TURİSTLER BILECİK’TEKİ HARMANKAYA KANYONU’NA İLGİ GÖSTERİYOR

4 km uzunluğunda ve 5 metre genişliğindeki Harmankaya Kanyonu, her yıl kanyoning yapmak isteyen binlerce turistin gittiği 260 hektarlık oldukça geniş bir alan üzerinde yer alıyor. Başta İstanbul, Bursa ve Eskişehir olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinden yerli turistler ile dünyanın çeşitli yerlerinden gelen yabancı turistlerin kanyoning yapmak için tercih ettiği Harmankaya’da kampçılık, trekking ve kaya tırmanışı gibi aktiviteler de yapılıyor.

Türkiye’nin sayılı extreme sporların yapılabildiği yerlerinden biri

Türkiye’nin sayılı extreme sporların yapılabildiği yerlerinden biri olarak kabul edilen Harmankaya Kanyonu’nun adrenalinden hoşlananlananlar ve hayatın kıyısında yaşayanlar için mutlaka görülmesi gereken bir yer olduğunu belirten bölgenin kanyon rehberi Onur Gel, kanyona her girdiğinde sanki ilk defa giriyormuş gibi heyecanlandığını söylüyor. Özellikle üniversiteli gruplar ile dağcılık kulüplerinin yoğun ilgi gösterdiği kanyonla ilgili açıklamalarda bulunan Gel, “Harmankaya Kanyonu özellikle gençlerin sıklıkla geldiği bir yer. Sönmez Erkaya ve Doğan Palat gibi ünlü kaya tırmanışçıları da burayı tercih ediyor. Harmankaya’ya gelen turist sayısında her yıl önemli ölçüde artış oluyor. Buraya gelen turistler kanyoning, trekking, kaya tırmanışı gibi aktivitelerde bulunabiliyor, kamp kurup konaklayabiliyor, Harmankaya Köyü’ne giderek köy yaşamını yerinde görüp son derece konuksever olan köylülerle hoşça zaman geçirebiliyorlar.” şeklinde konuştu.

Kanyon içinde kamp yapıp gece kalmak mümkün

İçinde kamp yapıp kalmaya elverişli geniş alanların da bulunduğu Harmankaya Kanyonu’nunda 20 ve 25 metre yüksekliğinde ikisi büyük onlarca şelale bulunuyor. Su derinliği mevsimsel olarak yağışlarla birlikte değişiklik göstermekle birlikte ortalama 100-150 cm arasıdır fakat şelalelerin döküldüğü bölgelerde derinlik daha fazla ve insan boyunu geçmektedir. Kanyon içinde teknik bilgi ve malzeme gerektiren yan geçişler ve inişler var. Kanyon ortalama geçiş süresi grupların performansına ve sayısına bağlı olarak değişmekle birlikte 6-12 saat arası sürebiliyor. Bilecik’in en önemli turistik yerlerinden biri olan Harmankaya Kanyonu, 2013 yılında tabiat parkı ilan edilmişti. Bölgenin milli park ilan edilmesi için girişimler devam ediyor.