TARİHE TANIKLIK EDEN 2500 YILLIK DEV ÇINAR AĞACI...

TARİHE TANIKLIK EDEN 2500 YILLIK DEV ÇINAR AĞACI...

 Yüzlerce yerli yabancı Gedelme’den geçiyor.. Serin bir ortamı bulunan  Gedelmeye giderseniz 2500 yıllık yaşlı çınar ağacını ile İ.S 9. YY. a ait olduğu tahmin edilen Bizans kalesini görmeden bölgeden ayrılmayın..


Tarihe tanıklık eden 2500 yıllık Dev Çınar Ağacı…

Gedelme ye çıkan  Yayla yolları açıkçası biraz kötü durumda. Her gün yüzlerce aracın geçtiği bu yolların bakımdan geçmesi yerinde olacak diye düşünüyoruz ve Kesme boğazından geçerek muhteşem güzelliği ile bizleri selamlayan Toroslara çıkıyoruz. Bu yollar Dünya Ralli şampiyonasının da yapıldığı yollar arasında. Kemer Etabı olarak adlandırılan Etap Gedelme Köyünden geçiyor. Virajları aldıkça ve yükseğe çıktıkça nemsiz bir ortam ve serin bir hava ile karşılaşıp derin bir  “Oh!..”  çekiyoruz. Sahilde 50 dereceleri bulan sıcaklık burada bir hayli aşağılara düşüyor.

 

Dev Çınar ağacı, Sanki bir şeyler söyleyecek, bir şeyler anlatacakmış gibi bize bakıyor.

Yaylada bulunan Gedelme Köyüne geliyoruz. Gedelme köyü oldukça küçük ama dağınık bir yerleşim sergiliyor. Kış aylarında nüfusun azaldığı Gedelme özellikle yaz aylarında bir hayli artıyor. Kemer’de yaşayan yerli halk buraya çıkarak yazın sıcaklığından kaçıyor. Köydeki yerleşik halk geçimini tarım ve hayvancılık ile karşılıyor. Adından da anlaşıldığı gibi burada çok sayıda elma bahçesi de bulunuyor. Safari turlar akın akın Gedelme’den geçiyor. Bazı turlar ise burada Restaurantlarda mola veriyorlar.

Bizde yolumuzu eski Bizans Ortaçağ Kalesine doğru çeviriyoruz. Patika bir yoldan ilerleyerek kalıntıların olduğu bölüme geliyoruz. Köylüler bu kale kalıntılarının önünde bulunan ve 2500 yaşında olduğu iddia edilen dev çınar ağacının altında sergiler açmışlar, turistlere hediyelik eşyalar satıyorlar.

Dev Çınar ağacı inanılmaz devasa bir görüntü içeriyor. Dile kolay tam 2500 yıldır burada ve nice tarihsel olaya tanıklık etmiş bu yaşlı çınar. Sanki bir şeyler söyleyecek, bir şeyler anlatacakmış gibi bize bakıyor . Bizde Onun bu heybetli görüntüsü meraklı gözlerle izliyoruz. Etrafını adım adım dolaşıyoruz . Çınarın tam resmini çekmek için Metrelerce uzaklaşıp ancak deklanşöre basabiliyoruz..

 

Kale zamanında sadece Gedelme için değil aynı zamanda bölge için de bir depo-kale niteliği taşıyormuş.

 

Jeep safari turları ile bu ağacı görmek ve Bizans kalıntılarını yerinde görmek için programlarına burasını da ilave etmiş birçok tur şirketi..

Kadrama / Gedelma Lykai’de/Bölücektepe Orman Kulesi’nden 1.8 km. uzaklıkta. Kemer’in 12 km. batısında. Güneşli-Gedelma yerleşimi içerisinde, yayınlardan bilinen çok iyi korunmuş bir Bizans Ortaçağı kalesi olarak günümüze kadar gelmiş. Kale, Jacobek tarafından İ.S. 9. yy.’a tarihlenmiş. Adı, “tahıl phrygmos’u -tahıl kurutma, tahıl koruma, hububat çukuru” anlamında gelen Kadrama / Gedelma Bizans Kalesi korunmayan bir ortamda içinde hayvanların otladığı ve bakımsız haliyle dikkat çekiyor. Burası zamanında sadece Gedelme için değil aynı zamanda bölge için de bir depo-kale niteliği taşıyormuş.

Keşke diyoruz burası koruma altına alınsa, kale hakkında bilgilerin olduğu tabelaların ve açıklayıcı yayınların verildiği bir ortam oluşturulsa. Ama bu anlattıklarımızın hiçbirisi yok.

 Köyün camisinin avlusunda köylülerin bulunduğu ortama giriyoruz. Ve soruyoruz.. “Nasıl gidiyor işler. Gedelme’de durumlar nasıl? “ diye..

Köylüler ,” Her şey yolunda. Burada serin serin hayatımızı devam ettiriyoruz. Ancak bir sorunumuz var. Yolların biraz daha gözden geçirilmesini istiyoruz. Çünkü buraya çok sayıda turist geliyor. Ve bizde Kemer ile ulaşımımızı buradan sağladığımız için bazı bölgelerdeki yol bozuklukları engel oluyor. İnşallah bu konuda gereken yapılır. Bölgemiz çok zengin tarihsel yapıya da sahip. Bizans kalemiz her gün yüzlerce turisti ağırlıyor. Burasının da gözden geçirilmesi ve bakım yapılması şart. Eğer bu eksiliklerimizde giderilirse köyümüz turizm açısından çok daha iyi noktalara gelecek..''

 
Eğer sizinde yolunuz Kemer’e ve Gedelme’ye düşerse 2500 yaşındaki dev çınar ağacını ve Bizans kalesini görmeden geçmeyin. ( Halil Öncü )