ANTALYA MÜZESİNE KAVUŞUYOR

İmar ve Planlama Çalışma Grubu üyelerine, proje uygulamalarında gelinen son aşamayla ilgili bir sunum yapan Konsey Yürütme Kurulu Üyesi Recep Esengil, çalışmaların bir an önce sonuçlandırılmasının konseyin öncelikleri arasında yer aldığına işaret ederek, “Kent Konseyi’nin; Kurulacak Kent Müzesi’nin kent kimliğini ve bilincini geliştirmek, kentte yaşayan farklı etnik, dinsel, kültürel, toplumsal gruplar arasında karşılıklı anlayış, saygı ve ortak yaşam kültürünü güçlendirmek olan bir sivil platform oluşturarak kentteki tarihi mirasın korunmasında aktif rol oynayacak özellikte olması gerektiği ile yola çıkmıştır” dedi.

BEŞ KALICI SERGİ

Aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nde oluşturulan kurulda da yer alan Esengil’in açıklamalarına göre, kentin mekanının ve nüfusun oluşum ve gelişimini, tarihte özel ve kamusal yaşamın geçirdiği evrimi ziyaretçi ve kullanıcılarıyla paylaşmayı amaçlayan Antalya Kent Müzesi’nin kalıcı beş tematik sergisi olacak. Bunlar ise sırasıyla şöyle: Karain’den Günümüze Anyalya ve Antalyalılar Sergisi, Çağlar Boyunca Antalya’da Aile ve Evlilik Tarihi Sergisi, Antalya Mutfak Kültürü Sergisi, Antalya’nın Doğası Sergisi ve Yerel Yönetimler Tarihi Sergisi. Bu arada Hıdırlık Kulesi, Atatürk Evi ve Kesik Minare’nin de müze kapsamına alınması talebinde bulunulacak.

İGİLTERE VE YUNANİSTAN’DAKİ ARŞİVLER

Esengil, Antalya Kent Belleği Merkezi’nin bu yıl mevcut arşivi geliştirmeye yönelik olarak Teke Bölgesi ve Çevresi Arşiv Araştırması Projesi’ni hazırlamaya başladığını da ifade ederek, “Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na (BAKA) gönderilecek olan proje çerçevesinde; İngiltere Ulusal Arşivi ve Durham Kütüphanesi Arşivi ile Yunanistan’da bulunan Küçük Asya Araştırmaları Enstitüsü ve Dışişleri Bakanlığı Arşivi’nin Antalya ve çevre bölgeler açısından taranması amaçlanmaktadır. Elde edilen her türlü belge ve döküman Kent Belleği Merkezi’ne kazandırılacak ve Kent Müzesi yayın faaliyetinin parçası haline getirilecektir. Bu projenin yanı sıra çoğunlu Kent Müzesi gönüllüleri tarafından Kent Belleği Merkezi’ne kazandırılan fotoğraf, belge, efemera v.b. dökümanlarla arşiv geliştirmesi rutin olarak devam etmekte ve güncel arşiv de merkezimiz tarafından kayıt altına alınmaktadır” diye konuştu.

MEKANSAL DEĞİŞİMİN BELGELENMESİ

İmar ve Planlama Çalışma Grubu Başkanı Ebru Manavoğlu ise Antalya’da kentlilik ve tarih bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına, kent belleğinin oluşmasına katkıda bulunmayı amaçlayan Kent Müzesi çalışmalarını kent için büyük bir önem taşımakta olduğuna işaret ederek, “Antalya’daki hızlı değişimin kavranması ve bu değişime cevap veren kentlilik bilincinin geliştirilmesi hususlarında İmar ve Planlama Çalışma Gurubu olarak bu çalışmaları destekliyoruz ve özellikle geçici sergiler konusunda katkı sağlamayı planlıyoruz. Özellikle kentimizin geçmişten günümüze mekansal ve değişiminin belgelenmesine ve sergilenmesine ihtiyaç bulunmaktadır” ifadesini kullandı.