MÜCADELEDEN VAZGEÇMEDEN, UMUTLARIMIZI TAZELEMEK ZORUNDAYIZ!



Geçen yıl turizmde çok kötü bir yıl geçirdiklerini belirten Güller, bu yıl geçen yıla göre daha iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, “Mücadeleden vazgeçmeden, umutlarımızı tazelemek zorundayız” diye konuştu. Bu yıl Çin pazarından umutlu olduklarını dile getiren Adnan Güller, “Şu anda mutlulukla söyleyebilirim ki, tesisimizin ayakta durmasını sağlayan en önemli Pazar Çin pazarı oldu.  Gelecek adına yapacağımız yatırımlarımızı da bu pazara göre yapıyoruz” dedi.

Umutlarımızı korumak istiyoruz!

Çok kritik iki yıl yaşadıklarını dile getiren Adnan Güller, “  2016 yılı turizm tarihinde dip yaptığımız bir yıl oldu. 2017’ye ümitlerimizi koruyarak yola çıkmıştık. Daha öncede defalarca söylediğim gibi, umutlarımızı koruyarak, bir önceki yıla göre mutlaka daha heyecanlı bir yıl geçireceğimizi söylemiştim. Umutlarımızı hala korumak istiyoruz. Haziran ayının sonuna geldik. Maalesef farklı noktada değiliz. Ümitlerimizi tazelemek adına heyecanımızı hala yakalamış değiliz. Çünkü sektör gerçekten zor durumda.  Tesislerin %60’ı boş durumda. Dolu olan tesislerin % 40’ı da fiyat açısından ciddi bir dezavantaja sahip.  Kazanım yok, bunu açıkça söyleyebiliriz. Yılsonunda mutlaka hesap kitap yapacağız, analizlerimizi tekrar gözden geçireceğiz. Yılsonunda yatırımcılar tekrar değerlendirme yaptıklarında, kazanım olmadığını görecekler. Tabi bu süreç ne kadar ötelenebilir? 2016 sıkıntılı, 2017 sıkıntılı. Az da olsa bir hareketliliğimiz ve heyecanımız var ama böyle giderse 2018’e de ümitsiz girmiş olacağız. Hal böyle olunca bu sektör ciddi sıkıntı yaşayacak demektir. Ümit ettiğimiz şeyleri görmeden 2018,2019 yıllarında sektör inanılmaz bir girdaba girebilir. Ekonomik olarak bunu söylemek istemem ama yıl sonunda turizm ekonomisi olarak yatırımcılarında inanılmaz zor durumlar yaşayacağını ve buna bağlı olarak da çalışan sektörünün de bu durumda  göz ardı edilmemsi gerektiğini, düşünüyorum”dedi.

Daha önce bu sektörde bulunan çok sayıda arkadaşımız bu sektörden ümidini kesmiş durumda!

Şu anda tesisler tam dolu olmamasına rağmen sektörde çalışacak eleman buladıklarını ifade eden Güller, “Bunu açıkça söylemek istiyorum. Vasıflı ya da vasıfsız eleman bulma sıkıntısı yaşıyoruz. Daha önce bu sektörde bulunan çok sayıda arkadaşımız,  sektörden ümidini kesmiş durumda. Hatta şu anda bu sektörden başka sektöre geçen birçok arkadaşımız var. Bu da gelecek açısından iç açıcı bir durum değil. Ancak her şeye rağmen şunu söylemek isterim. Mücadeleden vazgeçmeden, umutlarımızı tazelemek zorundayız”dedi.


Adnan Güller & Halil Öncü

Bizim için parlayan Pazar Çin pazarı oldu!

Bu yıl Çin pazarından umutlu olduklarını dile getiren Adnan Güller, tesislerinde Çinli turistlere hizmet verdiklerini bu pazarının kendileri için adeta can simidi olduğunu söyleyerek, “ 2017 yılı için, 2016 yılına göre ümitlerimizi tazelediğimizi söyledik. Ancak veriler şu anda bu ümidimizi pek doğrulamıyor. 2017 yılında 2016 yılındaki sıkıntıları yaşamamak için otel olarak farklı pazarlar konusunda çalışmalarımızı sürdürdük. Geçen yıl yaşadığımız sıkıntılarda, Avrupa pazarını da kaybettiğimizi gördük. Rus pazarında her ne kadar, heyecanlı beklentiler olsa da kazanımlar, fiyatlar arzu ettiğimiz seviyelerde değil . Bu arada bizim için parlayan Pazar Çin pazarı oldu. Kore pazarında, Ortadoğu pazarında dip yaptığımız bir dönemde Çin pazarının geliştiğini gördük. Bizde bu pazardan payımızı almak için, acentelerimiz vasıtasıyla diyaloglarımızı ilişkilerimizi arttırdık. Şu anda mutlulukla söyleyebilirim ki, tesisimizin ayakta durmasını sağlayan en önemli Pazar Çin pazarı oldu. Çinli gruplarımız sürekli her gün, otelimizde konaklıyorlar. Bu kışında böyleydi, yazın da böyle. Biz gelecek adına yapacağımız yatırımlarımızı da bu pazara göre yapıyoruz. Çünkü daha önce verim aldığımız pazarların ümitlerini göremediğimizi söyleyebilirim. Herkesin bildiği gibi Avrupa pazarı ve ilgili olduğumuz diğer pazarlar 2018 ve 2019 yılında da olmayacak gibi görünüyor” dedi.

Gelecek adına bir yol haritamız yok!

Turizmde gelecek adına ve krizlerde yeni planlar oluşturulması gerektiğini de ifade eden Güller, “ Artık bizim turizm sektörü olarak gerçek bir analiz yapmamız gerekiyor. Kriz dönmelerinde ülke olarak hala bir A,B,C gibi planlarımız yok. Tesisler, yatırımcılar ve çalışanlar zor durumda. Bunla ilgili gelecek adına bir yol haritamız yok” diye konuştu.