RUSYA TURİZM SEKTÖRÜNDE ALARM

"Yapısal reformlar yapılmazsa..."

RUSYA TURİZM SEKTÖRÜNDE ALARM

Rusya’da iş dünyasının temsilcileri, turizm sektöründe yapısal reformların yapılması konusunda hükümete çağrıda bulundu. Opora Rossii adlı iş insanları örgütünden, Başbakan Yardımcısı Dmitri Çernışenko’ya gönderilen mektupta, sektörde karlılığın düşük olmasından yakınıldı.

Vedomosti gazetesinin haberine göre, Opora Rossii Başkan Yardımcısı Aleksey Kojevnik’in imzasını taşıyan mektupta, karlılığın otelcilikte yüzde 3-5, tur operatörleri ve acentelerinde yüzde 2-3, restoranlarda yüzde 7-10 olduğu belirtildi.İşletmeler üzerindeki vergi ve bürokrasi baskısının yatırımların önünü tıkadığını vurgulayan iş dünyası, Merkez Bankası’nın faiz artırması, rublenin değer kaybı, inşaat maliyetlerinin ve gıda fiyatlarının yüksekliğini de sektörü olumsuz etkileyen faktörler arasında gösterdi.

Opora Rossii, yapısal reformların yapılmaması halinde turizm alanındaki ulusal projeye 2024’e kadar 600 milyar ruble yatırım çekme hedefinin gerçekleşmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.

İş insanları, turizm sektöründe olumsuz gidişatla karşılaşmamak için vergi, düzenleme  ve yatırım alanlarında açılımlara ihtiyaç olduğununa dikkat çekti.Rusya’da 2020’de turizm sektörüne bütçeden 11 milyar ruble aktaran hükümet, geçen yıl bu rakamı 44,5 milyar rubleye çıkardı.

Rusya Federal Vergi Dairesinin araştırmasında ise 2019'da turizm sektöründe karlılığın enflasyona yakın olduğuna işaret edildi. Ülkede 2019 yılında enflasyon yüzde 4,4 olarak kaydedilmişti. (Kaynak:turkrus.com)