak Doğu Asya ülkelerine açılımı süratle devam ettirecektir. Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Japonya ve Güney Kore başta olmak üzere, Asya açılımımızı sürdüreceğiz ve yaklaşık dünya nüfusunun yarısını barındıran ve özellikle Çin ile Hindistan için söylüyorum, her birisi 300 milyon seviyesinde, yeni ve alım gücü yüksek bir orta sınıfa sahip bu ülkelerin kapısını çalacağız ve bu ülkelerden misafirlerimizi Türkiye’de ağırlamayı artıracağız.

Arıca ürün çeşitlendirmesine gitmek zorundayız. Sadece deniz, kum ve güneş değil deniz, spor, inanç, dağ, doğa turizmi gibi çok farklı alanlardaki turizm paketlerimizi çeşitlendirecek ve dünya turizm sektörüne rekabetçi bir şekilde özel sektörün de gücünü artırarak yeni ürünlerimizle girecek ve insanların Türkiye’ye gelmesini sağlayacağız.”

Türkiye 2003’e Gelmeden Turizm Devi Olma Hedefine Ulaşacaktır

Dünyanın en büyük arşivi, kütüphanesinin Anadolu toprakları olduğuna işaret eden Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Türkiye, her tarafında çok farklı kültürleri, çok farklı medeniyetleri bir arada tutan büyük bir zenginliğe sahiptir. Bu zenginlik ve çeşitlilik hiç şüphesiz ki, en büyük zenginliğimizdir. Hiç abartmadan söyleyebiliriz, dünyanın en büyük arşivi, dünyanın en büyük kütüphanesi Anadolu topraklarıdır, Türkiye’dir. Bundan istifade edeceğiz. Bu gücümüzü ortaya daha fazla koyacağız. Turizm üzerinden, kültür üzerinden Türkiye markasının değerini artıracağız ve yolumuza devam edeceğiz. 2023 hedeflerimiz, belki 2023’e gelmeden gerçekleşecek ve Türkiye bu devasa turizm pastasından yeterince payını alacak güçlü bir ülke olacaktır. 2023’e gelmeden Türkiye 6. sıradan daha yukarılara çıkacak ve dünyanın bir turizm devi olma hedefine yaklaşacaktır.”