TÜREL''AKDİM ile Antalya'yı kültür ve uygarlıklar kenti haline getirmeye çalışıyoruz.''

AKDİM'e gelişinde Antalya'da yaşayan yabancılar tarafından kapıda karşılanan Menderes Türel, Genel Sekreter Tolga Sur tarafından yapılan görüntülü sunumu izledi. AKDİM'in son üç yıl içinde 400 yabancıya ulaşır hale geldiğini anlatan Tolga Dur, 30'un üzerinde Anadolu gezesi düzenlediklerini anlattı. İzlediklerinden ve AKDİM'in faaliyetlerinden çok etkilendiğini ifade eden Menderes Türel ise Antalya'nın kültürlerarası diyalog buluşması için dünyanın en önemli coğrafyalarından bir tanesi olduğunu söyledi. İnsanlığa ait ilk bulguların yer aldığı Karain'den Pamfilya ve Likya'ya, onlardan Selçuklu ve Osmanlıyla kadar birçok medeniyetin Antalya'da var olduğunu anlatan Türel, "Kültürlerarası diyalog dünya barışına çok büyük katkı sağlıyor. Dünya barışına Antalya'da, Türkiye'nin turizm başkenti olmamız nedeniyle çok büyük katkı sağlıyoruz. Antalya'daki turistik tesislerde bakıyorsunuz bir havuzu Filistinli ile İsrailli, ABD'li ile Iraklı rahatlıkla paylaşabiliyor." dedi.
AKDİM'in düzenlediği Anadolu gezileri ile yabancılara Türk kültürünün tanıtılmasını çok önemsediğini vurgulayan Türel, "Selçuklu, Osmanlı, Anadolu bugün dünyada en büyük zenginlikleri bünyesinde barındıran kültürler içerisinde yer alıyor. Biz sadece iyi gün dostu değiliz, her günün dostuyuz sloganı ile herkese kapılarını açan bu merkez Antalya'da farklı kültürlerin bir araya gelmesine ve kaynaşmasına çok büyük katkıda bulunuyor. Birçok uygarlığın doğumuna tanıklık yapmış, birçok medeniyetin karakteristik izlerini üzerinde taşıyan ve insanlığın ortak mirası sayılan 2 bin yıllık Anadolu kültürel mirasını taşıyan Antalya'yı AKDİM'in desteği ile kültür ve uygarlıklar kenti haline getirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Türel, "Büyükşehir Meclisi'nin alt kolu olarak tavsiyede bulunabilecek bir Yabancılar Danışma Meclisi kurmayı düşünüyor musunuz?" şeklindeki bir soruya kendisinin aynı zamanda Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Meclisi'nde Türkiye'yi temsilen görev yaptığını hatırlatarak şu cevabı verdi: "Orada birçok Avrupalı meslektaşlarımızla, belediye başkanları ile aynı çatı altında görev yapıyoruz. Avrupa Konseyi'ndeki çalışmalarımız genellikle insan hakları, demokratikleşme ve yerel özerklik esasına dayalı oluyor. Bu konuda orada yapılan görüşmelerde raportörlerin kaleme aldığı birçok raporda Türkiye'de son zamanlarda yerel yönetimlerle ilgili yapılmış reformların, yerel özerkliğe atılmış adımların büyük bir takdirle karşılandığını memnuniyetle görüyorum. Ama tabii ki bu konuda yapmamız gereken birçok husus daha var. Şimdi Avrupa Konseyi gündemindeki konulardan bir tanesi Antalya'da ve Türkiye'de yaşayan yabancı vatandaşların da seçimlerde oy kullanma haklarının sağlanmasına yönelik. Bu çerçevede özellikle belediye meclislerinin alt meclisleri olarak gençlik meclislerinin, yabancı danışma meclislerinin ve yaşlılar meclisi gibi alt meclislerin de oluşturulması bu kapsamda ele alınıyor. Ümit ediyorum ki bu çalışmalar olumlu bir şekilde belirli bir süre sonra sonuçlanacak ve o zaman çok daha olumlu bir düzeyde yerel özerklik adına adım atmış olacağız."