BAKAN AVCI, SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE BULUŞTU



İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre merkezinde sektör kuruluşlarının yöneticileri ile görüştükten sonra basına açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı,  turizmde yalnız Türkiye’de değil her yerde sıkıntı olduğunu söyledi.
 
Türkiye’nin  turizm alanında bir daralma yaşadığını belirten Avcı, “ Türkiye bu daralmadan, bu krizden güçlenerek çıkacak” dedi.

Basına kapalı olarak yapılan toplantıya; TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TYD Başkanı Murat Ersoy, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TURYİD Başkanı Kaya Demirer,TUREB Başkanı  Zeki Apalı veTÜROB Başkanı Timur Bayındır katıldı.

Avcı, bu toplantıların her ay yapılacağını ve kapsamının genişletileceğini söyledi.
 
Toplantıdan sonra basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Avcı, “Türkiye turizm alanında bir daralma yaşıyor. Gerçi bütün dünyada, farklı farklı nedenlerden benzer şeyler söz konusu, ama Türkiye bunu biraz daha fazla hissediyor, bölgesel şartlarımız nedeniyle” dedi.
Avcı, “Ramazan Bayramı tatilinin, sektörümüzün de talepleri doğrultusunda, 9 gün olarak belirlenmesiyle, yani 1 buçuk günlük idari izinle, özellikle iç turizm açısından sektörü rahatlatacak bir adım atıldığını ümit ediyoruz” dedi.
 
Avcı daha sonra şunları söyledi "İkinci bir konu da, yine sektörün talepleri doğrultusunda, ülkemize gelen turist uçaklarının teşvik edilmesi. Bu bağlamda 6 bin dolar olan teşviklerin, 150’nin üzerinde yolcu taşıyan uçaklar için yüzde 30 zamlı olarak, 31 Mayıs’ta biten bu uygulamanın 31 Ağustos’a kadar uzatılması biçiminde” 

Hükümet’imiz Turizmimizi Daha İleri Noktalara Taşımak İçin Gerekenleri Yapıyor
 
“İstanbul’da bugün çok verimli, bir toplantı gerçekleştirdik ve sektörümüzün temsilcilerini Bakanlığımızın üst düzey yöneticileriyle birlikte dinleme fırsatı bulduk. Karşılıklı olarak yaptıklarımızı, yapacaklarımızı, neleri birlikte yapabileceğimizi enine boyuna konuşma fırsatı oldu.
 
Türkiye turizm alanında bir daralma yaşıyor. Ancak bütün dünyada farklı farklı nedenlerle benzer şeyler söz konusu. Ama Türkiye bunu biraz daha fazla hissediyor bölgesel şartlarımız nedeniyle.
 
Dolayısıyla bu koşullar altında sektörümüzü ve turizmimizi daha ileri noktalara taşımak için acilen alınması gereken tedbirler, yapılması gerekenler konusunda zaten Hükümet’imiz bu daralma alametlerinin ilk belirdiği günlerden beri benden önceki Bakan arkadaşlarla birlikte bu toplantıları, bu istişareleri yapıyordu. Bunun bir kısım sonuçlarını da zaten daha önce açıklamış ve bir kısmı da büyük ölçüde gerçekleştirilmiş olan eylem planlarımızda vurgulamıştık.”
 
Yaptığımız İki Uygulama Sektörde Büyük Ölçüde Rahatlamaya Neden Oldu
 
“Turizm çok dinamik bir sektör ve dolayısıyla güncel olarak bütün bu değişikliklerin, gelişmelerin takip edilmesi ve alınacak tedbirlerin de ona göre uyarlanması, güncellenmesi gerekiyor. Bunun da tam bir seferberlik ruhuyla ve sektörün bütün paydaşlarıyla, Hükümetimizin bütün ilgili birimlerinin uyumlu çalışmasıyla gerçekleşebileceğini görüyoruz ve bunun da semerelerini alıyoruz.
 
Nitekim son bir hafta içerisinde birlikte gerçekleştirdiğimiz istişareler neticesinde oluşturduğumuz ve karara bağladığımız iki uygulama sektörde büyük ölçüde rahatlamaya neden oldu.
 
Bunlardan kısa vadeli ve hemen söz konusu olabilecek olan bir tanesi Ramazan Bayramı tatilinin sektörümüzün de talepleri doğrultusunda 9 gün olarak bilerlenmesiydi.
 
Böylelikle özellikle iç turizm açısından sektörü rahatlatacak bir adım atıldığını ümit ediyoruz.
 
İnşallah yurttaşlarımız da aynı zamanda gezerek, dinlenerek de memleketimize hizmet edilebileceğinin bir örneğini göstermiş olacaklar.
 
