POMPEİOPOLİS ANTİK KENTİ’NDE HEYECAN VEREN KEŞİF: 105 METREKARELİK MOZAİK VE EROS BAŞI BULUNDU
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yer alan Pompeiopolis Antik Kenti’nde yürütülen 2026 yılı kazı çalışmalarında Roma İmparatorluk Dönemi’nden Geç Antik Çağ’a uzanan çok önemli yeni buluntulara ulaşıldığını açıkladı.
Arkeolojik kazılarda M.S. 4. yüzyıla tarihlenen, geometrik kompozisyonlara sahip ve oldukça iyi korunmuş yaklaşık 105 metrekarelik zemin mozaiklerinin açığa çıkarıldığını belirten Bakan Ersoy, orta nefteki mozaik döşemesinin tamamını ortaya çıkarma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Bölgedeki kentsel ve dini tarihi gün yüzüne çıkaran bir diğer önemli buluntu ise heykel sanatı açısından büyük değer taşıyor. Kazılarda M.S. 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen işçiliğiyle dikkat çeken bir Eros başı gün ışığına kavuşturuldu.

"KENTSEL VE DİNİ TARİHİ BÜTÜNCÜL BİÇİMDE ORTAYA KOYUYORUZ"
İlk inşa evresi M.S. 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen Bazilika alanında kazı, belgeleme ve konservasyon çalışmalarının titizlikle sürdüğünü vurgulayan Bakan Ersoy, bu keşiflerin Pompeiopolis’in geçmişine ışık tuttuğunu ifade etti. Ersoy, sürece katkı sağlayan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekiplerine, kazı heyetine ve tüm çalışanlara teşekkür etti.








