TIFF 2024 TURİZM SEKTÖR BİLEŞENLERİNİ BULUŞTURDU
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından düzenlenen Turizm Yatırım Forumu’nun dördüncüsü (Tourism Investment Forum – TIF) bu yıl 26-27 Kasım 2024 tarihinde Hotel Raffles İstanbul’da gerçekleştiriliyor.
TC Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen etkinlikte turizm sektörünün tüm bileşenleri bir araya geldi.
Etkinliğin açılış konuşması TTYD Başkanı Oya Narin tarafından gerçekleştirildi. Narin, Turizm Yatırım Forumu’nun dördüncüsü gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirterek: “2020 yılında başlattığımız Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi stratejik ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz Turizm Yatırım Forumu etkinliğimiz, TIF 2024’e hoş geldiniz. Bugün, yaklaşık 1000 Türk ve uluslararası üst düzey yöneticiyi ağırlıyoruz. Forumumuz, Türk turizmini uluslararası alanda daha güçlü bir konuma taşımak ve sektörde yeni yatırımları teşvik etmek için önemli bir platform haline geldi. Bu platformun, Türkiye’yi küresel turizm yatırımlarında lider yapacağına inanıyoruz.Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi’nin (WTTC) raporlarına göre 2023 yılında 9,5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşan turizm ve seyahat ekosisteminin, 2033 yılında yüzde 50’nin üzerinde bir artışla 15,5 trilyon dolara çıkması öngörülüyor. Bu ekosistem içerisinde Türk turizmi, Cumhuriyetimizin 100. Yılında, 57 milyon turisti ağırlayarak ülkemize 56 milyar dolar gelir getirdi. Bunu, pandemi, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın etkileri ve deprem felaketinin ardından sektörümüzün dirençliliği ve kararlılığı ile sağlayabildik”dedi..
Oya Narin konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu başarı ile Türkiye, turizmi dünyanın ilk 5 destinasyonundan biri oldu; kaynak, pazar ve ürün çeşitliliğinde önemli bir seviyeye ulaştı ve ülke ekonomisine döviz girdisi ve istihdam bağlamında çok güçlü bir katkı sundu. 2023 yılında dünyada en çok ziyaret edilen şehirlerarasında İstanbul 20 milyonu aşan ziyaretçi sayısı ile 1. sırada, Antalya ise 4. Sırada yer aldı.Ülkemizde turizm, 2023 yılında 2 milyon istihdam yaratan, ve cari açığa 41,6 milyar dolarlık net katkı veren bir sektör. 2024 yılı için 61 milyon turist 60 milyar dolar gelir hedefine doğru emin adımlarla yürüyoruz.”
Ülkemizin en önemli varlıklarından biri dört mevsimde turizm imkanları!
“Türk turizminin birinci hamle dönemi 1982’de 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunun çıkması ile başladı. Bu kapsamda kredi imkanları ile turizm sektörünün gelişmesi bir devlet politikası haline geldi. Bu duruşla, yatırımcımız ve kamu desteği ile Türkiye 1980’lerde 50.000 yataktan, 2000’lerin başında 350.000 yatağa, daha sonra yatırım ve tanıtım hamleleri ile 2.000.000 yatağa kadar 40 sene gibi kısa bir sürede ulaştı. Aynı zamanda, bu dönemde Türkiye limanlar, marinalar, havalimanları, yollar gibi kritik altyapı projeleri ve uzun yıllara dayanan turizm politikalarıyla ilk beş destinasyondan biri haline geldi. Ülkemizin en önemli varlıklarından biri dört mevsimde turizm imkanları. Türkiye, konumu, iklimi, doğal ve tarihi güzellikleriyle baştan aşağı bir turizm ülkesi. Bunun yanı sıra, altyapı tarafında:57 havalimanımız mevcut. 2023 yılında bu havalimanlarında 214 milyon yolcu trafiği, 920 bin uçak trafiği gerçekleşti.”
63 yat limanında 25 bin yat bağlama kapasitesi bulunuyor!
“Deniz turizmi tarafında, Ülkemizi tüm denizlerinde 2023 yılında 18 limana 1200 kruvaziyer gemisiyle 1.5 milyon yolcu ziyaret etmiş bulunuyor. Ekim 2024 itibariyle de ülkemizde 63 yat limanında 25 bin yat bağlama kapasitesi bulunuyor.
Konaklama tarafında 2023 sonu itibariyle yaklaşık 2 milyon yatağımız mevcut. Bu mevcut kapasite sayesinde turist girişleriyle bugün dünyada ilk 5 arasında yer alabiliyoruz.Birinci turizm hamlemiz 1980-2000 yılları arasında yatak kapasitemizi artırmaya odaklanarak yatırımlarla, ikinci turizm hamlemiz 2000-2023 yılları arasında yatırım, alt ve üst yapı çalışmaları, varış noktalarının düzenlenmesi ve tanıtım atağı ile gelişti ve demin bahsettiğim rakamlara ulaştı. Diğer yandan, bugün Avrupa’nın toplam yatak kapasitesi 29 milyon. İtalya 5,2 milyon, Fransa 5,1 milyon, İspanya ise 3,7 milyon yatak kapasitesine sahip. Türkiye’nin yatak kapasitesi de 2 milyon.
