ASAĞ, PARİS´TE BEĞENİ TOPLADI

ASAĞ, PARİS´TE BEĞENİ TOPLADI

 Asağ´ın bazı Osmanlı sultanlarının portreleri ile Napolyon'un Mısır seferini yeniden yorumladığı tablosununda bulunduğu sergide , 1856'da Ruslara karşı kırım üçlü ittifakının(Fransa,Osmanlı ve Birleşik Krallığın) anlatıldığı büyük ebat çalışmaları da sergilendi.
Sergide ayrıca Osmanlı dönemine ait tılsımlı gömlekler, seccadeler, kaftanlar, hatlar, ibrik ve maşrapalar, kalkanlar, at alınlıkları, tuğralar ile birlikte II.Philip,Zeugma ve Büyük İskender ile kraliçe teodora'nın mozaikleri de gösterildi.
Sergi için özel olarak hazırlanan asağ, Türkiye ve Harikaları ile  fransız sanatseverlerin ilgisini çektiği sergi kokteyline aralarında her iki ülkenin de içinde bulunduğu çok sayıda üst düzey konuklar ile açılışı yapıldı sergi, Fransa Kültür ve İletişim Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer ,Türkiye'nin Türkiye Paris Büyükelçiliği, UNESCO Türkiye Daimi Büyükelçisi,Nant ve Sorbon Üniversitesinden sanat tarihçileri  David Academie’den sanatçılar , Türkiye Fransa Kültür ve İletişim Bakanlığı Kültür Müsteşarlığı, Kültür ve Turizm bakanlığı Paris Kültür Ateşeliği, Fransa Türkiye Mevsimi Komiserliği,Fransa-Türk işadamları dernek ve vakıfların temsilcileri ,Louvre ve Orsay Müzesi yetkilileri bazı özel sanat galerileri temsilcileri sivil toplum kuruluşları,vakıf ve derneklerin üst düzey temsilcileri ile birlikte siyaset ve sanat camiasından üst düzeyde tanınmış simaların katılımı ile gerçekleşti.
Sergilenilen eserleri "Türkiye ve Harikaları" konseptiyle dikkatleri üzerine çekerken sanatçının eserleri her gün fransız sanatseverler tarafından ilgi ile geziliyorTürkiye ve harikalarını kendi penceresinden konu alan `Les turcomanies de Metin Asag` sergisi asıllarını aratmayan bir göz alıcılığa sahip.30`u büyük, 10`u küçük toplam 40 tablodan oluşan sergide yer alan eserler, Saray ve Müzelerdeki mevcut eserlerin renk, desen ve form özelliklerinin bire bir yansıtıldığı resimler olmanın yanında, orijinalleri kadar da alımlı. Topkapı Sarayı,Askeri Müze,Çinili Köşk,Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin en önemli koleksiyonlarından olan `eser örnekleri’ dönemin kültürü olarak önemli ipuçları vermektedir.Fransa’da Türkiye Mevsimi” çalışmaları İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Culturesfrance ortaklığında yürütülüyor. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın inisiyatifinde gerçekleşen etkinlik  iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından da desteklenmektedir.
Ünlü sanatçının Paris’te devam eden Türkiye ve Harikaları sergisi, 15 Ocak 2010 tarihine kadar gezilebilir.

 

