TUNUS İLE ORTAK TURİZM TUTANAĞI İMZALANDI

Bir gazetecinin imzalanan anlaşmanın neyi amaçladığını sorması üzerine, Bakan Günay, imzalanan tutanağın Tunus'a daha fazla turistin gelmesinin önünü açmayı hedeflediğini belirtti. Türkiye'nin her zaman Tunus'un yanında ve destekçisi olacağını kaydeden Bakan Günay, soruların ardından ise Tunuslu mevkidaşının kendisine takdim ettiği hediyeyi aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'da, Tunuslu meslektaşı Fakhfakh'a hediye takdim etti.

Dünya Turizm Örgütü tarafından düzenlenen ''Akdeniz Turizminin Geleceği'' konulu ''6. Uluslararası Destinasyon Yönetimi Konferansı''na katılmak üzere Tunus’ta bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konferansın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Türkiye'nin Tunus turizmine desteğine'' yönelik soruya Günay, toplantının Tunus turizmini desteklemek amacıyla düzenlendiğini, kendilerinin de bu amacı paylaştığını söyledi. Türkiye'nin kadim dostu Tunus'un Afrika'da geçmişten beri turizm konusunda öne çıkan ülkelerden birisi olduğuna işaret eden Günay, Djerba Adası'nın da ülkenin önemli turizm merkezlerinden olduğunu kaydetti. Tunus'ta Arap Baharı döneminin yarattığı bir sıkıntı yaşandığını ancak izlerini yitirmeye başladığını dile getiren Günay, tecrübe ve birikimlerin Tunus’a yansıtılması konusunda ortak bir program çalışması yapacaklarını belirtti.

Türkiye'nin Tunus'a daha fazla turist gelmesi için tur operatörlerince başlattığı girişimler bulunduğunu kaydeden Günay, Tunus'un da Türkiye'de gelecek günlerde daha geniş bir tanıtım kampanyası yapması gerekeceğini vurguladı. Yeni pazarlar ve yeni açılan büyük ekonomilerin yaşlanan ve yorulan Avrupa’yı ikame edecek nitelikte olduğunu belirten Günay, uzak pazarlardan gelecek turistlerin ortak destinasyon programlarında buluşturulması gerektiğini ve bu konuda turistlerin Tunus, İstanbul, Kahire, İzmir, Atina'yı ortaklaşa görmesini sağlayacak destinasyon çalışmaları olduğunu belirtti.

Konferansta tarihi eserlerin iadesi için işbirliğinin önemini vurguladığının hatırlatılması üzerine Bakan Günay, dünyanın bütün büyük müzelerinde Akdeniz coğrafyasından haksız giden çok sayıda eser olduğunu bildirdi. ''Hiç kimse yıllardır büyük bir gelir kaynağına dönüştürerek sergiledikleri eserlerin ait oldukları topraklara dönmesini çok istemiyor. Örtülü ya da açık direnişler var, konuyu karartma çalışmaları var'' diyen Günay, kendilerinin arkeolojik çalışmalarla eser iadesi konularını birbirine karıştırmadıklarını ifade etti. İngiltere'deki Eros başının iadesi konusunda da seslerini yükseltmeden ancak kararlı biçimde taleplerini sürdürdüklerini ifade eden Günay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerli ya da yabancı bütün kazıları objektif biçimde irdeliyoruz. Bunları birbirine karıştırma gayreti dünya kamuoyunu bir miktar yanıltmaya yönelik. Herkes hak ettiği cevabı bizden alıyor. Bizim ne yaptığımızı bilenler bu tür karalamalara kulak asmıyorlar. Geçmiş dönemlerin sömürgeci anlayışlarından artık herkes vazgeçmeli. Bugün dünyanın bu anlayışları geride bıraktığını Batı dünyasının da bunu hızla öğreneceğini tahmin ediyorum."

"Tören öncesinde Gazi Mustafa Kalesi'ni ve adada 1560 yılında Osmanlı ile İspanya arasında yapılan savaşta şehit düşen Osmanlı askerleri adına yaptırılan Üç Şehit Türbesi"ni ziyaret eden Günay Türkiye olarak Tunus'a turizm alanında yardımcı olmak istediklerini belirtti. Toplantının ardından Türkiye ile Tunus arasında turizm alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptı imzalandı.