AHMET ÇELİK: ÇANAKKALE TURİZM KAVŞAĞI OLACAK!

Çanakkaleli turizmciler 2018 Troia yılının bölgeye büyük bir ivme kazandırdığı görüşünde. 2018 Troia Yılı kapsamında Ülkemizde gerçekleşen fuarlar başta olmak üzere yurt dışı fuarlarında Troia Teması ve Çanakkale öncelik oluşturulurken, yıl boyunca birçok etkinlik de Troia teması ile gerçekleştirildi. Projeyi başlattıklarında büyük bir heyecan yaşadıklarını belirten TÜRSAB Çanakkale-Körfez Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, 2018 Troia Yılının Çanakkale’nin tarihinde görülmemiş bir çalışma olduğunu söyledi.

AHMET ÇELİK: ÇANAKKALE TURİZM KAVŞAĞI OLACAK!

Ahmet Çelik, “2018 Troia Yılı projesini başlattığımız ilk günlerde çok heyecanlıydık. Çanakkale’deki bütün aktörler bir araya geldi ve çok kıymetli bir çalışma ortaya çıktı. Aslında Çanakkale’nin tarihinde görülmemiş bir çalışma oldu. Bu çalışmanın gelecek nesillere de örnek teşkil etmesini çok arzu ederim. Çanakkale’deki bütün sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları bir araya geldi ve bir irade ortaya koydu ve 2018 Troia yılı en sonunda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlarımız tarafından ilan edildi “ dedi.

Ahmet Çelik, 2018 Troia yılının itici gücü ile Troia Antik Kentinin hemen yanı başında bulunan Assos Antik Kenti ile Troia Antik Kentini bağlayan St.Paul olarak bilinen yolunda Kültür rotası kapsamında gerçekleşecek yeni bir tanıtım ile bölgenin daha da büyük ilgi çekeceği görüşünde. Çelik bu konuda şunları söyledi:

“Sonuçta hayal edilen hedeflenen Troia Müzesi, Tevfikiye Köyünün Arkeo Köy olması, Kumkale Ovası’ndaki yolların, alt yapının tamamlanması, Güzelyalı Karanlık Liman Yol hattının bitmesi ile Çanakkale var olan gücüne , Truva destinasyonu ile güç kattı ve gücünü katladı. Bu bir ivme etkisi yaratacaktır. Çünkü Troia’nın hemen yanı başında Assos Antik Kenti var. Assos Antik Kenti ile Troia Antik Kentini bağlayan çok güzel bir hikâye var. O da St. Paul’un yürüdüğü bir zamanlar birçok eski belgede geçen St.Paul Yolu olarak bilinen Hristiyanlığı yayarken Midilli’ye geçtiği bir güzergah var. Bu kültür rotası ile ilgili de yapılacak olan yeni bir çalışma ile Assos ve Troia birbirine bağlanmış olacak, Küçükkuyu’dan Midilli’ye olan feribot seferleri ile de bu hat ve destinasyon Avrupa’ya çok ısa yoldan bağlanmış olacak. Çanakkale 2023 yılında açılacak olan 1915 Köprüsü ile kısalacak olan yolla, kısa zamanda tekrar başlamasını beklediğimiz İstanbul uçak seferleri ile tam bir turizm kavşağı haline gelecek ve bambaşka bir turizm destinasyonu olacak. Bunun ivmesini yaratan, tabiri caizse motor gücü olan 2018 Troia yılıdır. Etkinliklerden tutunda, alt yapı çalışmalarına kadar bölgede çok ciddi bir emeğe, çok ciddi bir seferberliğe, çok ciddi bir iradeye şahit olundu. 2018 Troia yılı beklentilerimizin karşılığında sonuçlandı. Bunu da resmi olarak sayılara dökecek olursak, 2018 yılında 500 bine yakın Troia antik kentine bir ziyaret söz konusu. Bu da bu yılın en güzel göstergesidir. Başta devletimiz olmak üzere, tüm STK’lara, Çanakkale halkına bol bol bol teşekkür etmek istiyorum. Çanakkale turizmcileri yalnız bırakılmadı. Bu proje sonuna kadar desteklendi ve Çanakkale’miz hak ettiği noktada tanıtıldı”