REKORLAR KIRAN TRABZON 2 MİLYON TURİSTE KOŞUYOR!

Trabzon Uluslararası Havalimanı (TZX), 30 Haziran 2023 tarihinde tüm zamanların rekorunu kırdı. 12 farklı ülkeden direkt uçuşlarla yükselişe geçen Trabzon, 2 milyon turiste koşuyor…

REKORLAR KIRAN TRABZON 2 MİLYON TURİSTE KOŞUYOR!

Trabzon’un turizmdeki yükselişi hızlanarak devam ediyor. Doğası, kültürü ve gastronomisiyle Körfez ülkelerinin gözde tatil destinasyonu haline gelen Trabzon, haziran ayını rekorlarla tamamladı. Kentin dünyaya açılan kapısı Trabzon Uluslararası Havalimanı (TZX), 30 Haziran 2023 tarihinde tüm zamanların rekorunu kırdı. 12 farklı ülkeden 145 uçağın indiği havalimanına bir günde 10 binlerce turist geldi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Bölgemizin büyük bir turizm potansiyelinin olduğunun en önemli göstergesidir’

Trabzon’un turizmde yakaladığı başarıyı sosyal medyadan yayınladığı bir mesajla kutlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Karadeniz Bölgemiz yeşili ve doğasıyla adeta cazibe merkezi haline geldi. Trabzon Havalimanı’na Almanya, Azerbaycan, BAE, Bahreyn, Irak Kürdistan Bölgesi, İsrail, Katar, KKTC, Kuveyt, Suudi Arabistan, Umman ve Ürdün uçakları iniş yaptı. Birçok farklı ülkeden gelen uçaklar da bölgemizde büyük bir turizm potansiyelinin olduğunun en önemli göstergesidir’’ dedi.

Trabzon Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu: Sezonu uzatmak ve pazarı çeşitlendirmek için çalışıyoruz

Kentin turizmdeki yükselişinden duydukları memnuniyeti dile getiren Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, “Turizm piyasası içerisinde önemli bir oyuncu olma potansiyeline sahip şehrimiz, son yıllarda dikkate değer bir performans göstermektedir. Geçtiğimiz yıl Trabzon’u ziyaret eden turist sayısı 700 bin civarındaydı. 2010 yılında bu sayının 30 bin olduğu düşünülürse turizmdeki sıçrama daha iyi anlaşılacaktır. 2022 yılında turizm gelirimizin 1 milyar doları aşması, bu yıl çok daha iyi yerlere geleceğimizin habercisidir” dedi.

Trabzon’un turizmdeki başarısının tesadüf olmadığını ifade eden Zorluoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Turizmden daha fazla kazanç elde etmek ve uluslararası turizm pazarı içerisinde iyi bir yer almak isteyen ülkeler ve şehirler turizm olayını tüm yıla yaymak mecburiyetindedirler. Bunun için de turizmin çeşitlendirilmesi bir zorunluluk. Yıl boyu turizm yapılması arz ve talep çeşitliliği de yaratır, satış ve pazarlama olanaklarını, dolayısı ile döviz girdilerini artırarak yıl boyu istihdam olanağı sağlar. Bu bağlamda Trabzon’da üç-dört aya sıkışmış turizm sezonunu uzatmak istiyoruz. Avrupa’dan, Amerika’dan, Asya’dan ve Uzakdoğu’dan da turistleri Trabzon’a çekmeyi hedefliyoruz.

Biz, ‘365 Gün Turizm 4 Mevsim Trabzon’ diyoruz. Trabzon’un deniz, kum, güneş turizminin ötesinde daha pek çok imkânı ve potansiyeli var. Medeniyetlerin binlerce yıllık tarihinden süzülüp gelen güzellikleri bunlardan biridir. Sağlık turizmi bunlardan biridir. Kadim şehrimiz Sümela’sıyla, Ayasofya’sıyla, Gülbahar Hatun Camisi ile Kızlar Manastırı ve Bedesteniyle Türkiye’nin en büyük açık hava müzelerinden biridir. Çaykara’dan Sürmene’ye, Tonya’dan Şalpazarı’na, Akçaabat’tan Beşikdüzü’ne Trabzon’un her bir ilçesi ayrı güzelliklere sahiptir. Trabzon hangi milletten, hangi inançtan, hangi dilden olursa olsun, herkese hitap edecek, herkese cazip gelecek olağanüstü zenginliklerin şehridir. Otantikle moderni, geçmişle geleceği, denizle dağı, tulumla kemençeyi ve daha nicelerini Trabzon’da bir arada bulabilirsiniz. Trabzon’un farkı, tüm bu güzelliklerin hepsini birden misafirlerin hizmetine sunabilmesidir.