Metin ASAĞ Ressam
1973’te Muradiye’de doğdu.Öğretmen Lisesini bitirdi.1990’ da ODTÜ Felsefe Bölümüne girdi.1996’da Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi lisans.Newport Üniversitesi İşletme yüksek lisansı yaptı.Küçük yaşlarda başladığı resim çalışmalarını,1996’dan bu yana profesyonel olarak sürdürmektedirBugüne kadar üniversiteler,özel kuruluşlar,Uluslararası festivallerin yanısıra,Devlet Güzel Sanatlar Galerileri, Cemal Reşit Rey Konser Salonu fuayeleri, Ayasofya Müzesi (ana mekan) Türk ve İslam Eserleri Müzesi İbrahim Paşa Sarayındaki sergileri ile birlikte Dolmabahçe Sarayı(Sarayın Sultanları), Topkapı Sarayı (Kutsal Emanetler)Fransa-Paris’te,
(Fransa’da Türkiye Mevsimi etkinliklerinde’Les turcomanies de metin asag’  İsveç’ten İstanbul’a 16 Avrupa ülkesi, İsceç/Stokholm,Finlandiya/Helsinki,Letonya/Riga,Polanya/Gdansk,Danimarka/Kopenhag,Almanya/Hamburg,Hollanda/Amsterdam,Belçika/Antwerb,İngiltere/Londra,Fransa/LaHavre,Portekiz/Lizbon,İspanya/Barselona,Fransa/Marsilya,İtalya/Napoli,Yunanistan/Pire,Bulgaristan/Varna,Romanya/Köstance ve İstanbul’u kapsayan sergiler ile  yurtiçi ve yurtdışı projelerine devam ediyor.

Sergileri büyük kitleler tarafından beğeniyle izlenen sanatçının tabloları yurtiçi ve yurtdışında bazı Avrupa ülkelerinde İtalya,Yunanistan,İngiltere,Fransa,Amerika Birleşik Devletleri,Hindistan,
Yeni Zelanda,Birleşik Arap Emirliği,Mısır,Rusya  ve Kanada’da özel koleksiyon ve galerilerde  yer almaktadır.

1996-2010 yılları arasında birçok proje üzerinde çalıştı.
Sanatçı geçmiş farklı uygarlıklar ve yaşanan coğrafyada;
Desen,türk sanatı,hat,tezhip,çini,minyatür,mozaik ve eskitme üzerine çalışmalar yaptı.
Eserlerini İstanbul,saray işlemeleri,sultan portreleri,kaftan,ferman,taht,tuğra,miğfer,kılıç ve savaş sahneleri yanı sıra;
çeşme,camilerin iç mekanları,halı,kandil,mihrap, Kabe,Hilye-i Şerif,Ortadoğu, Ayasofya, Bizans-Roma, gibi Doğu ve Batı medeniyetlerini içine alan  temalar ile işledi Anadolunun onbin yıllık tarihine  ve farklı uygarlıkların yaşadığı geniş  coğrafyasında Türklerin bin yıllık sanat geçmişi ve İslam sanatlarını da ağırlıklı olarak işledi.

Eserlerini kendi keşfettiği(Dünya’da ilk) doğal eskitme tekniği ile yorumlayarak yaptı.
Türk resminin en önemli isimlerinden biri olan Asağ, bugüne kadar birçok sergiye imza attı. eserleri, dünyada bazı özel koleksiyon ve müzelere giren, Metin Asağ’`ın 2007`de Türkiye’yi Sanat ile tanıtım  çerçevesinde Ayasofya Ana Mekanda açtığı ``Üç Dönem Ayasofya `` resim sergisini 25 günde 262 bine yakın kişi ziyaret etmiş, Türkiye’de ilk dafa bir sanatçı bu kadar kısa bir sürede en çok ziyaretçi  ağarlamakla  en dikkat çeken sanat etkinliğini gerçekleştiren sanatçı olmuştur.sadece bir tablosunu önünde 57 bin resim çekilmiştir. 2009 Fransa’da Türkiye Mevsimi etkinlikleri için eserleri 2000 proje arasında seçilen Asağ`ın hayalinde yine bu coğrafyanın renklerinden biriktirdiği pek çok büyük proje var.


METİN ASAĞ –RESSAM
“LES TURCOMANIES DE METIN ASAG”
SERGİ                            :   15 OCAK 2010 TARİHİNE KADAR GEZİLEBİLİR
YER                                :   45,RUE ST HONORE PARIS 75001
GALERIECELAL.COM DE 14H0 A 19H00, DU MARDI AU SAMEDI,OU SUR RDV. CONTACT : ERIKA ELO

E-MAİL:[email protected]
             
[email protected]@gmail.com
WEB :   www.metinasag.com.