Sektörün talepleri doğrultusunda ikinci bir konu da ülkemize gelen turist uçaklarının teşvik edilmesi ve bu bağlamda 6 bin dolar olan teşviklerin 150’nin üzerinde turist taşıyan uçaklar açısından yüzde 30 zamlı olarak ve 31 Mayıs’ta biten bu uygulamanın 31 Ağustos’a uzatılması biçiminde yapıldı. Bundan da sektörümüzün istifade edeceğini görüyoruz. 31 Ağustos süresinin 15 Kasım’a kadar uzatılması halinde sektördeki planlamaların daha kolay yapılabileceği düşüncesi ortak görüş olarak belirtildi. Ben de bunu inşallah ilgili birimlerimize ve daha sonra da Hükümete taşıyarak, gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamaya çalışacağım.”



Sektörle Her Ay Bir Araya Geleceğiz
 
“Sektörün birçok değerlendirme ve önerilerini bugün aldık. Bunların büyük bir kısmı bizlerin Bakanlık içerisinde çözebileceğimiz sorunlar ve o konularda inşallah en kısa zamanda sonuç alırız. Ama farklı Bakanlıkları ilgilendiren görüşler, teklifler de var. Diğer Bakanlıklarla ortak karara varılması gereken konular da var. Ama bunların hiç birisi olmaz diyebileceğimiz nitelikte de değil. İnşallah verimli bir işbirliği halinde, sektörle danışmalı olarak bu yeni tedbirlerimizi de yürürlüğe koyacağız.
 
Sektörün temsilcileriyle Bakanlık üst düzey yönetimi olarak her ay bir araya gelerek hem yaptıklarımızı gözden geçireceğiz hem de daha sonraki aya ve daha uzun vadeli planlamalara ilişkin projelerimizi birlikte görüşüp tartışma fırsatı bulacağız, bugün aldığımız kararla.”         
 
Bu Daralmadan Başarıyla Çıkacağız
 
“Tükiye bu krizden inşallah güçlenerek çıkacak. Zor günlerden geçiyoruz, sektör olarak zor günlerden geçiyoruz. Ama biz burada hem ürün hem pazar çeşitlenmesi anlamında önümüzdeki yıllara sari olmak üzere inşallah güçlenerek çıkacağız.
 
‘Sizi öldürmeyen yara sizi güçlendirir.’ Biz bu daralmadan gerekli dersleri çıkararak ve uzun vadede bunu bir avantaja dönüştürmek için neler yapmamız gerektiğini birlikte düşünerek inşallah başarıyla çıkacağız.”
 
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı konuşmasının ardından sektör temsilcileriyle birlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Uçuşlara Katkıda Herhangi Bir Kesinti Söz Konusu Değil
 
Uçuşlarla ilgili olarak, charter uçuşlarında en az 150 kişi denildiğini belirten bir gazetecinin, uçaklarda koltuk sayısının daha düşük olması, sektörün büyük kesiminin Boing 737 ile uçması ve 189 kişilik uçaklar olması nedeniyle sektörün büyük kesiminin bundan yararlanamayacağı bilgilerinin konuşulduğunu söylemesi üzerine Bakan Avcı, bunun değerlendirmesini sektör temsilcilerine bıraktı.
 
Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy konu hakkında yaptığı açıklamada bu bilginin doğru olmadığını belirterek, 150 kişiden itibaren büyük gövde uçaklara 6 bin dolar yerine 7 bin 800 dolar olarak, yüzde 30 daha fazla katkı verilmesinin onaylandığını söyledi.
 
Mevcut 6 bin dolar katkının charter ve tarifeli seferler için devam ettiğini dile getiren Murat Ersoy, bunun charter için verildiğini, ancak kendilerinin tarifeli uçuşlar için de bunu istediklerini, fakat herhangi bir kesintinin söz konusu olmadığını kaydetti.
 
Turizimde Seferberlikle ve Başarılı Bir Şekilde Yolumuza Devam Ediyoruz
 
İstanbul’da 35 bin kişiye hizmet verecek kongre salonlarının bulunduğuna vurgu yapan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise İzmir, Kuşadası’nda 5 bin kişiye hizmet verecek bir kongre merkezlerinin olduğunu ve geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler’in önemli bir kongresinin burada yapıldığını kaydetti.
 
Kongre turizmi ile ilgili soruyu yanıtlayan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, bu organizasyonları kaçırmamaya çalıştıklarını ifade ederek, güvenlik nedeniyle yurt dışında toplu seyahat etmeme algısının öne çıkması neticesinde birkaç toplantılarının iptal olduğunu ancak başarılı bir şekilde yollarına devam ettiklerini söyledi.
 
Geçtiğimiz yıla oranla 2016 yılında daralma beklentilerinin sorulması üzerine, kendilerini oranlarla bağlayarak, buna mahkûm olarak görünmek istemediklerini dile getiren Bakan Avcı da bunun daha da yukarıya çıkmasını istediklerini ancak geçtiğimiz yıla göre biraz fark edeceğini gördüklerini dile getirdi.
 
