BAYRAMLA GELEN BEREKET

Tur şirketleri, uzun tatil nedeniyle tatilcilerin iki ayrı tur paketi alarak, iki ayrı plan yaptığına dikkat çekti. Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre,  turizm sektörü bayramda seyahat edecek kişi sayısı için 500 bini kıyılarda olmak üzere 2 milyon hedefini verirken, talepler bayram öncesi döneme yığılmış durumda. Özellikle Bodrum, Marmaris, Antalya gibi bölgelere rezervasyon artışları yaşanıyor.

1 Haftalık Turlar Arttı

Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, tur satışlarında yurtdışı rezervasyonların daha önceden yapıldığını, yurtiçinde ise 10 günlük kararın açıklanmasının ardından büyük hareketlilik başladığını kaydetti. “Rezervasyonlar ağırlıklı olarak 4-5 günlüktü, dünden beri 1 haftalık talepler artmış durumda” diyen Erkan, özellikle iki tatil yapanların ön plana çıktığını aktardı. Tatilini uzatanlar dışında iki ayrı tatil planını 10 güne sığdıranların da olduğunu aktaran Erkan, “Gelen taleplerin yüzde 75-80’i Kıbrıs ve yurtiçi turları. Hareketliliği biraz daha içeride göreceğiz” diye konuştu.

Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise bayrama iki haftada açıklanan 10 günlük tatilin yeni rezervasyonlar için etkili olabildiğini aktardı. Sürenin uzun olmasının ardından birkaç grubun Uzak Doğu turlarını bile sorduğunu aktaran Onaran, “Geçen yılın bayram dönemine göre satışlarımız yüzde 4-5 arttı. Karadeniz satışlarımızda, Kapadokya’da yüzde 30’luk artışlar var” dedi.

Yerli Turist Yara Sardı

Kıyı oteller ise uzun tatille birlikte yurtdışı kayıplarının yaralarını yerli turistle saracak. Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Genel Müdürü Tunç Batum da rezervasyonların uzun süreli olarak bayram dönemi öncesine yığılmaya başladığını kaydetti. 10 günlük kararın doğru bir karar olduğunu ve bununla birlikte dolulukların yüzde 65’inin yerli turist ile dolduğunu anlatan Batum, “Normalde rakam bundan biraz daha azdı ama Avrupa tamamen bitti gibi bir şey… Aradaki boşluğu yerli turist dolduruyor” değerlendirmesi yaptı.

Otobüs Bileti Satışları Hızlandı

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan, 10 günlük tatilin resmileşmesinin ardından otobüs bilet satışlarının hızla arttığını kaydetti. Özcan, “Bu yıl bayram tatili çok iyi geçecek. Her gün 2 bin 500 otobüsün çıkış yaptığı İstanbul’da bu rakam ek seferlerle yüzde 30 artacak. Ayrıca fındıkta, çayda hasat zamanı.  Giden otobüsler dolu geliyor. 25 Ağustos Cuma akşamından itibaren yollarda büyük bir yoğunluk bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Uçaklar Yüzde 100 Doluluğa Ulaştı

Pegasus CEO’su Mehmet Nane, hükümetin aldığı karar doğrultusunda bayram döneminde uçakların yüzde 100 doluluğa ulaştığına işaret etti. Nane, “Bizim elimizde uçak olmadığı için koyabileceğimiz tüm seferleri ekledik. Biz dört gözle 3. havalimanının açılmasını ve Sabiha Gökçen’deki ikinci pistin tamamlanmasını bekliyoruz. Çünkü elimizde daha fazla uçak olsa bile kapasite dolduğundan slot yok. Bunları devreye alamıyoruz” dedi.