BAKAN ERSOY BASIN TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında (YTB), basın kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

BAKAN ERSOY BASIN TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

YTB’nin 10'uncu yılı dolayısıyla düzenlenen programda Bakan Ersoy’a Bakan Yardımcısı Serdar Çam ile YTB Başkanı Abdullah Eren eşlik etti.

Kurumun 2019 yılında yaptığı faaliyetleri anlatan Bakan Ersoy, diaspora politikalarının uluslararası ilişkilerin ve diplomasinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirtti ve "Türkiye dünyanın neresinde olursa olsun vatandaşların hak ve çıkarları için gerekli adımları atmakta. Güçlü diaspora, güçlü Türkiye vizyonuyla da 10 yıl önce YTB'ye bu görev verildi, faaliyetlerine başladı." dedi.

Yurt dışında 6,5 milyondan fazla vatandaşın yaşadığını ve bunların 2 milyonluk kısmının 25 yaş altı gençlerden oluştuğunu belirten Bakan Ersoy, "60 yıldır diasporamız yurt dışına yerleşmeye başlamış. Artık beşinci kuşak gençler oluşmuş. Bunların 6,5 milyondan fazlası seçmen statüsüne gelmiş, en son seçimde de yüzde 50'si oy kullanmış. Bu dünya diasporaları ile karşılaştırıldığında çok etkili bir oran. Bizim açımızdan da çok çok önemli. Türkiye ile bağlarını koparmak istemiyorlar. Her yıl bizim ekonomimize 5 milyonluk bir değer sağlamaya devam ediyorlar." diye konuştu.

Yurt Dışında Okuma Evleri Projesi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının 2018'de 9 başlıkta 3 bin öğrenciye eğitim verdiğini belirten Bakan Ersoy, bu sayının 2019'da 14 bin öğrenciye ulaştığını söyledi.

Tez, araştırma, burs programı ve yüksek lisans bursu verdiklerini dile getiren Bakan Ersoy, 2019'da 106 öğrenciye burs verdiklerini, okudukları ülkelerde başarılı olmaları, iyi eğitim almaları ve karar merci durumunda olmalarının çok önemli olduğuna işaret etti.

YTB'nin Türklerin Türkçe kaynaklara erişimi için Amerika, Hollanda, Almanya, Belçika, Avusturya, Avustralya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 30 okuma evi hayata geçirmeye başladığı bilgisini aktaran Bakan Ersoy, şunları söyledi:

"6,5 milyondan fazla Türk vatandaşı yurt dışında yaşıyor ama bunun yaklaşık yüzde 50'si 30 yaş ve altı. Biz özellikle gençlerin Türkiye'yi Türkiye'de tanımasını istiyoruz. Gençlik çalışmaları adı altında bu çalışmaları yapıyoruz. Gençlik kampları, Evliya Çelebi Kültür Gezileri ile Anadolu'yu gezdiriyoruz. Tarihi ve arkeolojik tanıtmalarını sağlıyoruz. Stajlarını Türkiye'de yaptırıyoruz. Diaspora gençlik buluşmalarını yapıyoruz. Genç liderler programı ile rol model olmalarını sağlıyoruz. Teknofest'e de katılımlarını sağladık."

Yurt dışındaki STK'larla bir araya geldiklerini dile getiren Bakan Ersoy, 14 ülkeden 56 STK ile Ankara'da buluştuklarını ve istişare programları düzenlediklerini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, geçen sene Almanya'da düzenlenen Avrupa Spor ve Kültür Festivaline 60 bin kişinin katıldığını, bu faaliyetleri yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Sınır kapılarındaki Türk vatandaşlarını karşılama ve uğurlama programları düzenlediklerini de belirten Bakan Ersoy, Türk polisini Sırbistan'da görevlendirdiklerini ve sınırlarda çalıştıklarını, lisan bilen gezici ekipler oluşturduklarını ifade etti.

Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlara Bilinçlendirme Toplantıları

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurt dışında yaşayan vatandaşlara hukuki destek programı başlattık. Yurt dışında vatandaşlarımız göçmen ve Müslüman olmaları sebebiyle kişilere, mekanlara ve ibadet yerlerine yönelen saldırılara maruz kalmakta. Her yıl artarak devam ediyor. YTB bu nefret suçlarının mağdurları ile derhal ilişkiye giriyor. Haklarını arama noktasında kendilerine destek verip, rehberlik ediyor. Bu kapsamda saldırılar yıllık raporlanmaktadır. Maalesef hepsi resmi şikayette bulunmuyor. Biz şikayetleri, saldırıları dosyalayıp, raporlamaya başladık. Uluslararası kurum ve kuruluşlara bu dosyaları sunuyoruz. İlk kez bu faaliyeti başlattık."

Bilinçlendirme toplantıları ile yurt dışında yaşayan vatandaşlara bilinçlendirme toplantıları yaptıklarını belirten Bakan Ersoy, vatandaşlarla STK'lar üzerinden etkileşim kurduklarını, bir milyon 200 bin vatandaşa STK üzerinden ulaştıklarını dile getirdi.

Bakan Ersoy, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla ilgili etkin bir politika izleyerek, güçlü bir devlet olgusu içinde devam ettiriyoruz. Türkiye'nin geçmişine baktığınızda köklü bir geçmişi var. Biz Orta Asya'dan Balkanlara kadar etkili olmuşuz ve kültürel politikaları genişletmişiz. Diaspora dediğinizde bunun vatandaşlıkla sınırlandırılması doğru değil. Kardeş topluluklar da bizim diasporamızın sınırları içine giriyor. Bununla ilgili de bir dizi program gerçekleştiriyoruz." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kardeş topluluklarda özellikle Balkanlar'da Eğitim Destekleri Programı, Kültürel Miras Çalışmaları yaptıklarını belirterek, 4 ülkede 152 öğrenciye yerinde burs çalışması yaptıklarını, etkili ve iyi eğitim alan öğrenci yetiştirmek istediklerini dile getirdi.

"Diasporanızın kalıcı olması için akademi ile desteklenmesi gerekiyor. Bunları yayınlarla da destekliyoruz." diyen Bakan Ersoy, "2019'da 194 proje gerçekleştirdik. 70 etkinlikle 30 bin kişiye ulaştık. 2019'da 54 eğitim programı ile 4 bin 134 kişiye ulaştık. 2019'da 167 ülkeden 146 bin 600 başvuru aldık 4 bin 491 öğrenciye burs verdik. Burs verdiğimiz gençlerin Türkiye farkındalığını artırmak istedik. YTB başarılı çalışmalar yapıyor." bilgisini paylaştı.

Bakan Ersoy, Yurt Dışı Türklerin önemli görevlerinden birisinin de Türkiye'nin içerden ve dışarda tanıtılması olduğunu, FETÖ ile mücadelede etkili olduğunu belirterek, "Biz o alanları boş bırakırsak, o alanları doldurmaya hazır bir kitle var ve bu alanlar en hızlı ve en etkili bir şekilde doldurmaya çalışıyoruz. Bütün bu yaptığımız çalışmaların özeti bu. " dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ise toplantıda yaptığı konuşmada, Bakan Ersoy’un katılımları ile Darfur Sultanı Ali Dinar'ın müzesinin bu yıl açılacağını söyledi ve Sevakin Adası ile ilgili sürecin de diğer çalışmalar gibi devam ettiğini kaydetti.