Turizm sektöründe 1 milyondan 42 milyona ulaştıklarını vurgulayan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise 500 bin koltuk kapasitesinden 800 bin koltuk kapasitesine çıktıklarını, THY’nin 150 noktaya uçtuğunu ve 14 milyon transit yolcu taşıdığını söyleyerek, “İhracatın yüzde 20’sini, bütçe açığının yüzde 40’ını kapatan sektör olarak seferberlikle yola devam ediyoruz.” dedi.        
 
Tanıtım Stratejimizi Tepeden Tırnağa Yeniliyoruz
 
Sektörün, 2016 yılının bir kayıp yıl olabileceğini ancak asıl hedefin 2017-2018 yılları olduğunu söylediğini aktaran bir gazetecinin turisti geri getirmek üzere somut olarak neler yapıldığını sorması üzerine, Bakan Nabi Avcı, bu yeni şartlar doğrultusunda tanıtım stratejilerini tepeden tırnağa yenilediklerini söyledi.
 
Daha önce, daha genel konseptlerle yürüyen tanıtım stratejilerini, daha nokta, hedef gözeterek ve hedef kitlelerini ona göre sınıflandırdıktan sonra, kategorilere ayrılmış bir strateji üzerinden oluşturduklarına dikkat çeken Bakan Avcı, ürün ve pazar çeşitlenmesi bakımından daha önce o günün koşullarının rahatlığı içerisinde belli ülkelere yoğunlaştırılmış olan tanıtım faaliyetlerini geçmişte nispeten az ulaştıkları bölge ve ülkelere yönlenecek şekilde yeniden tasarladıklarını kaydetti.
 
Bu kapsamda Ortadoğu ve Körfez ülkeleri, Çin, Japonya, Hindistan ve Kuzey Afrika gibi ülkelerin hedeflerinde olduğunu belirten Bakan Avcı, kapsama alanlarını mevcut şartlara uyumlu olarak daha geniş bir alana yaydıklarını ve tanıtım stratejilerini çeşitlendirdiklerini de dile getirdi.
 
Bayram Tatilinin Uzaması Ekonomiye 500 Milyonluk Ek Destek Sağladı
 
Turizmde doluluk oranları ile ilgili bir soruya yüzde yüz doluluk olmasını istedikleri doğrultusunda yanıt veren Bakan Avcı, “Tatil süresinin uzatıldığının duyulmasıyla birlikte sektörde ciddi bir haketlenme olduğunu arkadaşlarımız vurguluyorlar.” dedi.
 
TYD Başkanı Murat Ersoy ise bunun ekonomiye 500 milyonluk (ciro olarak) bir ek katkı sağlayacağının hesapladığını dile getirirken, Bakan Avcı da uçaklara verilen desteğin 900 milyon olduğunu hatırlattı.
 
Havayollarında Bayram Fiyatlarının Durumu Yeterli
 
Uçak fiyatlarının bayram dolayısıyla artmasına karşı bir fiyat belirlemesine gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine söz alan TYD Başkanı Murat Ersoy ise şunları kaydetti:
 
“Bayram trafiği tek yönlü bir trafiğin olduğu bir dönemdir. Aslında o tavanı kullanarak havayolu bir bacağını boş bir bacağını dolu uçuyor ama kar etmiyor. Ancak yolcu trafiğini karşılayabilmek ve yolcuyu mağdur etmemek için ilave sefer koyuyor. O uçuşların bir bacağı mutlaka boş oluyor tek yönlü uçuş olduğu için. O yüzden, aslında havayolları döviz kurlarındaki değişmelere rağmen hâlâ tavan fiyatı korumayı başardı. Bence bu yeterli ve mevcut fiyatlar özellikle bayramda seyahat etmek isteyenleri rahatsız etmiyor.”
 
Karanlık Tablolar Çizmekten Kaçınmalıyız
 
Turizmde karanlık tablolar çizmekten ve özellikle geleceğe yönelik karanlık tablolar oluşturmaktan olabildiğince kaçınmaları yönünde medyaya uyarıda bulunan Bakan Avcı, basın toplantının bitiminde şunları kaydetti:
 
“Kendini doğrulayan kehanet diye bir tabir vardır biliyorsunuz. Dolayısıyla biz iyi bakarsak iyi görürüz, iyi görürsek iyi neticeler alırız. İnşallah iyi neticeler bekliyoruz. Bütün bu bayram tatiliyle ilgili düzenleme de, teşvikler de, otelcilerle ilgili, çalışanlarla ilgili alınan tedbirler de bu iyi senaryoların gerçekleşmesine matuftur.”