MARDİN, ULUSLARARASI TURİZM BULUŞMASINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi'nin organize ettiği "Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi" kapsamında uluslararası turizm buluşması açılış programı ile başladı. 17-19 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan projenin açılışı Hilton Garden Inn Otel'de yapıldı. Açılış programına Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, AB Müsteşarı François Begeot, IPA Fonları Program Yöneticisi Simona Pohlava, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, Artuklu Belediyesi  Emin Irmak, Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi'nin ekip lideri Michael Jay, AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun ile birçok STK temsilcisi katıldı.

Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, proje hakkında bilgilendirmede bulundu. Koçak, şehirlerin insansızlaştırılmaması gerektiğine vurgu yaparak, turizmin sadece ekonomiye bağlanmaması gerektiğine işaret etti. Koçak, turizmin kültürler arası etkileşim olarak da değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Mardin'in bir arada yaşamanın kültürünü içerisinde barındırdığını aktardı.



“Mardin ayrıcalıklı bir kent”

“Her şehrin bir güzelliği vardır, ama Mardin’in ayrıcalığı tarihi, çok kültürlülüğü kendi içinde barındırması” diyen Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, şehrin çok özel ve çok değerli bir şehir olduğuna vurgu yaptı. Mardin'in biraz ihmal edildiğini belirten Akay, şöyle konuştu: “ Yeni bir enerji ile çok güzel şeylerin başarılacağına inanıyoruz. Mardin'in yerüstü güzellikleri kadar hatta daha fazlası yeraltında da yer alıyor. Bunun en güzel örnekleri Dara Harabeleri ve Nusaybin'deki Mor Yakup Manastırı'dır. Mardin sadece merkez değil, ilçeleriyle ve köyleriyle kocaman bir hazinedir. Mardin öyle bir yer ki; bir hafta içerisinde hem Müslümanların kutlu doğum haftasını kutluyoruz hem Süryanilerin Paskalya Bayramını kutluyoruz aynı zamanda Ezidilerin 'Çarşama Sor'unu kutluyoruz. Bütün halklar bayramlarını coşkuyla kutluyorlar. Tüm halklar birbirinin bayramına gidiyor ve çok güzel bir sevgi ve barış, dünyaya örnek olabilecek bir dayanışmayı içinde barındırıyor."

Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak, bu tür çalışmaları önemli ve değerli bulduklarını belirterek, “Mardin hem tarihi ipek yolu üzerinde hem de kadim Mezopotamya'nın merkezinde olan stratejik bir öneme sahip. Mardin UNESCO adayı, bu anlamda yolumuz uzun. Bu şehri bozmadan, bu şehri yaşanabilir bir hale getirmek dileğimizdir. Mardin'i sürekli yaşanılacak bir şehir yapmak istiyoruz. Gerek Büyükşehir gerekse Artuklu Belediyesi olarak elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazırız" dedi.

Finansman desteği sağlanıyor

Sanayi Bakanlığı Avrupa Birliği Daire Başkanlığı’ndan Murat Altun yaptığı konuşmada Mardin de dahil olmak üzere çeşitli illerimize finansman desteği sağladıklarını belirterek şu bilgileri verdi: “ Mardin’de çağların izlerini taşıyan kültürel zenginliğin olduğunu gördük. Bu zenginliğin turizm açısından kullanılabilir olmasını fark ettik. Turizm bakanlığımızın ana faaliyeti değil ama yürüttüğümüz AB Programına göre önemli alanlardan biri. Nitelikli ve zengin turistleri çekemiyoruz. Bu proje kapsamında elde edlen sonuçlar umarım ülkemiz adına da olumlu sonuçlar doğurur. Mardin projesinin yeni bizim için apayrı. Turizm denildiği zaman ülkemizde sahil turizmi akla gelse de Mardin gibi illerimizde kültür turizminin gelişmesi için destek vermeliyiz. Projemiz 2011 yılında geliştirildi. Turizm alt yapısı, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini kapsayan projemiz yaklaşık 9 milyon avroluk bir yardımı kapsamakta. Proje taraflarının ortak çalışması ile Mardin’de turizmin rekabet koşullarının artırılmasına öncülük edilmiştir.”

IPA Fonları Program Yöneticisi Simona Pohlova, “Mardin’e Bürüksel’den gelmek tam bir günü aldı  ama buna değer” diyerek sözlerine başladı. Mardin  1’nci caddede cephe projesinin sonuçlandığını görmekten mutlu olduğun ifade eden Pohlova şunları söyledi: “AB’nin bu alana aktardığı rakam 500 milyon Euro civarında. AB’nin sağladığı destek sadece para aktarmak değil. Bu kaynağın nasıl kullanıldığını da takip ediliyor. Burada hedeflenen kaynağın doğru kullanılarak sonuç odaklı olmaktır. AB küçük ve orta ölçekli işletmelere destek vermeyi önemsiyor. Gelişme ve istihdamı KOBİ’ler yaratıyor. 1. Caddenin yeniden yapılandırılması sürdürülebilir stratejinin bir parçasıdır. Bu eylem planların ilin turizm ile kalkınmasını sağlıyor.

"Umarım bu şehir UNESCO’ya giren listede yer alır"

AB Müsteşarı Français Beget ise turizm ile diploması arasında önemli bir ilişki olduğuna vurgu yaptıktan sonra “Bu proje önemli. Sanayi Bakanlığı, Valilik ve belediye arasında AB ile önemli bir işbirliği sergilenmiş ve bütün paydaşlar katılmıştır. Mardin şehri yenilenmelidir. Teknik yardım çerçevesinde turistler buraya geldiği zaman nasıl karşılanacakları belirlenmiştir. Bu tek taraflı bir çalışma değildir. Yeni bilgi ve teknoloji hayata geçirilerek gelecek için önemli sonuçlar çıkartılacaktır. Bölgesel rekabet edilebilirlik önemli bir program. Uygulamak oldukça zor. Sadece turizm için çalışmıyor ve resmin bütününe bakmaya çalışıyoruz. Trafik ve park sorunu Mardin’in bir diğer önemli sorunu. Buranın bir değer olabilmesi için yapılması gerekenler var. UNESCO’ya girebilmesi için Mardin’de yapılması gerekenler var” diye konuştu.