ÇÖLLÜ GÜNDEME TAŞIDI:- İŞSİZ TURİZMCİLERE HÜKÜMET'TEN DESTEK YOK

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün turizm çalışanlarının sorunları ile ilgili önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Serbest rekabet ortamı içerisinde turizm sektöründeki işletmeler pazarlama ilkeleri, işletmecilik anlayışı ve talep doğrultusunda çalışma dönemlerini kendileri belirlediğinden Bakanlığımızın çalışma dönemleri konusunda müdahalesi söz konusu olmamaktadır. Sezonun bitmesi nedeniyle kapanan otel ve işsiz kalan çalışan sayısına ilişkin bir istatistik çalışmamız da bulunmamaktadır” dedi.
Türkiye’de turizmin gelişiminin sadece güneş-kum-deniz üçlemesine dayanan kıyı turizmi ile kısıtlı kalmaması ve turizm hareketinin tüm ülke sınırları dahilinde tüm yıla yayılması için çalışmalar yapıldığını kaydeden Günay, “Bakanlığımız, ülkemizde önemli potansiyeli bulunan sağlık, termal, yat, kruvaziyer, kongre, inanç, yayla ve doğa turizmi ile kış ve dağ sporları gibi alternatif turizm türlerinin geliştirilmesi amacıyla planlama çalışmaları yapmaktadır” dedi. Bu doğrultuda “Türkiye Turizm Stratejisi (2023)” hazırlandığını belirten Günay, “Bu çalışmalar sonucunda turizmin tüm yıla ve ülke sathına yayılması sayesinde sektörde çalışanların mevsimsel olarak değil bütün yıl ve sürekli istihdamı sağlanacaktır” dedi.


-PRİM VE VERGİ DESTEĞİ YANITSIZ-
Bakan Günay, Çöllü’nün, “Turizm alanında faaliyet gösteren örgütlerin, kış aylarında prim ve vergilerde gerekli desteğin sağlanması durumunda, bu sorunun yaşanmayabileceği yönündeki saptamalarını paylaşıyor musunuz? Bu konuda girişimde bulunacak mısınız?” sorularını ise yanıtsız bıraktı.

-TURİZM ÇALIŞANLARININ UMUDU BAŞKA BAHARA-
 Bakan Günay’ın yanıtını değerlendiren Çöllü, “Turizmin tüm yıla ve ülke geneline yayılmasına yönelik olarak tüm alternatif alanları da kapsayacak şekilde planlanması ve geliştirilmesi için stratejiler hazırlanması, önemli ve yapılması gereken çalışmalardır. Bu uzun vadeli süreçtir. Ancak, turizm sektörünün ve turizm çalışanlarının bu sorunu bugün yaşıyor. Uzun vadeli stratejiler, bugün yaşanan sorunlara çözüm getirmiyor. Sektör temsilcilerinin kısa vadede gündeme getirdiği prim ve vergi desteği konusunda, Hükümet’in bir adım atmayacağı anlaşılıyor. Anlaşılan turizm çalışanları önümüzdeki yıllarda da kış aylarını işsiz geçirecek. Emekleri ile bu sektörü ayakta tutan, turizm çalışanlarının tam yıl çalışma umudu başka bahara kalmıştır” dedi.