Dışarıdan gelen herkes bu zenginliği hemen fark ediyor. Bizler de bu zenginliği daha iyi değerlendirmek adına çok çalışıyor, yeni yatırımlar yapıyor ve şehir turizmine ivme kazandıracak önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Yeni destinasyonlar oluşturuyor, mevcut destinasyonları daha da güzelleştiriyoruz. Her alanda önemli festivaller ve şenlikler organize ediyoruz. Bu vesile ile tüm bu güzellikleri yaşamak adına herkesi Trabzon’a davet ediyoruz.”

Turizmine ivme kazandıracak iki proje…

Büyükşehir Belediyesi olarak Trabzon’u turizmde daha iyi bir noktalara taşımak için çalışmalara devam ettiklerini belirten Zorluoğlu, kentin turizmine ivme kazandıracak projeleri hakkında ise şu bilgileri verdi: “Projelerimizden bir tanesi ‘Vadi Park’. Vadi Park Projesi’yle atıl halde bulunan Zağnos Vadisi’ni canlandırmayı hedefliyoruz. Zağnos Vadisi’nde gençlerin eğlenebileceği, büyüklerin de hoşuna gidecek, çocukların da güzel vakit geçirebilecekleri bir park oluşturmak istiyoruz. Deneyerek ve yaşayarak öğrenmeyi geliştirme, kendi sınırlarını bilme, takım halinde çalışabilme, rekabet edebilme, özgüven ve cesaret geliştirme, risk alabilme ve odaklanma gibi yetenekleri geliştirmesinin yanı sıra katılımcılarına eğlence, heyecan, adrenalin başarı gibi duyguları yaşatması bakımından önemli bir proje olan Vadi Park, Trabzon için yeni bir sosyal cazibe merkezi olacak.

Bir diğeri Hisar Kent Projesi. Eski Ortahisar dediğimiz bölgede, rehabilitasyon ve benzer teknik ve yöntemlerle tarihi mekanların, sokakların ortaya çıkarılmasını amaçlıyoruz. 19 hektarlık bir alanda ilk etapta 3 hektarlık bir bölümde bu uygulamayı başlatacağız. Projeyi Bakanlığa sunduk. İlk etapta bakanlık bütçesinden 15 milyon lira destek alacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak biz de 15 milyon TL’yi bu iş için tahsis ettik. Dolayısıyla ilk etapta 30 milyon gibi bir kaynakla bu işe başlayacağız.  Şehrimizin eski sokaklarının aslına uygun şekilde ortaya çıkarılmasını, sokak sağlıklaştırmasını ve şehir mobilyaları ile iki vadi arasında kalan bölgenin abat edilmesini hedefliyoruz.

Hisar Kent kapsamında 123 adet tescilli yapı, 11 adet kayıp eser var. Daha önce restore edilmiş alanlar ve yüksek bir turizm potansiyeli mevcut. Biz bu yapıları aslına uygun şekilde restore ederek tarihi olmayan yapıları da onararak birbiriyle uyumlu hale getirip bu bölgeyi gelen yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz.

Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz yatırımlarla, projeler ve festivallerle turizmde yeni bir atılım dönemi başlattık. Paydaşlarımızla el birliğiyle yürütülecek tüm çalışmalarımızın hayırlı neticelere vesile olmasını diliyorum.”

