İSTANBUL VE MARSİLYA ENDÜSTRİ MİRASI İÇİN BİR ARADA

ÇEKÜL Vakfı, “İstanbul-Marsilya: Endüstri mirasını görünür ve anlaşılır kılmak” projesiyle, iki kent arasında yüzyıllardır devam eden bağların güçlendirilmesinin yanı sıra, pek çok kentte gözden çıkarılan endüstri mirasının, kent kimliği için önemine de dikkat çekmiş olacak. 

İki kentin endüstri mirası sergi ve kitaba konu oluyor

Marsilya ve İstanbul kentlerindeki endüstri mirasının görünür kılınması için proje kapsamında yapılacak önemli etkinlikler arasında bir sergi ve kitap da bulunuyor.  Kendisi de bir endüstri mirası olan Şişhane’deki Hamursuz Fırını, sergiye ev sahipliği yapacak. 10 Mart’ta açılışı yapılacak olan sergi, sanatçı Serkan Taycan’ın İstanbul ve Marsilya’da gerçekleştirdiği fotoğraf çalışmalarından oluşacak ve bu kentlerin endüstri mirası yapılarının izlerini sürecek. Serginin küratörlüğünü Ruşen Aktaş yürütüyor. Sergide yer alan eserler ayrıca proje kitabına da dahil edilecek. Kitap, Dr. Ahmet Sezgin ve Ruşen Aktaş tarafından yayıma hazırlanıyor.
153 yıllık Kagir Değirmen Bostan binası ışıklandırılacak

Proje kapsamında, endüstri mirasını kent yaşamına dahil etmek amacıyla Üsküdar’daki Kagir Değirmen Bostan binasının cephesi ışıklandırılacak. Sembolik olarak yapının ışıklandırılmasıyla, endüstri mirasının kentte görünürlüğünün artması hedefleniyor. Kagir Değirmen Bostan binasındaki ışık yerleştirmesi, enstalasyon sanatçısı Bertrand Ivanoff tarafından yapılacak. Işıklandırma, Mart ve Nisan ayları boyunca görülebilecek. Kentlilik ve koruma bilincinin oluşturulması için üniversite öğrencileri de projenin hedef kitlesi arasında. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi ile Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle, Bertrand Ivanoff önderliğinde bir dizi atölye çalışması gerçekleştirilecek.
İlköğretim öğrencileriyle eğitim çalışması

Mart ve Nisan ayları boyunca kent ve endüstri mirası ilişkisini kurmak ve toplumda bilinç ve farkındalık yaratmak için İstanbul’daki ilköğretim ve ortaöğretim okullarında eğitim çalışması düzenlenecek. Eğitimde, özellikle endüstri mirasının güncel hayatla ve toplumsal alanla ilişkilendirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, öğretmen eğitimleri için, İstanbul’un endüstri yapılarının detaylı olarak incelendiği eğitim kılavuzu hazırlandı. Belirlenecek ilköğretim okullarının 8. ve 9. sınıf öğrencileriyle, proje kapsamında hazırlanan “İstanbul Endüstri Mirası Haritası” eşliğinde alan gezileri yapılacak.