'TURİZMDE BÜYÜK BİR BAŞARI SERGİLENİYOR!'

A Para’nın İş’in Sırrı programına konuk olan Limak Holding Turizm Grup Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizmde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

'TURİZMDE BÜYÜK BİR BAŞARI SERGİLENİYOR!'

Turizmciler olarak veri tabanlarını 2019 yılındaki başarıya odaklarını belirten Kavaloğlu, o yıl içerisinde Türkiye genelinde turizmden 34,5 milyar dolar gelir elde edilerek ülkeye 53 milyon turistin geldiğini ve bu turistlerden 15,6 milyonu tercihlerini Antalya’dan yana kullandığını ekledi. 2022 yılı planı olarak ise ülkeye yıl sonuna kadar 50 milyon üzerinde turist beklediklerini, Antalya’da ise bu sayının 12 milyona ulaşacağını öngördüklerini dile getiren Kavaloğlu, 2019 yılı göz önüne alındığında atılması gereken adımların halen var olduğunu belirtse de şu anki güncel durumun turizm açısından olumlu bir veri sergilediğini söyledi. İki önemli turizm pazarı savaş halinde iken geçtiğimiz günlerde yayınlanan veriler ışığında Türkiye’nin önemli bir turizm başarısı sergilemiş olduğunun altını çizdi. 

Hedef olarak, “Biz kişi başı olarak 780-800 dolar arasında bir gelir elde ediyoruz. Rakiplerimiz olan İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerde bu rakamlar bin doların üzerinde. Dolayısıyla bizim de amacımız bu rakamların üzerinde bir gelir elde etmek” sözlerine ek olarak bu rakamlara ulaşmanın kolay olmadığını dikkat çeken Kavaloğlu, pandeminin turizmde ciddi kayıplara neden olduğunu fakat alternatif olarak sunulan direkt satış sistemleriyle kişi başı gelirin artacağını düşündüğünü belirtti. “İskandinav, Baltık, Polonya ve Romanya bizim için orta ölçekli pazarlardı, çok önemli pazarlar haline gelmeye başladılar. Antalya-Türkiye konsantrasyonu var bu ülkelerden. Özellikle, tur operatörleri tarafından çok ciddi pazarlama alternatifleri yaratılıyor. Çok uzun bir aradan sonra İngiliz turist sayısı Antalya’da ilk kez 1 milyon kişiyi geçecek bu dönemde. Benelüks pazarı, pandemi döneminde hemen hemen hiç yoktu, tekrar geriye geliyor. Özellikle Belçika ve Hollanda 2022 yılında bu anlamda kendilerine geldi diyebiliriz” açıklamasıyla pandemi sonrasında değişen turizmin anlayışının olumlu bir seyirde olduğuna dikkat çekti. Fakat veriler açısından bakıldığında halen daha 2019 yılının yüzde 25’lik bir oranda gerisinde olunduğunu da ekledi. 

Avrupa’da patlak veren doğalgaz krizinin turizm açısından bir beklenti oluşturduğunu dile getiren Kavaloğlu, “Avrupalı turistin doğal seleksiyon yoluyla geleceğini tahmin ediyoruz. Çünkü bu direkt uçuşların ve özellikle tur operatörlerinin uçuşlarının devam etmesiyle alakalı olan bir durum” sözleriyle medyanın yansıttığının aksine bu kriz doğrultusunda özel olarak Avrupalı turistler için herhangi bir pazarlama faaliyetinin olmadığını belirtti.