TZX Travel CEO’su Mehmet Ali Tuna: Trabzon küresel çapta bir cazibe merkezine dönüştü

Trabzon turizmindeki yükselişi değerlendiren TZX Travel CEO’su ve TÜRSAB Doğu Karadeniz BTK Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tuna, kentteki gelişmelere dair önemli tespitlerde bulundu…

Trabzon’un küresel çapta bir cazibe merkezine dönüştüğünü vurgulayan Tuna, sürekli artan ilginin ve talebin bunun en somut göstergesi olduğunu söyledi. Çoğunluğu Körfez olmak üzere 12 farklı ülkeden direkt uçuşların başlamasıyla bölgenin önemli bir turizm destinasyonu haline geldiğini belirten Tuna, Qatar Airvays gibi gelir düzeyi yüksek turiste hitap eden bir şirketin direkt uçuşlara başlamasının bölge turizmine önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.

“Hedef: 2 milyon turist”

2023 sezonundan beklentilerinin yüksek olduğunu açıklayan Tuna, direkt ve İstanbul aktarmalı bağlantılı yurtdışı uçuşlarla, kentte 2 milyon turist sayısına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

“Birlikte çalışma kültürünü geliştirmeliyiz”

Mevcut ilginin ve iyimserliğin bölgenin sorunlarının göz ardı edilmesine neden olmaması konusunda uyarıda bulunan Tuna sözlerine şöyle devam etti: “Her yıl artan talebe ne kadar hazırlıklıyız? Niceliksel artışı nitelikli hizmetlerle ve yatırımlarla karşılamak konusunda neler yapıyoruz? Daha nitelikli turist profiline ulaşmak için yol haritamız var mı? Bu soruların yanıtlarını turizmciler olarak çok iyi biliyoruz. Çözüm için kentin yöneticileri, turizmcileri ve turizmden kazanan tüm bileşenleri bir araya gelerek, birlikte çalışma kültürünü geliştirmeliyiz. Bu kadar yatırım ve yakalanmış böylesi bir trend karşısında turizmin önündeki sorunları görmezden gelmek veya çözümleri erteleme gibi bir lüksümüz yok.”

“Turizmle kalkınmanın yolu: Güç birliği”

Bölgede turizm paydaşları ve kamu yöneticileri arasında uyumlu bir iş birliğinin gerekliliğine değinen Tuna sözlerini şöyle tamamladı: “Turizmde iyi örnekleri, başarılı uygulamaları incelediğimizde karşımıza çıkan net bir gerçek var; aktif, uyumlu güç birliği… Biz de ulusal ve bölgesel sektör temsilcileri olarak güçlerimizi birleştirmeli, günlük kazançları değil, istikrarlı bir büyümeyi hedeflemeliyiz. Aksi takdirde bu yatırımlar birer beton yığınına dönüşecektir. Hızla süre gelen sorunlara köklü çözümler üretmeli, turizm şehri kimliğinin gereklerini yapmalı ve rakip destinasyonların önüne geçecek yenilikçi ürünler geliştirmeliyiz.”

KATİD Başkanı Murat Toktaş: Kayıt dışı konaklamayı önlemeliyiz

Doğu Karadeniz’e yönelik artan talepten, konaklama sektörü olarak memnuniyet duyduklarını açıklayan Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, yönetilebilir turizm konusunda uyarılarda bulundu. Aşırı talebin sunulan hizmette sorunlar yaşanmasının yanında, kayıt dışı konaklama sektörünü de teşvik ettiğini belirten Toktaş, bu konuda önlemler alınması gerektiğini söyledi.

“Tek pazara bağımlı olmaktan kurtulmalıyız”

Bölgenin tek bir pazara bağımlı olmasının taşıdığı risklere de dikkat çeken Toktaş, bunun en somut örneğinin Suudi Arabistan’la yaşanan krizde görüldüğünü hatırlattı. Bölgenin pazar çeşitliliğinin sağlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da çalışmalarının bulunduğunu anlatan Toktaş, Uzakdoğu pazarı gibi talep geliştirilebilecek pazarlara yönelinmesi gerektiğini savundu.

“Ürün çeşitliliği sağlanmalı”

Turizm hareketliliğinin belirli bir bölgeye sıkışmasının yaratacağı risklere de değinen Toktaş, Pazar sunulan ürün çeşitliliğini geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.