AZERBAYCAN'DA ASIRLARDIR SÖNMEYEN BİR 'YANARDAĞ'

Ülkemizde aktif olarak yanardağ bulunmadığı için turizm destinasyonlarımız arasında olmasa da dünyada son yıllarda turistlerin ve dağcıların bu sönmeyen yanardağlar önemli gezi noktaları arasında yer alıyor.

AZERBAYCAN'DA ASIRLARDIR SÖNMEYEN BİR 'YANARDAĞ'

Siz de yepyeni rotalarda, yepyeni bu keşif dolu bir seyahat deneyimlemek istiyorsanız çok uzaklara gitmeden Azerbaycan’daki Abşeron Yarımadasını ziyaret edebilir, günümüze kadar yanmaya devam eden Yanardağ’ı ziyaret edebilirsiniz.

Kültürel yapısı, büyüleyici mimarileri, tarihi izleri, yemyeşil doğasıyla görenleri kendine hayran bırakan ve gezilecek çok sayıda yere sahip olan Azerbaycan, farklı doğal güzellikleriyle de ön plana çıkıyor. Başkent Bakü,Abşeron Yarımadası’ndaki Yanardağ’ı ve üç Zerdüşt tapınağından biri olan Ateşgah ile her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Zengin petrol ve gaz yataklarının olduğu bölgede tektonik olaylar sonucu toprak yüzeyine çıkan gazların yanması ile oluşan “Yanardağ” hakkındaki ilk bilgilerin 5. Yüzyıla kadar uzandığı biliniyor. 5. yüzyılda Bizans tarihçisi ve seyyah PaniliyPrisk’e ait Kafkas Albanyası Kitabı’nda yanan dağlar, kayalar, taşlar hatta sudan bahsediyor. O dönem kayıtlarında denizden Bakü kıyılarına yaklaşan seyyahlar da uzaktan gece gündüz dağların, kayaların ve hatta suların yandığından bahsediyor. 
Ayrıca, birçok ortaçağ bilginlerinin eserlerinde de bu bölgenin önemine dair bilgiler bulmak mümkündür. 10. yüzyıl Arap bilim adamı Al-Masudi "Altın Yıkanan Toprak ve Taş Madenleri" adlı çalışmasında, coğrafyacı Abu Dulaf al-Yanbui incelemelerinde ve Al-Farisi-al Isthakhdir "Yollar ve Topraklar Kitabı"nda da bu bölgedeki yanan araziler hakkında bilgiler veriyor.

Günümüzde ise yer altından sızan doğalgazın yüz yıllardır yanması ile oluşmuş bir doğa harikası olan bu bölgeyi ziyaret ettiğinizde alevlerin asla sönmediği, adeta sürekli yanan ocak görünümünde bir yer ile karşılaşacaksınız.

Dünyadaki Üç Zerdüşt Tapınağı’ndan Biri: Ateşgah

Bakü’nün ateş denilince akla gelen en ilginç mekânlarından bir diğeri ise “Ateşgah”diye tanımlanan eski Zerdüşt tapınağıdır. Kervansarayı andıran yapısıyla inşası 17. Yüzyılda başlamış ve 19. Yüzyılda bugünkü şeklini almış olan tapınak, dünyadaki üç Zerdüşt tapınağından biridir.

Eski Farsça da “Ateş Koruyucusu” anlamına gelen Azerbaycan’ın bu bölgesi uzun yıllar su, toprak ve ateşi kutsal sayan Zerdüştlük inancına ev sahipliği yapmıştır.  Ateşgah’ta yanan ateş etrafında küçük odalar bulunurken, eskiden hac için bu tapınak ziyaret edilir ortadaki ateşe bakarak ibadetlerini gerçekleştirirlermiş.

Ortasında sürekli yanan bir ateş ve bunu çevreleyen, zamanında Zerdüştler, Hindu Ateşperstleri ve Sikh tüccarlarının ibadeti için kullandıkları hücreleri görebilir,Ateşgah ziyaretinde çevrede bulunan hediyelik eşya dükkânlarından alışveriş yapabilirsiniz.