“Peki bundan sonra ne yapmalıyız? Küresel turizm 9.5 trilyon dolardan 15.5 trilyon dolara doğru büyürken dünya ülkeleri turizmin önemine, değerine ve ekonomiye katkılarına odaklanarak yeni yatırım ve gelişim programları açıklamaya başladı. Önümüzdeki dönemde Kızıldeniz Havzası ve Akdeniz çanağında hepinizin bildiği gibi çok hareketli turizm yatırım hamlelerini birlikte izleyeceğiz. Ancak, Türkiye’nin bugün geldiği nokta ve konumu birçok ülkeye örnek olmuştur ve örnek olmaya devam edecektir. Ülkemizin doğal güzelliklerinin ve sunduğu imkanların rakibi olmadığını düşünüyorum. Yeni dönemde 2023-2033 ve 2050 arası Türk turizmi de bu hızlı büyümenin içerisindeki ilk beş arasındaki konumunu hiç şüphesiz koruyacak ve geliştirecektir.”
Büyüyen turizmde makro ve mikro ölçekte bir planla yer almanın heyecanı ve motivasyonu içindeyiz!
“Türkiye ve civar ülkeler nereye doğru gelişmeli ve evrilmeli? Türk turizmi hangi adımları atmalı? Bunun için yeni bir stratejik planla üçüncü turizm hamlesini hep birlikte gerçekleştirmeliyiz. Değerli ulusal ve uluslararası tüm turizm paydaşları sektörümüzün dünyada en hızlı büyüyen sektör olduğunun, Türkiye’nin fırsatlar ülkesi olduğunun idraki içinde. Bu dönem için, ülkemiz yeni bir stratejik plan hazırlayarak yatırımcılara yeni alanlar açıyor. Büyüyen turizmde makro ve mikro ölçekte bir planla yer almanın heyecanı ve motivasyonu içindeyiz. “
Türkiye’ye henüz gelmemiş markaları, kurumsal yatırımcıları ve turizmle ilgilenen tüm dostlarımızı Türkiye’de turizmde beraber büyüme imkanını paylaşmaya davet ediyorum!
“İşte bu büyük potansiyel, başta finans tarafında olmak üzere küresel çaptaki turizm oyuncularına Türkiye’de geniş imkanlar sunuyor. Bu itibarla yatırım fonları, uluslararası finans kuruluşları, Türkiye’de yatırım yapmış ulusal ve uluslararası markalarla Türkiye’ye henüz gelmemiş markaları, kurumsal yatırımcıları ve turizmle ilgilenen tüm dostlarımızı Türkiye’de turizmde beraber büyüme imkanını paylaşmaya davet ediyorum. Cumhuriyetimizin 101. yılında, Türkiye’nin turizmdeki başarı hikayesini Cumhuriyet ilkelerinde ve kurucumuz Atatürk’ün gösterdiği yolda ilerleyerek çabalarımızla hep birlikte geliştireceğimizi ifade etmek istiyorum ve bu forumun geleceğe ışık tutmasını temenni ediyorum. Hepiniz hoş geldiniz”
Açılışta yatırımcılara davet!
Etkinliğin açılışına Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kaan Gür, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Özelleştirme İdaresi Başkanı Bekir Emre Haykır, İstanbul Valisi Davut Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Akbank olarak turizm sektörüne ve ekosistemine destek olmayı öncelikli hedef olarak görüyoruz!
Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kaan Gür, “Ülkemiz coğrafi zenginlikleri, tarihi mirası ve kültürü yıllardır milyonlarca misafiri ağırlamayı sürdürüyor. Sektörde gelişmeler, elde ettiğimiz başarılar bu alandaki çalışma azmimizi de gözler önüne seriyor. Türk turizmini daha ilerilere taşımanın hepimizin ortak hedefi olduğuna inanıyorum. Akbank olarak turizm sektörüne ve ekosistemine destek olmayı öncelikli hedef olarak görüyoruz. Ülkemizin turizmdeki bu konumunu korumak adına çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğimizin altını çiziyorum. Turizm sektörünün tüm paydaşları ile bu yolculuğa devam ediyoruz. Hep birlikte Türkiye’nin yakalamış olduğu bu ivmeyi daha da artıracağımıza inancım tam.”
Gelen turist sayısını 50 milyonu geçmesi ve elde edilen gelirin de 50 milyar dolarak gerçekleşmesi bizim için önemli bir gelişme!
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, “Özellikle turizmin ülkemiz ekonomisi için kritik öneminin olduğunun fakrındayız. Gelen turist sayısını 50 milyonu geçmesi ve elde edilen gelirin de 50 milyar dolarak gerçekleşmesi bizim için önemli bir gelişme. Biz Sermaye Piyasası Kurulu olarak turizm sektörüne hizmet edecek birçok enstrümanımız var. Sektöre verdiğimiz desteği devam ettireceğiz. Turizm firmalarımızın borsada işlem görmesi için halka arzlarının devam etmesini canı gönülden diliyoruz. Halka arzın gelişmenin ve dünya tanınırlığı noktasına öneminin büyük olduğunu düşünüyoruz.”
