HEDEF 5 MİLYON TURİST!

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, her tarafı ayrı bir tarih ve kültür olan kadim şehir Diyarbakır’ın son dönemde uluslararası yayın yapan dergilere ve belgesellere konu olan Zerzevan Kalesini ziyaret etti.

HEDEF 5 MİLYON TURİST!

Zerzevan Kalesi ziyaretinde kalenin tarihi, ne amaçla kullanıldığı, yapısı ve devam eden çalışmalar hakkında Doç. Dr. Aytaç Coşkun’dan bilgiler alan Karaloğlu, kazı çalışmaları esnasında ortaya çıkarılan eserleri tek tek inceledi. İncelemelerin ardından  Vali Karaloğlu, basın mensuplarına  açıklamalarda bulundu. Kalenin tarihinin Asur’lara kadar gittiğini ifade eden Vali Karaloğlu, Zerzevan Kalesini dünya gündemine taşıyanın Roma Kalesi olmasından öte en iyi korunmuş Mitra Tapınağının bu kalenin içerisinde yer alması olarak gösterdi.

Diyarbakır’ın tanıtımına önemli katkı

Zerzevan Kalesinin Diyarbakır’ın tanıtımına ve marka değerine sunduğu katkıya da değinen Karaloğlu, 2018 yılında Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyon’u (FİJET) tarafından Dünya Turizm Oskarı olarak bilinen “Altın Elma” ödülünün Diyarbakır’a verilmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Karaloğlu, aynı zamanda kalenin, dünya çapında yayın yapan National Geographic Dergisinin 2020 yılı Mart sayısında yer alması, yine bir seyahat dergisi olan National Georaphic Traveler Dergisinin Ekim, Kasım ve Aralık aylarını kapsayan sayısında işlenmesi beklenen ve bazı belgesellerde konu edinmesinin Diyarbakır’ın tanıtımında Zerzevan Kalesinin oynadığı role dikkat çekti.

Kazı alanının farklı üniversitelerden gelen gönüllüler tarafından yapılan çalışmalarla sanat tarihçileri ve arkeologlar için adeta bir eğitim alanı olduğunu da vurgulayan Vali Karaloğlu, Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları desteklediğini, bununla birlikte alanın, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 12 ay kesintisiz kazı alanı ilan edilerek Zerzevan Kalesindeki çalışmalara verilen öneme işaret etti.

Pandemiye rağmen 120 bin turist

2019 yılında Zerzevan Kalesini 70 bini yabancı olmak üzere 450 bin turistin ziyaret ettiğini, 2020 yılında yaşanan pandemi nedeniyle hedeflenen 1 milyon turist sayısına ulaşılamadığı ancak buna rağmen 120 bin turistin ziyaret ettiğini belirten Karaloğlu, 2025 yılında hedefin 5 milyon turist ağırlamak olduğunu söyledi.

Zerzevan kalesi yılı

Son yıllarda Türkiye’de yılların tema isimlerle anıldığını 2020 yılının Patara Yılı ilan edildiğini hatırlatan Vali Karaloğlu, pandemi nedeniyle 2021’de de Patara Yılı temasının devam edebileceğini ancak 2022 yılının Zerzevan Kalesi Yılı temasıyla adlandırılması için çalışma yapacaklarını vurguladı. (Kaynak: Diyarbakır Valiliği)