40 yılda, 50 binden 2 milyon yatak kapasitesine ulaşan bir sektörümüz var!
İstanbul Valisi Davut Gül, “40 yılda, 50 binden 2 milyon yatak kapasitesine ulaşan bir sektörümüz var. Bunu başaran sizlersiniz. Sektörün yatırımcıları başta olmak üzere tüm paydaşlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm olumsuzluklara rağmen ülkemiz hem siyasal hem de ekonomik istikrarını muhafaza ederek büyümeye devam ediyor. 40 yıldır bir gelişme var ama son 20-10 yılda daha büyük bir gelişme var. Bu trend devam ettikçe hedefler ve yapmak istenilenler beklediğimiz noktaya gelecek. Bütün şartlar bizim lehimize işliyor. Sizlerin, önünün açılması adına yapılması gerekenleri yapmaya hazırız. İstanbul Valiliği olarak bizi ilgilendiren konuların takipçisi olacağız. Sizlerin birer paydaşı ve ortağı olarak her zaman yanınızdayız."
Her türlü uluslararası iş birliğini ve yatırımcıyı destekleyeceğimiz bir alan var ve bu alanı sizinle geliştirmek istiyoruz!
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, “Bizim ilgilendiğimiz odak alan Uluslararası Doğrudan Yatırımlar. Bunların uygulanmasını ülkemiz ekonomisi adına gerekli buluyoruz. Cari açığın %40’ını da UDY ile kapattığını görüyoruz. Aynı şekilde bu yatırımların istihdama da etkisi büyük. Bu coğrafyada en fazla yatırım çeken ikinci ülkeyiz ve hedefimiz liderliği almak. Son yıllarda hizmetler sektöründe yatırım artıyor. Bu alanda daha çok yatırım çekmeliyiz. Mal varlığı ile büyüyen bir ülkeyiz ama hizmet ihracatına yapılan yatırımlar son zamanlarda artıyor. Bu alandan elde ettiğimiz gelirin yarısını turizm sayesinde elde ediyoruz. Turizm ve turizm yatırımlarının ülkemiz için önemi büyük. Türkiye’nin tüm dünya için bir bağlantı noktasını olduğunun altını çizerek turizmle daha çok çalışma yapmaya hazırız. Her türlü uluslararası iş birliğini ve yatırımcıyı destekleyeceğimiz bir alan var ve bu alanı sizinle geliştirmek istiyoruz.”
Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “Turgut Özal’ın 80’li yıllardaki girişimi ile başlayan Türk turizmi, bu potansiyelini sektörün girişimci ruhu ile bugünlere getirdi”
“Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Tourism Investment Forum’da turizmin geleceği için çok faydalı kararlar alınacağına inancım tam” diyerek kkonuşmasına başlayan Kültr ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “Burada alınan kararları ve paylaşılan fikirleri Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ciddiye alacağımızı belirtmek istiyorum. Turgut Özal’ın 80’li yıllardaki girişimi ile başlayan Türk turizmi, bu potansiyelini sektörün girişimci ruhu ile bugünlere getirdi. Son yıllarda üst üste krizler yaşadık. Turizm hareketlerinin 0’a indiği günlerden geçtik. Türkiye turizmde son 5 yılda çok büyük adımlar attı ve en fazla turist kabul eden 5., en fazla gelir elde eden 7. Ülke konumuna geldi. Pandemiden sonra en hızlı toparlanan ülke olduk. Sene başında ilan ettiğimiz ve sonrasında yükselttiğimiz 61 milyon turist 61 milyar turist hedefimize emin adımlarla yürüyoruz. Gelecek yıllarda bu hedefleri büyüterek dünyadaki turizm pastasından çok daha fazla pay alacağımıza inancımız tam” dedi.
Tüm dünya rakibimiz, tüm dünya müşterimiz!
Konuşmasına “Ülkemizin her bölgesinde turizmi çeşitlendirerek, zenginliğimizi artırmayı hedefliyoruz” diyerek devam eder Alpaslan, “Tüm dünya rakibimiz, tüm dünya müşterimiz. Bu düsturla hareket ederek TGA ile birlikte tüm dünyada tanıtım faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bu enstrümanı çok güçlü bir şekilde kullandığımıza inanıyoruz çünkü en etkili tanıtımları yapan ülke konumuna geldik. Ülkemizin turizmde doğru adımları atıp, doğru stratejileri geliştirdikten sonra başarılı olunduğunu hep birlikte gördük. Hedeflerimizden eminiz. Sektörün paydaşları ile istişarelere devam ederek tüm ihtiyaçları gidereceğiz Bakanlık olarak bu konuda her türlü çalışmayı yürüteceğiz” diye konuştu.